TOP 10 különleges horvát tengerpart

by Kassay Tamás

A hosszú kavicsos és köves tengerpartoktól kezdve a családi játszótereken, vidám- és víziparkokon át a nagyszerű tengerparti bárokig és a fenyőerdők által védett békés oázisokig minden megtalálható Horvátországban azok számára, akik a csendes nyaralást részesítik előnyben. Ha különleges horvát tengerpartot keresel, segítünk választani!

Több mint ezer sziget, köztük Hvar, a legnaposabb mind közül, tele van műemlékekkel, romokkal, kis templomokkal és erődökkel, amelyek arra várnak, hogy felfedezzék őket, miközben magunkba szívhatjuk az egzotikus virágok és növények illatát, és összefonódhatunk a horvát kultúrával és gasztronómiával. Most vegyük sorra, hogy melyek azok a kihagyhatatlan tengerpartok Horvátországban, amiket érdemes célba venni, vagy útba ejteni, ha horvátországi nyaralást tervezünk.

NUgal a NUdisták paradicsoma

Horvátország Top10 horvát tengerpart
Makarska, Nugal – fotó: Vjeko Begović/CNTB

A Nugal strand Makarska és Tučepi között található, és nem is olyan régen még a horvát tengerpart egyik rejtett kincse volt, viszont 2019-ben ez lett Európa harmadik legjobb strandja, így egyre több látogató keresi fel ezt a csodálatos partot. Ez a fenyőerdők és magas szirtek ölelésében fekvő festői szépségű partszakasz kizárólag gyalog, vagy a tengeren keresztül hajóval közelíthető meg, így kellően intim helyszínt biztosít a nudistáknak, akik előszeretettel látogatnak ide. Ha ezen a tengerparton tervezünk időt tölteni mindenképp készüljünk étellel és innivalóval, valamint minden egyébbel, amire fürdőzés és pihenés közben szükségünk lehet, mert a közelben nincsenek boltok, kávézók vagy éttermek.

Spabook-tipp: akkor se keseredjünk el, ha itt tartózkodásunk alatt váratlanul esni kezd az eső, hiszen ilyenkor a sziklákról mesés vízesések formájában hull alá a csapadék.

Stiniva Beach a gyönyörű Vis szigetén

Horvátország Top10 strand
Vis, Stiniva – fotó: Zoran Jelača

A szárazföldtől és a mindennapi élet zajától távol fekszik Vis szigete, ahol régmúlt korok békés hangulata, érintetlen természet és kitűnő gasztronómia várja az idelátogatókat. Stiniva, ez a különleges horvát strand a sziget déli partvidékén helyezkedik el, oly annyira a sziklák ölelésében, hogy a partról szinte alig látható a nyílt tenger. Ha robogóval vagy autóval fedezzük fel a szigetet, akkor a Stiniva-öböl feletti domb tetején kell a járművet leparkolni, ezután egy 20-30 perces gyalogtúrával érjük el a lélegzetelállító partszakaszt.

Zlatni rat, Európa egyik legszebb strandja

Horvátország Top10 strand
Brač, Zlatni rat – fotó: Aleksandar Gospić

Vis szigetéről elhajózva egy sokak által ismert és közkedvelt szigeten kötünk ki, hiszen ez a strand Brač szigetén található, ami a legmagasabb csúccsal rendelkező horvátországi sziget, egyúttal a harmadik legnagyobb területű az Adriai-tengerben. Zlatni rat nevű strandja a horvát turizmus egyik legismertebb szimbóluma, plakátok és képeslapok állandó szereplője ez a finom kavicsos földnyúlvány, ami az szél és a tengeri áramlatok munkájának köszönhetően folyton változó képet mutat. Adottságainak köszönhetően ez a különleges formájú partszakasz a szörfösök Mekkája, de más vizisportot is kipróbálhatunk itt. Brač szigetén található egyébként a különleges Blaca kolostor, amelyet a török elől menekülő szerzetesek építettek a 16. században

Makarska Riviera: Plaza Ravanje

Személyes kedvencem a Makarska riviérán található Plaza Ravanje, egy hűsítő árnyékot adó fákkal szegélyezett tengerpart, amelynek mentén sétaút és számos vendégház húzódik. Egész nap el tudtam itt lenni, két úszás között pihengetve könyvet olvastam, ráadásul ebédért sem kellett messzire menni, hiszen remekül főztek a part menti étteremben. Egyik legpihentetőbb nyaralásom volt az utóbbi években.

Punta Rata a nemrég elkészült üvegkilátó közelében

A Dinári-hegység részét képező 1762 m magas Biokovo hegy lábánál húzódó Brela faluhoz tartozik ez a türkizkék vizű tengerpart, ahol az aleppói fenyők árnyékban adhatjuk át magunkat az igazi horvát életérzésnek.

A strand a Biokovo Natúrpark területén fekszik, aminek teljes területét (19,5 km2) egyedülálló növény- és állatfajainak, geomorfológiai jelenségeinek és természeti szépségének gazdagsága miatt nyilvánították természetvédelmi területté. Az itt megvalósult Új Adrion projekt leglátványosabb eleme a sziklából kinyúló, patkó alakú, üvegből készült panoráma sétány, a Skywalk. Mivel a szerkezet 1228 m tengerszint feletti magasságban épült, és Punta Rata strandjától körülbelül egy órás autóútra található, a Biokovo természetvédelmi terület délnyugati részén. Az élmény és a fantasztikus kilátás miatt érdemes egy kis időre hátunk mögött hagyni ezt a csodálatos horvát tengerpartot, és felkeresni ezt a különleges építészeti remekművet.

Spabook-tipp: ha Punta Rata strandján jársz, kövesd a tengerparti sétányt és a sziklás gyalogutat keletre, Makarska irányába, így számtalan szebbnél szebb eldugott öblöt találhatsz.

Sakarun Beach, a szögletes strand

Horvátország Top10 horvát tengerpart
Dugi otok, Sakarun – fotó: Aleksandar Gospić

Elhagyva a Makarska riviérát és az ahhoz közeli szigeteket most északabbi strandokra evezünk át, ezek közül elsőként Dugi Otok, azaz a “hosszú sziget” egyik, ha nem a legszebb strandján, Sakarun Beach-en állunk meg, ahol a nap előrehaladtával a tenger színe a türkiztől, a smaragdon át a kék legsötétebb árnyalatáig változik. Ebben a széles, déli fekvésű öbölben a fehér homokos strand és a fenyőerdők lenyűgöző kontrasztot képeznek.

Tökéletes választás ez a strand a gyerek(ek)kel nyaralni érkezők számára, hiszen a víz olyan sekély, hogy a parttól távolabb gázolva is csak térdig érnek a hullámok. Fontos infó, hogy ez a strand bár párját ritkítja, még nem teljesen kiépített, így csak napozóágyak, szalmából készült napernyők és néhány rögtönzött strandbár található itt. A parthoz legközelebb lévő falu Božava, ami a strandtól körülbelül öt kilométerre fekszik, és ahová Zadar városából hajóval lehet eljutni.

Spabook-tipp: ha már Zadarhoz ilyen közel járunk, naplemente idején érdemes megtekinteni a város tengerparti sétányán található két kortárs installációt, a Tengeri Orgonát és az Üdvözlet a Napnak című alkotást.

Val Maro Family Beach, minden korosztály számára tökéletes választás

A Val előjel a Valamar rendszerhez tartozó strandokat jelöli, olyanokat, ahol a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal és létesítményekkel találkozhatunk Horvátországban. A ilyen minősítést elnyerő strandok kiváló elhelyezkedésükkel, igényes megjelenésükkel, felszereltségükkel, étel- és italkínálatukkal, valamint barátságos és hatékony kiszolgálással tűnnek ki a többi közül. Ezeket a strandokat kétféle kategóriába sorolják, a Val Relax a csendes, nyugodt pihenést garantálja, egy csipetnyi luxussal fűszerezve, a Val Family strandok pedig nevéből adódóan a családoknak nyújtanak igényes, jól felszerelt helyszínt a horvát tengerparti nyaraláshoz. Így tesz a Val Maro Beach is, ez az illatos fenyőkkel körülvett homokos strand, ami már régóta a horvátországi fürdőzők és napozók kedvence. A gyönyörű strand az apró Sveti Nikola szigetén található, ahová Poreč városából jutunk el.

Lopud szigetének legszebb strandja: Šunj

Horvátország Top10 strand
Lopud – fotó: Aleksandar Gospić/CNTB

Miután felfedeztük Horvátország északi és középső partvidékét, egy nagyot ugorva az ország legdélebbi szegletében találjuk magunkat, mégpedig Lopud szigetén. A dubrovniki arisztokrácia már a 17. században hétvégi villákat épített itt, és manapság is ide menekülnek a nyaralók a nyári tömeg elől. A sziget különlegessége, hogy autómentes, van egy kis kikötője, ciprusok és pálmák között álló megfakult kőházai, valamint egy kiváló homokos strandja, Šunj, ami egy patkó alakú öbölben lévő sekély vizű part, így ideális gyermekkel utazó családok számára is.

Spabook-tipp: Lopudra a Dubrovnik Gruž kikötőjéből közlekedik komp, amely a szomszédos Sipan és Koločep szigeteket is érinti, így akár egy pazar, több szigeten átívelő hajós kirándulást is szervezhetünk magunknak.

Holt-tengeri fürdőzés Horvátországban? Igen, itt még ez is lehetséges

Mielőtt véget érne a képzeletbeli horvát tengerpart-mustra, olyan helyre indulunk, ami kissé kakukktojásnak számít a klasszikus tengerpartok sorában: a Dubrovnik szomszédságában található Lokrum szigete igazi csemegét tartogat a fürdőzés és strandolás szerelmesei számára. Ha mindig a Holt-tengerben szerettél volna lebegni, de sosem jutottál el Izraelbe vagy Jordániába, akkor irány Lokrum, a sziget, aminek saját mini Holt-tengere van. A sziget déli részén található 10 méter mély tó kristálytiszta, vize sós, hiszen összeköttetésben áll a tengerrel, és sekélysége miatt tökéletesen alkalmas fürdőzésre. Dubrovnik partjaitól mindössze 600 méterre található ez az illatos citrom- és narancsfákkal tarkított természeti paradicsom, ahová Dubrovnik óvárosi kikötőjéből rendszeresen indul komp, amivel tizenöt perc alatt eljuthatunk a szigetre, ahol aztán egy egész napot is eltölthetünk.

Banje, Dubrovnik folyton nyüzsgő strandja

„Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba” – fogalmazott George Bernard Shaw, ír drámaíró a város és az 1940 m hosszú, érintetlenül megmaradt védőfal szépségétől megigézve. Az „Adria gyöngyszeme” nevet viselő város ma az UNESCO védelme alatt áll, hiszen legkiválóbb építők és művészek keze munkája nyomán jött létre az a több évszázados örökség, amellyel ma bárki találkozhat, aki ellátogat ide.

Mi más is zárhatná a sort tehát, mint a közvetlenül Dubrovnik városfalain kívül található Banje Beach. Ezt a rendkívül közkedvelt kavicsos strandot fehér baldachinos napozóágyak szegélyezik, a partról pedig csodás kilátás tárul elénk a horizonton a már említett Lokrum szigetére. A főszezonban a sport megszállottjai kipróbálhatják itt a vízisíelést és a kajakozást, a kevésbé sportos alkatok pedig a strandklub DJ-jének zenéire lazulhatnak, kérhetnek egy frissítő masszázst, és drága koktélokat fogyaszthatnak. A part különösen magával ragadó naplemente idején, amikor a középkori épületeket kivilágítják, a strandot pislákoló gyertyák és lángoló fáklyák világítják meg, és pezseg az éjszakai élet.

Kiválogattunk 5 nem elcsépelt, hanem igazán különleges horvátországi kalandot is ebben a cikkünkben.

top 10 strand Horvátország

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben