Az ország, ahol egyetlen ember sem hunyt el koronavírus miatt, megtanulta a magyarok nevét

by Waterfan

Hogyan védekezik a járvány ellen, és mit csinál másképpen az az ország, ahol már másodjára járja be a helyi sajtót az, hogy egy magyar hurcolta be a vírust? Például, nagyszabású kontaktkutatást végeznek, hogy elfojtsák a terjedést. Kambodzsai kitekintő egy ott élő magyar szemével.

Kambodzsa koronavírus járványkezelés turizmus szálloda

Az alábbi sorok szerzőjének alapos rálátása, naprakész információi vannak a térségre vonatkozó szabályokról és a mindennapi társadalmi eseményekről. Szántó Lajos évek óta Kambodzsában él, onnan irányítja a Dél-Kelet Ázsiába egyéni és kiscsoportos utakat szervező City Go utazási irodát. A helyi történésekről pedig napi szinten be is számol a FB csoportjában.

Érdekelnek a turizmus aktuális hírei hiteles formában? Akkor a Turizmus hírek csoport Neked szól!

Gondolatok a Kambodzsai járványkezelésről

Hajnali gondolatok a COVID kapcsán. Müzlit nyammogva híreket olvasok. A müzli jobb. A hírek arról szólnak, hogy Magyarországon és Ausztriában milyen lezárások vannak és várhatók. Egymást figyelve, hasonlítgatva. Én kanalazok még egyet a müzliből. Mert itt kb ennyi történik közben.

Május óta vannak érvényben a COVID szabályok. Ezek javarészt a beutazásra vonatkozó karantén szabályok és annak költségei. Egyszer lazítottak rajta nyár közepén. Amikor elindult a járvány, az ország elindított egy belső vírus elleni harcot. Az első időben az ezzel kapcsolatos költségeket az állam átvállalta. Beleértve a beutazók tesztelését is. Felállítottak megyénként 1 kijelölt COVID kórházat. Sőt a specialista orvosok neve is listába kikerült. Aki beteg, oda megy vagy oda kerül. Meggyógyítják és mehet haza. Az időben és helyesen kezelt betegek 100%-a meggyógyult. Vagy nem csak a COVID miatt halt meg. Hivatalosan NULLA a COVID halottak száma és eddig 300 alatt volt az esetszám. Esetszám = igazoltan fertőzött betegek.

Pár napja olvastam egy magyar fiatalember posztját. Szerinte a COVID nem influenza szerű, hanem inkább a maláriára és a dengue lázra hasonlít. Nem vagyok virológus, csak érzésekre hagyatkozva egyet kell értsek vele.

És micsoda meglepetés, azok a trópusi országok, ahol a járványhelyzet mindennapos, azokon a helyeken alacsony a halálozási arány. Nem futkosnak körbe-körbe feltett kézzel sikoltozva, hogy jajj istenem mind meghalunk, hanem csak felvették a vírus listára és kezelik.

Kambodzsában kevés szabály van. Ez csak kívülről látszik így. De felesleges baszakodás tényleg nincs. Ez Európából érkezve már lazaságnak tűnik. A COVID esetében is az alap a beutazáskori első kötelező teszt, utána házi karantén. Mert alapból azt gondolják, hogy felnőtt normális emberekre szabják a szabályokat. Most szigorítani kellett, mert mégis van 1-2 idióta, aki azt gondolja, valamilyen hőstett vagy buli megszegni a laza szabályokat mutatva, hogy rá nem vonatkoznak. Ennek általában az a következménye, hogy egy idő után szigorítanak a szűk keresztmetszet szerinti hülyék szintjére. Most is ez történik. Kötelező 14 napos zárt karantén.

Most volt egy szerencsétlen eset. Ide látogatott 1 személy 1 napra (Szijjártó Péter külügyminiszter úr). A következménye kb 1600 ember tesztelése, iskola és szórakozó hely bezárás az érintett körzetekben 2 hétre.

Lekövették a kórhálózatot. Aki a terjedési láncban érintett lehetett, azt tesztelték. És nincs olyan magas rang, ami mentesítene a karantén alól. Túlzás lenne 1600 ember tesztelése és a bezárások? Nem az. Hiszen az országon belül továbbra is lehet boltba járni, vásárolni, azaz élni a normális életet. Elenyésző szám ehhez képest.

Az elején megfogták a terjedést és azóta arra koncentrálnak, hogy ne érkezzen be újabb eset. Ha mégis, azt is az elején elkapni. Erre van kapacitás. Nem tudjuk, hány lélegeztető gép van az országban. Azt sem, hogy mennyi a szakavatott személyzet. Azt tudom, hogy ha majd kell, akkor jut. Az egészségügy javarészt magán befektetés. Az állam az alapellátást tartja fenn és szabályoz ilyen országos kórság idején. Például bezárásokról, útlezárásokról, segélyekről döntenek. De nem az egészségügy belső ügyeiről. Nekem kívülről ez látszik. Nos kanalazok még egyet a müzlimből és lapozok a hírek között. – Az eredeti bejegyzés itt olvasható el.

A másik magyar vonatkozású eset még korábban történt, amikor egy magyar turista elhagyta a házi karantént – természetesen minden létező szabályt megszegve:

Az, hogy a házi karantén nem maradhat úgy, ahogy volt, ebben sajnos nagy szerepe volt a szeptember végén nagy port felvert esetnek a magyar úriemberrel. Nem találták a karantén helyszínen. A rendőrség a közösségi médián át köröztette. Nem gondolom, hogy ő az egyetlen, aki megszegte a szabályokat, de hogy az ő esete lett a példa, az tuti. A külügyminiszterünk látogatása és annak szerencsétlen kimenetele szintén nagy port vert fel. A csatolt cikk sem felejtkezik el megemlíteni … pedig elfelejthették volna.

Egy szó, mint száz, Kambodzsában „a magyarok azok, akik megfertőznek másokat koronavírussal” és egyelőre most ez határozza meg a nemzeti marketingünket. Harag az nincsen, de jó lenne, ha több ilyen nem fordulna elő.

Érdekelnek a turizmus aktuális hírei hiteles formában? Akkor a Turizmus hírek csoport Neked szól!

Kambodzsa pillanatkép

Kambodzsa koronavírus járványkezelés turizmus szálloda

Viszonylag kevesen ismerik ezt az egzotikus, Délkelet-ázsiai országot, mert nemrég még nagyon szegény volt, viszont robbanásszerűen fejlődik, ezért érdemes a fél szemünket rajta tartani. Hatalmas jövő előtt áll és tudatos lépéseket tesznek a fejlődés irányába, össznemzeti szinten igyekeznek kitörni a gyerekkoldusok nem túl hízelgő képéből. Már most is tele van luxussal, ha valaki épp arra vágyik, megtalálja. Én például teszteltem néhány napig a fotón látható szállodát. Meggyőzött. Visszamennék.

Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy nem arról van szó, hogy ez valami olyan hely lenne, ahol a madár sem jár és ahová a kutya sem vágyik, hanem világörökségi helyszínekkel rendelkező, tudatos turizmust folytató, beruházási boom kellős közepén álló ország, ahol nem félnek akár teljes utcákat is átszabni és az építési engedélyekhez igazíttatni az attól eltérően megépült épületeket.

Kambozdsa koronavírus járványkezelés turizmus hotel

A következő évtized egyik top turistaparadicsoma ez az ország, mindenkinek ajánlom figyelmébe és a tervei közé! Mindazonáltal nem Kambodzsa az egyetlen pozitív példa odaát Keleten. Vehetjük példának a világ egyik legfejlettebb országát is, akik sajátos rekordot tartanak a járványban:

Érdekelnek a wellness, szálloda és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol szállás értékeléseket és sok-sok utazós témát találsz. Érdekesnek találod? Oszd meg másokkal is!

Üdvözlettel,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben