A bécsiek negyede otthon nyaral

by Kassay Tamás

Érdekes eredményt hozott a Bécsi Gazdasági Kamara és a KMU Forschung Austria közös felmérése. A világ legélhetőbb városa címet többszörösen elnyerő Bécs a saját lakói számára is nyaralóhelyszínt jelent – hogy ez mennyire pozitív, vagy negatív, arról lehetne újab tanulmányokat írni.

A felmérés szerint 2023-ban minden negyedik bécsi otthon nyaral.

Bécs nyaralás
A bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye a CopaBeach © PID / Christian Fürthner

Az eredmény mögött részben anyagi okok állnak, ami azért nem túl rózsás hír, másrészről viszont pozitív, az, hogy a Bécsben nyaralók indoklása szerint ők tökéletesen elégedettek a város szabadidős kínálatával.

Az osztrák főváros lakóinak több mint negyede – 28 százaléka – nem utazik külföldre nyaralni 2023-ban, hanem az úgynevezett staycation-nek hódol, vagyis Bécsben, az otthonában pihen.

A kutatás szerint a döntés hátterében három ok húzódik meg.

  1. Egyrészt a bécsiek egyre inkább szabadidős oázisnak is látják városukat, ahol élvezhetik otthonuk megszokott kényelmét és biztonságát, ugyanakkor felfedezhetik a város mintegy 500 szabadidős vállalkozásának kínálatát.
  2. Vannak, akik anyagi okokból döntenek az otthoni pihenés mellett és olyanok is, akik ugyan megengedhetnének maguknak egy külföldi nyaralást, de a bizonytalan jövő miatt inkább nem költenek erre.
  3. A legszívesebben a saját lakásukban pihennek, esznek-isznak, parkban sétálnak, beülnek egy kerthelyiségbe, sportolnak vagy strandra mennek.
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A felmérésből az is kiderült, ha kimozdulnak otthonról, akkor legszívesebben úszni, sétálni vagy biciklizni mennek, de szívesen beülnek a moziba, megnéznek egy kiállítást, esznek étteremben vagy shoppingolnak. Arra a kérdésre, hogy miből lehetne több Bécsben, sokan nem tudtak mondani semmit, amiből a tanulmány készítői arra következtetnek, hogy a bécsiek alapvetően elégedettek az osztrák főváros szabadidős kínálatával. Akik hiányoltak valamit, azok a több uszodát, vízi játszóteret, golfpályát és bulihelyszínt említették. És amiben minden megkérdezett egyetértett: zöldterületből és strandból sosem elég, de fontos, hogy ezekhez mindenki szabadon hozzáférjen.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben