Európa legnagyobb nemzeti parkja Erdély

Yellowstone Európában: a kontinens legnagyobb nemzeti parkja jöhet létre Erdélyben

by Polisor Bettina

Európa legnagyobb nemzeti parkját hozná létre a Foundation Conservation Carpathia (FCC) Romániában, a Fogarasi-havasokban. Az alapítvány által már megvásárolt 26 900 hektáros területet a nemzeti parknak adományoznák, mint szigorúan védett terület. Az Európa legnagyobb erdős nemzeti parkjának létrehozására irányuló projekt célja 200 000 hektár vadon védelme, valamint az ökoturizmus fellendítése és a helyi közösségek támogatása – írja a The Guardian.

A cél egy hatalmas, új vadrezervátum létrehozása Erdély területén

Erdélynek ez a területe a Kárpátok déli peremén Európa legzordabb vadonjai közé tartozik, ugyanis barna medvék, farkasok és hiúzok is kóborolnak az erdős hegyoldalakon, a bölényeket pedig nemrégiben – 200 éves távollét után – újra betelepítették a Kárpátok Alapítvány munkájának köszönhetően. Az FCC ambíciói nem kicsik: célja a kontinens legnagyobb erdős nemzeti parkjának, egy 200 000 hektáros vadonvédelmi területnek a létrehozása.

Romániában több mint 6 millió hektár erdő található, amelynek jelentős része még mindig emberi kéz által érintetlen, lakatlan terület. Az illegális fakitermelés miatt azonban hatalmas erdőségeket irtottak már ki, és a pusztítás folytatódik.

Az FCC 2009-es megalakulása óta az FCC biológus alapítói, Christoph és Barbara Promberger, valamint egy csapat emberbarát és természetvédő adománygyűjtést folytatnak a fakitermelés leállítását célzó erdőterületek megvásárlására, valamint az újraerdősítésre szánt területek megvásárlására. A természetvédelmi modellt a dél-amerikai Tompkins-projekt ihlette – a cél egy olyan hatalmas park létrehozása, amely elég nagy ahhoz, hogy jelentős számú nagyragadozót tartson fenn, és lehetővé tegye az evolúciós folyamatok lezajlását.

Európa legnagyobb nemzeti parkja Erdély

A kitűzött célok megvalósítása érdekében eddig 26 900 hektár erdőt és gyepterületet vásárolt és védett meg az alapítvány, és több mint 4 millió facsemetét is elültettek. Az FCC vadőrök emellett 75 000 hektáron járőröznek, aminek köszönhetően az ellenőrzött területekkel szomszédos erdőkben is leállt az illegális fakitermelés. Egy másik innovatív lépésként az FCC egyesület további 78 000 hektár vadászati jogát vásárolta meg, hogy megvédje a vadvilágot a trófeagyűjtő orvvadászoktól.

A legnagyobb európai nemzeti park létrehozásának szerves része a helyi közösségek bevonása, és a munkahelyteremtés is

Az elképzelés szerint a rezervátum nemcsak az erdőket és a vadvilágot védi, hanem a helyi közösségeket is támogatja. Ennek egyik ékes példája Nucșoara. Ez az apró falu a Fogarasi-havasok szélén, az ország legmagasabb hegycsúcsához, a Moldoveanu-hoz közel fekszik, ahol egy rendkívüli ősi bükkös erdő található, és ahol a helyi polgármester inspirálására az FCC nemrég elindította a „Fogadj örökbe egy bükkfát” kampányt – a kampányból befolyt pénzt a fák védelmére, az infrastruktúra javítására és a látogatók számának növelésére fordítják.

Amellett, hogy az FCC a parkőröktől a faültetőkig terjedő számtalan munkalehetőségeket biztosít, egy „élelmiszeripari központot” is létrehozott a helyi kistermelők számára, ahol árujukat értékesíthetik, az ide látogató vendégek pedig ennek köszönhetően ízletes sajtokat, zakuszkát, lekvárokat és mézet is fogyaszthatnak. A közösségek bevonása tehát, és annak bemutatása, hogy a természet védelme alternatív bevételi forrásokat biztosíthat, döntő fontosságú és elengedhetetlen egy új nemzeti park létrehozásában.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben