Ez volt a magyarok legkedveltebb külföldi üdülőhelye 2023-ban

by Kassay Tamás

Idén először haladta meg az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma, és ezzel a legkedveltebb külföldi üdülőhely lett a magyarok körében a horvátországi Kvarner-öböl. Vajon mi lehet a siker titka? Számos oka lehet, hogy ekkora népszerűségnek örvend ez a horvát régió.

Kvarner-öböl, az igazi különbözőségek világa

A hegyek és a kristálytiszta, szigetekkel szabdalt tenger között, Horvátország északi partján fekszik a Kvarner régió. Ez a terület elsősorban színes szigetvilágáról, tengerpartjairól és monarhia korabeli városairól ismert, a vendéglátás hagyománya pedig több mint 170 éves. Hazánkhoz ez a partszakasz esik a legközelebb, ezért is rendkívül kedvelt a magyar turisták körében, hiszen 5-6 órás autóútra található, kiváló éghajlati adottságai miatt pedig egész évben látogatják a turisták.

Kvarner-öböl magyarok legkedveltebb úti célja 2023

Az enyhe éghajlatú régiót már a 19. században felfedezte az európai arisztokrácia, és választotta ezt a buja növényzetű mediterrán tájat pihenésre. Nekik köszönhetően épültek az első fényűző villák, szállodák, és születtek meg az első horvát riviérák Opatija, Crikvenica és Novi Vinodolski városában. A Kvarner-öböl olyan művészek, uralkodók kedvelt üdülőhelye volt, mint Ferenc József császár, Rudolf trónörökös, Csehov, Gustav Mahler és VII. Edward. Az arisztokrácia mellett az itt élő tengerészek is járták a világot, akik tengeri útjaikról hazatérve mint egy 80 egzotikus növényfajtát telepítettek be a kertjeikbe, így a szigetek virágokkal ékített kertekkel, olívaligetekkel, zsálya- és levendula – bokrokkal várják a látogatókat.

Azúrkék tenger és a monarchia építészeti öröksége Opatija riviérán

Kvarner-öböl magyarok legkedveltebb úti célja 2023

Az elegáns és bájos Opatija (Abbázia) szép parkjairól és az osztrák-magyar villáiról jól ismert kisváros, amely nemcsak nyáron, hanem télen is pozitív energiákkal tölti fel a látogatókat, különösen az adventi és újévi időszakban. Itt található a közel 10 km hosszú Lungomare varázslatos tengerparti sétány, amely Ferenc József egykori kedvence is volt, és ami összeköti a festői városokat: Voloskót, Opatiját, Ičićit, Ikát és Lovrant.

Opatijáról néhány kilóméterre szintén a tengerparton fekszik Rijeka, Horvátország forgalmas közlekedési központja, tengeri kikötője és a régió legnagyobb városa. Régen Fiume néven volt ismert és ez volt az egykori Magyar Királyság kikötője. Rijeka gazdag történelemmel, magyar vonatkozású műemlékkel várja a látogatókat, az óvárosban sétálva számos szecessziós, neogótikus épületet fedezhetünk fel. A rijekai karnevál a legnépszerűbb program a városban. Fiumét 2020-ban Európa Kulturális Fővárosának (ECOC) választották.

Az illatozó riviérák és szigetek útjai

A sokszínűség azonban nem ér itt véget, tovább folytatódik legnagyobb adriai szigeteinken, Krk és Cres szigetén, a gyógyhatású Lošinj szigeten, a homokos partú Susakon, valamint az erdőkkel övezett Rab-szigeten.

Az ókortól Arany-szigetnek nevezett Krk-sziget a második legnagyobb adriai sziget Cres után, a Kvarner-öböl északi részén fekszik. Krk a kultúra szigete és az írástudás bölcsője, ezt számos műemlék, múzeum, szakrális épület bizonyítja, mint Krk középkori városa, a Baška -fennsík,  vagy a ferences kolostor Košljun szigetén. Az öko projekteknek, valamint a tisztaság és a környezetvédelem szisztematikus gondozásának köszönhetően számos kék zászlós stranddal rendelkezik.

A Rab vagy a „Felix Arba”, ahogy a rómaiak nevezték, a boldogság receptjét a gyönyörű homokos strandoknak, a gazdag kulturális örökségnek, a világhírű desszertnek – a Rab torának – valamint a Rab vásárnak köszönheti, amely a legrégebbi és legnagyobb középkori nyári fesztivál Horvátországban. Számos öböl, a gazdag mediterrán növényzet, a természeti szépségek és a kulturális tradíció az, ami évről-évre egyre több vendéget vonz. Ahogy az ember a komppal közeledik Rab-hoz, a sziget egy csupasz félszigetnek tűnik, ám néhány kilométert haladva a sziget belseje felé megpillanthatunk egy igazi csodaországot zöld erdőkkel és termékeny mezőkkel. Ez a festői sziget az éles kősziklák és a szelíd strandok, a macchia bozótosok és mediterrán tölgyerdők borította hegycsúcsok kontrasztjaiból áll.

Kvarner-öböl magyarok legkedveltebb úti célja 2023

A Crikvenicai riviéra a Magyarországhoz legközelebb eső adriai tengerparti szakasz, Budapesttől mindössze 510 kilométerre. Tengerpartjai kavicsosak, de homokos strandokat is találunk a több kilométer hosszan elterülő partszakaszon. Szintén érdemes ide ellátogatni azoknak, akik különleges gyógyító és tiszta levegőre vágynak, ugyanis

Crikvenica már 1906 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhely, és grandiózus, 1895-ben épült Therapia hotele az egyik legszebb hotelépületek közé tartozik a horvát tengerparton.

A napsütötte strandoktól eltávolodva kicsit, alig 10 percre a horvát tengerpart legközelebbi helyeitől, vagy egy órányi autóútra Zágráb fővárosától nyugalomra és friss hegyvidéki levegőre lelhetünk, ahol fehér sasok, farkasok és medvék társasága mellett az ember tüdeje megtelik a illatos erdők tiszta levegőjével.

Gorski kotar tökéletes menedék a nyüzsgő városi élet elől kiszakadni vágyóknak, és a tél szerelmeseinek, ahol szánkópályák, síterepek és korcsolyázási lehetőségek egyaránt várják az látogatókat. Kellemes nappali és frissítő éjszakai hőmérséklet, ellenállhatatlan természeti látnivalók, úszás a kristálytiszta folyókban és tavakban, 400 kilométer hosszú kerékpárút, medveles, jellegzetes gasztronómia, itt tényleg minden megtalálható, ami egy aktív nyaraláshoz szükséges. Gorski Kotar igazi mágnes mind a helyi és mind a külföldi turisták számára.

A Kvarner-öböl gazdag kulturális öröksége valóban kivételes, csakúgy, mint elragadó természete, ahol élvezni lehet a helyi ínycsiklandó helyi ételeket, az aktív turizmus kínálta számtalan lehetőségeket.

Közelgő programok és fesztiválok a Kvarner-öböl környékén

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben