Thaiföldi utazás látnivalók és tengerpartok

Thaiföld útiterv és látnivalók

by Kassay Tamás

Teljes útiterv és útleírás Thaiföld felfedezéséhez, Bangkok, Chiang Mai, Krabi, Koh Jum, Khao Sok, Kwai folyó és még sok más hely érintésével. Szigetek, tengerpartok, és látnivalók 2-3 hétre.

Örök dilemma, hogyan hozzuk ki a legtöbbet az időnkből és a pénzünkből, különösen, ha a munkánk miatt csak olyankor tudunk szabadságra menni, amikor sokan mások is, azaz főszezonban, amikor minden drágább. Különösen ilyen a karácsonyi és az újévi időszak, aki csak teheti, útra kel. Nézegettem a repülőjegyeket Budapestről és egyszerűen nem találtam semmit elfogadható áron, így elkezdtem Bécsből keresni, és most már többedik alkalommal találtam úgy, hogy onnan jelentősen olcsóbban is ki lehet hozni az utat. Bangkok közvetlen járattal is elérhető, de remek menetrendje van a törököknek és gyakran jó áron adják ezt a viszonylatot a kínaiak, kb 120000 forint a jó ár. Ahhoz képest, hogy az én dátumaira Pestről közel dupla ennyi lett volna, szerintem ez szuper. Ha Bécs a kiindulási pont, akkor oda vagy busszal, vagy vonattal, vagy kocsival lehet kijutni, de fontos, hogy a járat mikor érkezik. Ha este, akkor vonat már nem fog hazahozni és kell +1 éj szállás. A buszt nem szeretem, mert ha defektet kap, dugóba kerül, akkor lemaradok a gépről. Autózni szeretek, mert ugyanez megeshet, de még mindig mobilisabb vagyok magamban. Fő probléma a parkolás szokott lenni, ami ott is elég húzós, mondhatni brutál drága, de van pár olcsóbb lehetőség, azt hiszem nekem sikerült a legolcsóbbat megtalálnom. Na de akkor induljunk is, a térkép hasznos segítség!

Thaiföld útiterv útleírás thailand itinerary
Ha érdekelnek útleírások, szállás vélemények, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Jó eséllyel Bangkokba fogsz érkezni, ahol javaslom, hogy tölts el 1-2 éjszakát akklimatizációs jelleggel. Nekem mindig kell fél nap, míg felcsípek 1-1 új helyet, mi merre hány méter, hogyan működik, onnantól pedig úgy mozgok, mintha ott születtem volna. Sukhumvit városrész nekem tökre bejött, kétszer is itt laktam. A fővárosból az első és szívbemarkolóan fantasztikus kirándulási helyszín legalább 2 éjszakát igényel (1 teljes napod lesz ott, másnap délelőtt vissza). Ez nem más, mint a legendás filmmel világhírűvé vált Híd a Kwai folyón, amiről azt kell tudni, hogy a regény szerzője összekeverte a 2 folyót. Amin a híd van, az nem a Kwai, de mivel így lett közismert, a thai-ok nem átallottak átnevezni a 2 folyót, simán kicserélték a neveiket. Így most újra minden klappol. Ide egy nagyon olcsó, régi, de kényelmes és szuper tiszta vonattal lehet eljutni, Kanchanaburi állomást kell megcélozni. A vonatokat indulás előtt lemossák és út közben is takarítják. Pormaszk hasznos, ha van, mert a nyitott ablakon keresztül száraz időszakban sok por bejut az utastérbe.

Thaiföld időjárás tekintetében kellemes, szinte bármikor látogatható. Van ugyan esős évszak a magyar tavasz környékén, de ekkor is meleg van, és a napi néhány órás eső mellett is remekül lehet utazgatni. A leginkább javasolt időszak november és december. Ennek ellenére ezekben a hónapokban is előfordulhat eső, hiszen a trópusokon bármi, bármikor megtörténhet, én is áztam már december közepén a tengerparton, de nem vészes, mert olyan mint egy kellemes zuhany, hiszen az eső is kellemes hőmérsékletű.

Nézd, micsoda színek! Kanchanaburiból 1 napos túrát lehet tenni az Erawan vízeséshez, ami 7 vízesésből álló rendszer. Sokan kihagyják a tetejét, de a kitartás busásan megtérül, a legfölső természetes medencében a legjobb fürdeni, a 4. szintnél pedig sziklákon lehet csúszdázni be a vízbe, hatalmas halak közé. Mivel este lesz, mire visszaérsz a szállásra, ezért kényelmesebb, ha maradsz, ahol előző nap voltál és csak másnap mész tovább. Kanchanaburiban a víz feletti bungalókat ajánlom, mert remek áron ki lehet fogni őket. Persze, amelyik olcsó, az elég egyszerű is, de most komolyan, 4000 forint / éj / 4 fős kisház esetén mit szeretnénk tisztaságon és ágyon kívül?

Ha érdekelnek útleírások, szállás vélemények, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Életem élménye volt, ahogy éjjel a langyos szellő átsuhant a bambusz falakon, 1-1 hal ugrásának csobbanása és kis állatok hangjai töltötték be az éjszaka csendjét. Menten a Pocahontas főcímdala jutott eszembe, a szövegével együtt, hallgasd meg Te is!

A legidőtakarékosabb megoldás, ha innen visszacsapatunk Bangkokba és ott elérjük bármelyik vonatot Ayutthaya felé, ami az ősi főváros volt. Ott érdemes leszállni, és fél napot rászánni. A templomok bejárhatók ennyi idő alatt, ha fizetünk egy tuk-tukost, aki a távolabbi pontok között meggyorsítja a közlekedésünket. Amik közel vannak egymáshoz, azokat hagytam a végére, ott bóklásztam amíg rám esteledett és visszamentem este fél 10-re a pályaudvarra, ahol felszálltam a makulátlanul tiszta éjszakai vonatra Chiang Mai irányába. Meglepően jót aludtam rajta, bár a klíma itt is hűvös volt, azért sikerült úgy helyezkednem és takaróznom, hogy kényelmes legyen. Érdemes a fölső ágyakra befizetni, azok olcsóbbak és melegebbek, de nem látnak ki az ablakon, az alsóknak van ablaka de igazából éjszakára minek? Így a vonattal spóroltál magadnak időt, mert akkor mész, amikor alszol és közben belefért egy olyan hely, amit nem láttál volna, ha repülsz. Vagy időt vesztettél volna az oda-vissza úttal, mert kitérő.

Chiang Mai New Years Eve újév szilveszter Thaiföld

A városról nem mutatok képet, arra ott a gugli, viszont megosztom az egyik bakancslistás élményemet: Újévi lampion eregetés szilveszter éjjelén. Amerre csak láttam, mindenütt lebegő fáklyaként szálló lampionok úsztak az égen. Idehaza tutira betiltanák tűzveszély miatt, de itt az élő példa, hogy tud ez működni emberhalál meg károkozás nélkül is. Jó, akadtak olyan példányok, amik lángra kaptak, aztán ráhullottak a tömegre, de mivel Ázsiában az a szokás, hogy az ember nyitott szemmel jár és figyel a környezetére, ezért természetes volt, hogy mindenki odébb ment arra a 10 másodpercre, amíg lehullott a földre, aztán eltaposták és tovább ünnepelt a tömeg.

Első spabloggerként kötelességem megemlíteni, hogy 40 km-re a várostól van egy remek forró vizes fürdő, ami Sankampang Hot Spring Hill néven fut a google maps-ben.

Szuper program innen a dzsungelben bent alvós 2-3 napos túrák, ezek során közel kerülhettek az elefántokhoz, ellátogathattok a hosszú nyakúak törzsi falvába, és aludhattok bambuszból készült házakban az erdő közepén, panorámás hegytetőn. Imádtam, ahogy este ültünk a csillagos ég alatt, lobogott a tűz lángja, köré ültünk a helyi vezetőkkel együtt, és játszottunk éjjelig, aztán a házak padlóján hálózsákokban aludtunk, a falakat pedig közben átjárta a kellemes meleg szellő. Bármikor visszamennék oda is, de ugyanígy ne hagyjátok ki semmiképpen a Mekong folyó Arany Hárömszög részét sem a Fehér Templommal és a Fekete házzal, vagy a Doi Inthanon nemzeti parkot az ország legmagasabb hegységével! A hármas határnál át lehet menni Laoszba a bolhapiacra, ami a lélekvesztőkben hajózás miatt nagy élmény, és persze emlékezetes ilyen italokat látni és kóstolni:

Thaiföld Mekong Laosz kobra skorpió alkohol
Ahhoz, hogy mindezeket meg tudjátok látogatni, összesen kb 5 éjszakára van szükség. Chiang Mai repülőtere közvetlen járatokat indít Krabi városába, nincs is min gondolkodni, teljesen logikus az irány innen a tengerpartra. Első éj lehet Krabi Town településen, onnan másnap túra a Tiger Cave templomhoz, ahol feltétlenül lépcsőzzetek fel a legtetejébe, mert szédületes a kilátás a végén! Krabi mellett van néhány tengerpart, Ao Nang és Railay beach például, de őszintén egyiket sem ajánlom. Lehet, hogy régen jó volt, ma ez semmi extrát nem ad, Görögországban 1000X szebb tengerpartok vannak – már ami a víz színét és minőségét illeti. Hiába, a rengeteg hajó megteszi a hatását. Mit lehet hát tenni? Én leléptem hajóval a környező szigetekre, amik közül Koh Jum lett a titkos kedvencem. Nincs ott lényegében semmi, csak tiszta, csodaszép tengerpart, pálmafák és néhány nap pihenés. Ha kicsit aktívabbak lennétek, akkor Koh Lanta lesz a következő állomás, az már elég nagy sziget ahhoz, hogy a strand mellett mást is lehessen csinálni, de nincs olyan hibátlan partja, mint a kicsi szigetnek. Az tényleg paradicsomi.

Koh Jum sziget Koh Lanta Krabi long tail boat Thaiföld

Koh Jum szigetén minden szálláshelyhez úgynevezett long tail boat visz ki, ők a tengeren várnak, és amikor a komp a közelbe ér, akkor az utasok egy része átszáll és a csónakokkal viszik ki őket a saját szállásukhoz, a komp pedig folytatja az útját Koh Lanta irányába. Ilyen megérkezni:

Koh Jum sziget Koh Lanta Krabi long tail boat Thaiföld resort
Ha érdekelnek útleírások, szállás vélemények, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Foglaljuk össze: 1-2 éj Bangkok, 2 éj Kanchanaburi, 4-5 éj Chiang Mai csillagtúrázva, 4-6 éj a szigeteken, végül pedig 1 tartalék éjszaka Bangkokban, hogy a repülőről tutira ne maradj le. Tetszőlegesen kombinálva ezt a kört meg lehet tenni 2 hét alatt. Ha 3 heted is van, akkor Krabiból feltétlenül látogass el a Khao Sok nemzeti parkba és aludj bent a víz fölötti kis házikók egyikében. Számomra a legizgalmasabb az volt, amikor helyi túravezetővel, kis csapattal elmentünk a környéket felfedezni és az egyik, részben vízzel teli barlangban elég sokáig bementünk. Emberünk sajnos egy ponton jelezte, hogy nem mehetünk tovább, mert odakint esik az eső, és könnyen telítődhet a bentebbi rész, ami életveszélyes lenne, ha nem jutunk ki időben.
Kívánom, hogy beleférjen az időtökbe, mert fantasztikus hely! Ha belefér, akkor abban az esetben Surath Thani-ból lehet visszarepülni a fővárosba, vagy áthajózni Koh Samui, vagy Koh Pha Ngan szigetére.
Khao Sok nemzeti park Thaiföld

További, kevésbé turistás, de annál jobb tippem azok számára, akiknek néhány nappal több idejük van: SUKHOTAI, egy csipetnyi Angkor érzés Thaiföld kellős közepén, Chiang Mai és Bangkok között félúton. Busszal, illetve repülővel is megközelíthető.
Sukhotai-ban 2 teljes napot el lehet biciklizni a templom romok között, én nagyon élveztem a természetben tekeregni. Van néhány kóbor kutya, mint Dél-Kelet Ázsiában ez szokásos, de ártalmatlanok, leginkább csak döglenek a napon. Van 1-2 példány, amelyik néha lendületbe jön, de sosem volt különösebb probléma ebből.

Ha esetleg mégis a valódi Angkor szerepel a bakancslistádon – amit nagyon megértek, nekem rajta van, pedig már kipipáltam a 3 napos bérlettel – szóval akkor Bangkokból akár repülővel, akár busszal (kicsit macerásabb) el tudsz utazni Siem Reap városába, ami gyakorlatilag Angkor kapuja. Ahol én szálltam meg, az igazi álom, ide kattintva megnézheted a képeimet, építészeti remekmű az a hely, mert nem látszik az épület, csak a zöld növényzet mindenütt, és persze a privát medencék, ami a szobák egy részéhez jár.

Fontos: ez utóbbi terület Kambodzsa része, tehát határátlépéssel jár és vízumra is szükséged lesz, ami online is igényelhető, nem bonyolult folyamat.

Sukhotai Thaiföld

Esténként kiülnek a tó partjára és közösen zenét hallgatnak, gyékényeken fekszenek a helyiek, varázslatos érzés volt betársulni közéjük. Nekem azóta is megmelengeti a hideg téli napjaimat, ha visszagondolok rá. Itt egyébként a végtelenül barátságos vendégházat ajánlom, önmagáért beszél a neve: Smiling Face Guesthouse 🙂

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon örülök neki, ha megosztod a facebook bejegyzésemet és segíted, hogy még több tudást tudjak megosztani a jövőben.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, köszönöm, ha támogathatod a működését.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben