Fröccsfesztivál Miskolc Avasi pincesor

Nyárnyitó Fröccsfesztivál Miskolcon, a megújuló Avasi pincesoron

by Kassay Tamás

Fröccsfesztiválra érkeztem a buongiornóktól Olaszországból. Miskolc a fesztiválok városa és Magyarország Svájca lehetne, ha megkapná azt a törődést, amit megérdemel… de ne szaladjunk előre, a lényeg az, hogy ezen a hétvégén van a 16. Fröccsfesztivál az Avasi Pincesoron.

Fröccsfesztivál Miskolc Avasi pincesor

Praktikus úgy érkezni, hogy az ember megebédel a Végállomásban, utána beül a Desszertembe (ország TOP10-es cukrászdája, és tényleg olyan is, hoppá!) majd pedig onnan elsétál a Sötét kapuhoz, ami nem földrajzi név, nem szerepel a térképen, de minden helyi tudja, hogy mit jelent, ha találkozunk a Sötét kapunál. A nevét egyébként onnan kapta, hogy árnyékos a hely. Kiemelt szerepe pedig évszázadokkal korábbra nyúlik vissza, amikor a város határát és vámszedő pontot jelentett. Na innen érdemes megindulni az Avas hegynek felfele, ami valójában domb – éppen úgy, mint a Gellért-hegy, csak éppen olyan meredek, hogy tiszteletbeli hegyi ranggal tüntette ki a köznyelv. Szóval a hegynek fel van hosszú, fitness pozitív lépcsősor, meg egy másik, kevésbé fitness, de szintén kellően megmozgató és az örök élet érzetét adó útvonal, amelyen felmehetünk a pincesorhoz. Utóbbi az 1489-ben(!!) felszentelt Avasi Református gótikus templom kertjén vezet keresztül. Ez egyúttal temető is, amely a temető-turizmus egyik alapvető helyszíne és kötelező látnivalója.

Fröccsfesztivál Miskolc Avasi pincesor

Megérkezvén a pincékhez, már halljuk, ahogy mindenhonnan szól valami zene, vannak székek, padok, le lehet ülni iszogatni. Van természetesen pohár is, amit meg lehet vásárolni emlékbe. Akad közöttünk Borangolás rendezvényről megmaradt, meg Fröccsfesztiválos is, én utóbbit kértem, mert annyira jól néz ki a szikvizes palackkal.

Fröccsfesztivál Miskolc Avasi pincesor

Az látszik, hogy ez egy ilyen önszerveződő valami, nincsen igazán különleges programkínálat, vagy olyasmi, ami miatt egész nap érdemes ottmaradni, mégis 1-2 órát remekül el lehet tölteni és egy pohár fröccsel a kezünkben fel lehet fedezni a környék csodás ki pincéit, házait, vagy akár az Avasi kilátót, amely műszaki kuriózum. Érdemes foglalkozni ezzel a rendezvénnyel, fejleszteni tovább, és minél többekhez eljuttatni, mert tényleg különleges az egész miliő.

Fröccsfesztivál Miskolc Avasi pincesor

Ha pedig a minőségi programokat kedvelő vendég minőségi szálláshelyet keres, akkor örömmel segítek neki megtalálni, ugyanis itt van mindjárt két egység is, az egyik a Zemplén Terrace, a másik pedig az Avas hegyre panorámás luxus apartman, a Bükk Penthouse. Mindkettő azonos épületben található, a sétatávolságnál is közelebb a történelmi belvároshoz. Az autóval érkezők számára jó hír, hogy mélygarázs is elérhető számukra az apartman épületében.

Bükk Penthouse

Szóval tényleg: Miskolc a fesztiválok városa, mert a Fröccsfesztivál mellett van itt minden, nemzetközileg elismert rendezvényekig:

  • Operafesztivál
  • CineFest mozifesztivál
  • Sörfesztivál
  • Kocsonyafesztivál
  • Fröccsfesztivál
  • Ünnepi könyvhét
  • Régiségvásár
  • Avasi kvaterka

Blogbejegyzésemben pedig meséljenek a képek! Aki pedig a gasztronómián kívül fürdős élményeket is keres, szintén a legjobb helyen jár, ugyanis itt található a legendás Barlangfürdő, amely természetes járatokban lett kialakítva. A közelben van a Miskolc-Tapolcai strandfürdő, valamint a város legújabb, egész évben nyitva tartó attrakciója, az Ellipsum fürdő is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben