Díjnyertes fenntartható úticélokkal csábít Horvátország

by Kassay Tamás

A hívogató és zabolátlan természet, a filmszerű tájak és a még felfedezésre váró rejtett gyöngyszemek nem csupán Horvátország felfedezésére csábítják a természet szerelmeseit, de példaként járnak élen a fenntartható utazás éppen kibontakozni készülő új világában. Muraköz az első „fenntartható régió” Horvátországban.

Vár Muraköz – a Green Destinations díjjal kitüntetett horvát régió

Horvátország Muraköz fenntartható turizmus
Fotó: Denis Perčić/Tourist board of Međimurje county

Horvátország legészakibb részén, a Dráva és a Mura folyók által határolt területen fekvő Muraköz becenevén, Horvátország „virágoskertje” elnyerte a fenntartható úti célokat elismerő Green Destinations (zöld desztinációk) ezüst fokozatú díját.

Lélegzetelállító kilátásról álmodtál? Látogass el Közép-Horvátországba! Hozd magaddal a kíváncsiságod, a gyönyörű természetet Horvátország állja! Muraköz tökéletes választás lehet akkor, ha a nyári hőség és a zsúfolt tengerpartok helyett az árnyékot adó erdők, végtelen szőlőültetvények és hűs vizű folyók világában szeretnénk kipihenni magunkat, ráadásul fenntartható módon. Fedezd fel Horvátország másik arcát! Az emlékekről ők gondoskodnak.

A muraközi régióban fekszik a Jézus Szent Vérének Ereklyéjéről nevezetes kisváros, Ludbreg is, onnan nem messze pedig már Zagorje területén fekszik Máriabeszterce (horvátul Marija Bistrica) a legnagyobb horvátországi Mária-kegyhely. Lepoglava városa szintén erős tradicionális és kulturális értékekkel rendelkezik, ugyanis a csipkéjéről, valamint az oda kolostort és gyönyörű freskókkal díszített templomot építő pálosokról híres.

Muraközön túl, Horvátország közepén vár Zagorje

Ha már az előbb megemlítettem Zagorje területét, picit nézzünk szét arrafelé is! Közép-Horvátország tájait bejárva nem csak romantikus középkori városokat vagy kastélyokat fedezhetünk fel, hiszen számos termálforrás, gyógyfürdő (pl: Muraszentmárton – Terme Sveti Martin, Varasdfürdő – Aquae lassae) és zarándokhely (pl: Stridóvár, mint Szent Jeromos feltételezett szülőhelye, zarándokhely) is található ezen a vidéken.

Horvátország Muraköz fenntartható turizmus
Muraszentmárton – Terme Sveti Martin na Muri. Fotó: Hrvoje Serdar

Muraköz és Zagorje tradicionális ételekkel várja a gasztronómia szerelmeseit

A fenntartható turizmus egyik alapja az, hogy a helyben termelt és készített termékeket választjuk a nagyüzemi, importált árucikkek helyett, igaz az ételekre is.

Az Észak-horvátországi környék jellegzetes ételeit tehéntejből készült sajt és tejföl ízesíti. A prge néven ismert hagyományos podravinai sajtot érdemes megkóstolni! Zagorjéban nem szabad kihagyni a hajdinakását, sem pedig a helyi specialitást, a zagorjei štruklit, mutatom képen is:

zagorjei strukli gasztronómia Horvátország
Zagorjei strukli. Fotó: Maja Danica Pečanić

Szintén ajánlom az utazók figyelmébe a varasdi sós kiflit (varaždinski klipići). Az italok közül a graševina és a pinot blanc fehérborok azok, amelyeket kiemelnék.

Aktív programok Horvátország északi és középső részein

Horvátország Muraköz fenntartható turizmus
Sveti Martin na Muri. Fotó: Ivo Biočina

Muraköz kettős természeti arccal rendelkezik, egyik része dombos, másik része sík. Akár madárbarát, horgász, fotós valaki, esetleg kerékpáros, vagy akár csak pihenésre vágyó turista, az ezernyi szőlőültetvénnyel tarkított zöld dombvidék, a termékeny mezők, a lenyűgöző erdők és a színes rétek ideális helyszínt biztosítanak a kikapcsolódásra. A természet szerelmeseit a Mura és a Dráva között fekvő regionális természetvédelmi park, a Mura menti ártéri erdő, a Dráva egykori folyómedre, a változatos, ritka fajokat is felvonultató növény- és állatvilág várja.

A romantika és a zöld parkok szerelmeseit garantáltan elvarázsolják Közép-Horvátország romantikus középkori várai, zarándok-kolostorai, kastélyai, amelyek közül a múzeummá alakított Trakošćan (Trakostyán) vára a legismertebb. A franciás elegancia kedvelőinek ajánljuk, hogy látogassanak el Varaždin (Varasd) városába, amely egyrészt a legtöbb barokk stílusjegyet felvonultató horvát város, másrészt gondosan megtervezett parkjaival képes ámulatba ejteni.

Trakostyán vára Horvátország fenntartható turizmus
Trakošćan (Trakostyán) vára. Fotó: Zoran Jelača

Meglepően hangzik, de én személy szerint minden külföldi utamon meglátogatok egy helyi temetőt, hogy megismerjem az ottani kultúrának, családi tradícióknak ezt a szeletét. Kiemelendőnek tartom, hogy Varasd jelentős parképítészeti emlékei közé tartozik maga a temető is, amelynek kialakítását a versailles-i kastély kertje ihlette: a parcellákat és a sétányokat formára nyírt tuják sora választja el.

Úgy tartja a mondás, hogy, Csáktornya (Čakovec) a nagy érzelmek kisvárosa. A település különleges az illatairól, amelyek évszakonként változnak: ősszel aszalt és bogyósgyümölcs illatot áraszt, tavasszal pedig az ébredező virágok aromája lengi be a környéket.

Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, szintén jó helyen jár, ugyanis a Zrínyi család gazdag történelmén túl megismerkedhet a muraközi gasztronómiai finomságokkal, vagy részt vehet a helyi rendezvények valamelyikén: Karnevál, Eperfesztivál, Őszi Rapszódia, Advent vagy a Porcijunkulovo, amely Horvátország egyik legjelentősebb rendezvénye.

Muraköz a fenntartható és felelős turizmus díjnyertes helyszíne

Muraköz mindamellett, hogy 2022 szeptemberében az UNESCO által az ötállamos Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum részévé vált, az idei berlini nemzetközi turisztika expo-n bezsebelhette a Green Destinations ezüst fokozatú díját is. A fenntartható és felelős turizmus megvalósításáért járó címet a világon negyedikként, Horvátországon belül pedig elsőként nyerte el a régió.

A tanúsítványnak köszönhetően a horvát régió számos előnyre tehet szert a turisztikai piacon (útikönyvekben való megjelenés, bemutatkozás a legnagyobb turisztikai vásárokon) amik elősegítik azt, hogy a térségben innovatív ökológiai megoldásokat fejlesszenek ki, alacsonyabb működési költségeket érjenek el, mindezeken keresztül pedig összességében magasabb elégedettséget és kiemelkedő vendégélményt biztosítsanak a látogatóknak.

Horvátország Muraköz fenntartható turizmus
Mađerkin breg kilátó. Fotó: Denis Perčić/ Tourist board of Međimurje county

Mi az a Green Destinations?

A Green Destinations egy nonprofit szervezet, amely a világ több mint 80 országában 200 desztinációval működik együtt. Fő célkitűzése a desztinációk és a turisztikai szereplők fenntartható fejlődésének és felelős turisztikai hozzáállásának javítása, valamint elismertségük globális előmozdítása az ENSZ alapelveivel és a Globális Fenntartható Turizmus Tanácsának (GSTC) céljaival összhangban.

A szabvány 84 kritériumból áll (75 kötelező, 9 választható), amelyek a következő 6 fő témakörre terjednek ki: desztináció menedzsment, természet és táj, környezet és éghajlat, kultúra és hagyomány, társadalmi jólét, valamint munka és kommunikáció.

Hasznos információk azok számára akik autóval tervezik felfedezni a Magyarországgal határos horvát régiót:

Horvátországnak modern, kiváló minőségű autópálya-hálózata van, ami mellett jól karbantartott állami és regionális úthálózat is fut szinte minden irányban, így bármely számunkra fontos úti célhoz eljuthatunk autóval. Ha kocsival indulunk útnak, ne feledkezzünk meg róla, hogy külföldiként rendelkeznünk kell az Európai Unió területére érvényes nemzetközi felelősségbiztosítás meglétéről szóló igazolással, vagy az ilyen biztosítás meglétét igazoló más bizonyítékokkal.

Az autópályák Magyarországhoz hasonlóan fizetősek, de míg nálunk matricás rendszer van, addig Horvátországban fizetőkapus rendszerrel találkozhatunk.

Az útdíjat tipikusan a lehajtóknál kell megfizetni euróban, bankkártyával, vagy ENC (elektronikus útdíjbeszedő) készülékkel. Részletes információk a következő weboldalakon találhatók:

www.hak.hr, www.bina-istra.com, www.arz.hr, www.azm.hr és www.huka.hr.

A nyári hónapokban a tengerparti részre irányuló erős forgalom miatt az autópályák és a közutak gyakran zsúfoltak, különösen a hétvégéken, amikor a legtöbb turista érkezik vagy távozik az országból a heti turnusváltások ritmusát lekövetve.

A Muraközbe, valamint a szomszédos Zagorjéba látogatók még a legnagyobb nyári szabadságolások és a főszezon közepén is kevésbé zsúfolt, kellemesen utazható, nyugodt, pihentető vidéken találják magukat, ezért bátran tudom ajánlani a helyet.

Az utazás megkezdése előtt az út-, és a kompforgalomról itt érdeklődhetünk:

Horvát Autóklub (HAK) információs szolgálat: 072 777 777 vagy +385 1 464 0800 (külföldről) a www.hak.hr honlapon.

Utazás közben pedig ajánlom, hogy az autóban legye beállítva a Horvát Rádió2. csatornája (98,5 MHz), amelyen a hírek után útinform hallható, jelenleg még csak horvátul, de június végétől már angol és német nyelven is.

Horvátország aktív turizmus program ajánló
Az írás megszületését a horvát idegenforgalmi közösség támogatta.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben