wizz air repülj legzöldebben fenntarthatóság

A fenntarthatóság került a Wizz Air zászlajára – mi sül ki ebből

by Kassay Tamás

A Wizz Air elindítja a Wizz Air – Repülj a Legzöldebben fenntarthatósági kampányát, amivel erősíteni kívánja iparági vezető pozícióját, és szeretne a legzöldebb légitársaság lenni. Beszámolok a terv részletes pontjairól és hozzáteszek néhány szakmai szempontot a marketingen túl. Szerintem ugyanis nem teljesen értik még a piaci szereplők, hogy mi is a fenntarthatóság valójában. Lássuk!

A Wizz Air legújabb, Repülj a Legzöldebben fenntarthatósági kampányával kívánja felhívni a figyelmet a légitársaság fenntarthatósági törekvéseire. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója nyílt levelet írt az utazóknak, amelyben a légitársaság 7 zöld lépését ismerteti, ezzel is ösztönözve őket, hogy helyesen döntsenek, amikor repülnek.

Fenntarthatósági kampányt indít a Wizz Air

A Wizz Air, közleménye szerint törekszik arra, hogy napról napra egyre több utast szolgáljon ki a lehető legfenntarthatóbb módon. Szerintük az alábbi 7 ok miatt a Wizz Air a legzöldebb választás, ha a repülés mellett tesszük le a voksunkat:

  1. Egy Wizz Air repülőgéppel utazó utas szén-dioxid lábnyoma átlagosan csak 57,2 gramm utaskilométerenként (a járvány előtti szint). Ha minden légitársaság olyan hatékony lenne, mint a Wizz Air, az európai légi közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátás egy nap alatt 34%-kal csökkenne.
  2. A Wizz Air nem repül félig üres gépekkel, annak érdekében, hogy elkerülje a felesleges környezetszennyezést.
  3. A Wizz Airnél nincs első osztály, ami szintén a felesleges károsanyag-kibocsátás egyik oka.
  4. A légitársaság csak közvetlen útvonalakon repül. Egy felszállás, egy leszállás, nincs átszállás, nincs extra üzemanyag-égetés.
  5. A Wizz Air rendelkezik a legfiatalabb, legmodernebb flottával az európai versenytárs légitársaságok közül.
  6. A légitársaság világszínvonalú hajtóműveket és repülőgépeket használ, ami kulcsfontosságú az alacsony károsanyag-kibocsátás szempontjából. 
  7. A Wizz Air egyik útvonalán sincs közvetlen, négy óránál rövidebb vonatútvonal lehetőség.

A Wizz Air egy utaskilométerre jutó szén-dioxid kibocsátása a legalacsonyabb Európában, és a légitársaság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 25%-kal tovább csökkentse szén-dioxid kibocsátását.

Spabook vélemény: Mindezek nagyon szépek és jól is hangzanak, sőt, valóban jók is. Problémát jelent viszont az a fajta működési modell, hogy a tömeges utazást is még tömegesebbé tegye, valamint súlyos negatív externália a nem fenntartható menetrend. Egyetlen olyan repülőtérről sem lenne szabad reggel 7:30 előtt felszállni, amelyiknek az elhelyezkedése miatt a zajszennyezés sok ezer, Budapest esetében sok százezer embert közvetlenül érint. A magam részéről törekszem arra, hogy olyan járatot válasszak, ami nem indul kora reggel, mert tudom, hogy ez rengeteg ember egészségét teszi tönkre az alvásuk megzavarásával. Vannak, akik felébrednek, míg tömegek nincsenek tudatában annak, hogy miért szenvednek krónikus fáradtságban.

A Wizz Air akkor tenne igazán nagy lépést a fenntarthatóság felé, ha meghatározó szereplőként elkötelezné magát a fenntarthatóan kialakított menetrend bevezetése mellett a kora reggeli járatok mellőzésével. A közösségi érdek ugyanis erősebb annál, mint hogy néhány száz ember szeretne korábban odaérni a tengerpartra, vagy a városlátogatásra.

Fenti észrevételemen túl ugyanakkor elismerésre méltónak tartom azt, hogy a Wizz Air a világ egyik legfiatalabb flottáját üzemelteti, amiért díjat is kapott a minap. Jelenleg 149 darab Airbus A320/321/neo családba tartozó repülőgépből áll. A gépek átlagéletkora 5 év, ami jóval az iparági átlag (10 év körüli) alatt van. 2024-re 3,6 évre, 2026-ra pedig még tovább, 3,2 évre csökken a szám, ami tovább erősíti a légitársaság elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett. Tény, hogy ezek a gépek hatékonyabban üzemeltethetők. Nyilván egyébként ezért is törekszenek ezek használatára, hiszen így olcsóbb, szerencsés véletlen, hogy a környezetnek is jobb.

„A Wizz Air egy ambiciózus légitársaság, stratégiánk mentén a következő évtizedben 500 repülőgépes flottára kívánjuk növelni a vállalatot úgy, hogy továbbra is mindenki számára megfizethető utazást kínáljunk. A kampány megmutatja, hogyan lehet a növekedést és a fenntarthatóságot kéz a kézben megvalósítani, és arra ösztönözni az utazni vágyókat, hogy a jövőre vonatkozó homályos ígéretek helyett a tényeket és a legújabb technológiát vegyék figyelembe, amikor a légi közlekedés mellett döntenek”

– mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

A légi közlekedés szén-dioxid-mentesítését csak az egész iparágra kiterjedő kezdeményezésekkel lehet elérni, és üdvözöljük a Wizz Air ambícióját. A Wizz Air összesen közel 500 Airbus repülőgépre adott le megrendelést és több mint 140 repülőgépből álló flottát üzemeltet, ami bizonyítja a legmodernebb és leghatékonyabb repülőgépek üzemeltetése iránti elkötelezettségét. A Wizz Airhez hasonló légitársaságokkal együttműködve, valamint az újonnan megjelenő technológiákkal együtt iparágunk kézzelfogható előrelépést tesz a fenntartható légi közlekedés felé

– árulta el Julie Kitcher, az Airbus vállalati ügyekért és kommunikációért felelős EVP-je.

A Wizz Air – Repülj a Legzöldebben fenntarthatósági kampányról további információk a légitársaság oldalán olvashatók.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben