Wizz Air reptéri COVID teszt Debrecen érkezéskor

Reptéri COVID tesztelést mutatott be a Wizz Air

by Kassay Tamás

A Wizz Air Magyarországon elsőként tette elérhetővé a PCR alapú COVID-19 tesztelést utasai számára, amelyet közvetlenül leszállás után végeztek el a debreceni repülőtéren. A különleges, sajtónyilvános alkalomra a Spabook is meghívást kapott.

A magyar gyökerű fapados légitársaság december 17-én élesben mutatta meg a szűrővizsgálat módját és fontosságát, amikor a Smart Covid Center szakembereinek közreműködésével, ingyenesen tesztelték az Eindhoven repülőteréről Debrecenbe érkező járat utasait. A tesztelés nem volt kötelező, de értelemszerűen érdemes volt élni a mindössze néhány percig tartó mintavételi lehetőséggel. Az utasok 12 órán belül kapják majd meg az eredményüket. Akinek negatív, már készíttetheti is a következőt, így egész hamar szabadulhat a 10 napos hatósági karanténból.

A reptéri tesztelés lehet a turizmus újraindításának kulcsa

A Wizz Air úgy véli, hogy a légiközlekedés minél korábbi sikeres újraindításának elengedhetetlen feltétele lesz, hogy az országok közös, kiszámítható szabályrendszer alapján engedélyezzék az utazást és ne piaconként eltérő, gyakran változó rendeletekkel korlátozzák az utasforgalmat. A légitársaság szerint továbbra is a repülés a legbiztonságosabb közlekedési mód, mert a repülőgépek fedélzetét szellőztető berendezéseknek és a légitársaság által már májusban bevezetett szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseknek köszönhetően bizonyítottan még egy utas sem fertőződött meg a COVID-19 vírussal a Wizz Air járatain.

Ezt azért én megfordítanám: semmilyen bizonyíték nincsen arra vonatkozóan, hogy a járatok valamelyikén kapta volna el bárki a vírust, de véleményem szerint kizárni nem lehet, hiszen vannak olyanok, akik esetében nem lehet meghatározni, hogy hol fertőződtek meg. Tegyük fel, nem a gépen, de a reptéri mosdóban, vagy épp a reptérre tartó vonat úton, vagy taxiban, tehát lényegében az út során. – Spabook

Logikus felvetés a járványkezelés újragondolására

A Wizz Air egyetért az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) azon értékelésével, miszerint az utazók alacsonyabb kockázatúnak tekinthetők a származási országuk lakosságához képest, ezért nem szabad magas kockázatú egyénekként kezelni őket. Ezen túlmenően pedig, ha olyan célállomásra utaznak, ahol a származási országukhoz képest ugyanolyan vagy nagyobb az átvitel kockázata, nem szabad őket másként kezelni, mint a rendeltetési ország helyi lakosságát.

A Wizz Air támogat minden olyan nemzetközi és helyi intézkedést, amellyel az utasok egészségét és biztonságát továbbra is megőrizve, ismét egyre több embernek tudja biztosítani az utazás élményét. Ez különösen fontos az év végi időszakban, hiszen 2 negatív PCR teszttel – minimum 48 óra, maximum 5 nap különbséggel készítve – lerövidíthető a 10 napos hatósági karantén.

Korábban írtam már erről számos fórumbejegyzésre és saját tapasztalatra alapozva is: sajnos 2 darab teszt megszerzésének esélye elég csekély mondjuk 7 napon belül, tehát sokat nem lehet vele nyerni. Viszont, amit most a WizzAir kitalált, már működőképes lenne, ugyanis:

Spabook vélemény:
Ha az utazó még a kiindulási országában elvégeztet egy tesztet indulás előtt, és hozza az angol nyelvű negatív eredményt magával, érkezéskor pedig lényegében 1 napon belül megkapja a második teszt eredményét is, akkor mindössze 1 napot kell karanténban töltenie és utána szabadon mozoghat. Ez hatalmas előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest, amikor egyszerűen nem éri meg sok tízezer forintért bevállalni a 2 tesztet, mert vagy elkészül időre, vagy nem. Ha pedig nem, akkor csak kidobott pénz volt.

Összességében tehát jó az elképzelés, mert a rendszeres, tömeges reptéri teszteléssel tovább csökkenthető a fertőzés esélye, lerövidíthető a karanténban töltendő idő, ami az utazók életének megkönnyítése mellett pozitív hatással lesz az érintett országok és régiók turizmusára, valamint gazdaságára is. A Wizz Air nagyra értékeli az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogató hozzáállását, amellyel segít előmozdítani a gazdaság és a hazai turizmus ismételt felfuttatását.

Elhivatottak vagyunk, hogy újra minél több embert biztonságosan eljuttassunk célállomására és nagy örömünkre szolgált ma támogatni utasaink PCR tesztelését, ezzel is tanúsítva, hogy milyen könnyen és gyorsan lehet az utazás részévé tenni ezt a folyamatot. Üdvözöljük a kormány tesztelési stratégiáját, amely lehetővé teszi a Magyarországra visszatérő utazók számára, hogy két negatív COVID-19 PCR teszt esetén rövidebb ideig legyenek hatósági karanténban. A tesztelés elérhetővé tétele létfontosságú lépés a légiforgalom iránti kereslet ösztönzésében és a magyar légiközlekedési ágazat, valamint a hazai turizmus fellendítésének előmozdításában” – mondta el Radó András, a Wizz Air szóvivője.

„A Smart Covid Center egyik legfontosabb célkitűzése a szakmailag hiteles, széleskörű tesztelés. Országos szinten az elsők között kezdtünk el koronavírus teszteléssel foglalkozni, saját fejlesztésű informatikai, adatkezelési és mikrobiológiai rendszereink a legpontosabb diagnosztikát teszik lehetővé. Igyekszünk olyan új innovatív diagnosztikai eszközöket meghonosítani, amelyek megkönnyítik a mindennapi életet, akár az utazás terén is. Ide tartozik a 70 perces gyors PCR gépünk és iChroma rendszerünk. Az eddig levett mintákból adódó tapasztalatainkat a légiforgalom újraindításában is szeretnénk kamatoztatni. Örülünk neki, hogy az Információs és Technológiai Minisztériummal, Debrecen városával és a Wizz Airrel együttműködve hozzájárulhattunk ahhoz, hogy sok család gondtalanul, biztosan egészségesen együtt tölthesse az ünnepeket” – mondta Dr. Tamási András, a Smart Covid Center ügyvezető és orvosigazgatója.

Érdekelnek az utazós témák? Zárt csoportunkban, szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós hírről is értesülhetsz. Oszd meg másokkal is a jó hírt, itt pedig mondd el, hogy mit szólsz hozzá!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben