WizzAir bioüzemanyag szennyvíziszap

Innovatív technológiába fektet a WizzAir: szennyvíziszapból állítanak elő bioüzemanyagot

by Polisor Bettina

A WizzAir újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy utasai az eddiginél is környezettudatosabb módon repülhessenek, a légitársaság ugyanis bejelentette, hogy 5 millió font – tehát több mint 2,1 milliárd forint – értékben fektet be a bioüzemanyaggal foglalkozó Firefly vállalatba, melynek köszönhetően a következő másfél évtizedben akár 1,5 millió tonnával is csökkentheti karbonkibocsátását.

A bioüzemanyag használata 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezésével járhat

A Firefly-jal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a légitársaság 2028-tól az Egyesült Királyságban működő bázisait bioüzemanyaggal lássa el – a becslések szerint 15 év alatt megközelítőleg 525 000 tonnányival. A Firefly által kidolgozott innovatív eljárásnak köszönhetően a fenntartható repülőgép-üzemanyag a jelentős mennyiségben rendelkezésre álló szennyvíziszapból válik előállíthatóvá.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, amelyből a becslések szerint 250 000 tonna bioüzemanyagot lehet előállítani. A Firefly fenntartható repülőgép-üzemanyagának használata az előrejelzések szerint 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezésével jár majd a fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz képest. A vállalat első kereskedelmi üzemének működtetését öt éven belül tervezi elindítani.

WizzAir bioüzemanyag szennyvíziszap
A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

A környezettudatosság terén a WizzAir eddig is kiemelkedően teljesített

Az innovatív, bioüzemanyagot előállító technológiába való beruházás a Wizz Air ambiciózus fenntarthatósági stratégiájának legújabb mérföldkövét jelenti. A légitársaság számára kiemelten fontos a fenntarthatóság terén betöltött vezető szerepe az iparágban, törekvései pedig elősegítik, hogy 2030-ig további 25%-kal csökkentse az utaskilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátást.

A környezettudatosság terén a WizzAir eddig is kiemelkedően szerepelt: 2022-ben minden korábbinál alacsonyabb szinten tartotta a szén-dioxid-kibocsátási intenzitását, 15%-kal kevesebb szén – dioxidot bocsátott ki tavaly, mint az azt megelőző évben. Az eredmény érdekében a légitársaság több nagyszabású projektet vitt véghez: új Airbus A321neo repülőgépeket adott flottájához, amelyek jelentősen környezetkímélőbbek, mint elődeik, és akár 50%-os bioüzemanyag-keverékkel is repülhetnek. Az új „neo” technológiájú, Airbus A320 családba tartozó repülőgépek aránya már meghaladta a WizzAir flottájának felét. Mindemellett a légitársaság nagy figyelmet fordít az üzemanyag-hatékonysági kezdeményezésekre is.

„A flotta megújítása és a hatékony működés mellett a fenntartható repülőgép-üzemanyag is kulcsfontosságú számunkra, az alapanyag elérhetősége azonban még mindig a legnagyobb kihívás az iparágban. A WizzAir és a Firefly partnersége hosszú távon biztosítja, hogy a légitársaságunk egyre fenntarthatóbb módon, mégis alacsony viteldíjak mellett működhessen. Célunk, hogy 2028-tól 15 éven át összesen 525 000 tonna bioüzemanyagot vásároljunk a Firefly-tól, amely évente 100 000 tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentheti a kibocsátásunkat”

– mondta Michael Belrouis, a WizzAir stratégiai projektekért felelős vezetője.

„Nagy örömünkre szolgál a WizzAir-rel való együttműködés. A befektetés felgyorsítja új eljárásunk kereskedelmi forgalomba kerülését, és a kötelező átvételi megállapodással 1,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthatunk meg közösen. A Firefly eggyel közelebb viszi a légi közlekedést a jövő irányába. Az alapanyag, a szennyvíziszap világszerte hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre, és az eljárásunk segítségével valóban előnyünkre tudjuk fordítani, csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását a legnehezebben szén-dioxid-mentesíthető területeken”

– mondta James Hygate, a Firefly Green Fuels vezérigazgatója.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben