Lisszabon – Porto 25 euróért új, nagysebességű vonattal

by Kassay Tamás

A Porto és Lisszabon közötti 300 kilométeres utat mindössze 1 óra 15 perc alatt fogja megtenni a legújabb portugál nagysebességű vonat a fejlesztés után. Egy út 25 euróba fog kerülni, amely olcsóbb lesz, mint eddig, cserében sokkal gyorsabb – közölte az Infraestruturas de Portugal (IP).

„Az általunk végzett felmérés alapján a vonatok nagyobb kapacitásúak lesznek, több utast szállítanak majd, gyorsabbak lesznek, több utat tesznek meg, és a várakozások szerint a Porto-Lisszabon útra egy jegy körülbelül 25 euróba kerülhet, ami a jelenlegi körülbelül 40 euró. […] Minden bizonnyal sokféle árat fogunk alkalmazni. Amikor átlagosan 25 euróról beszélek, az azt jelenti, hogy lesznek olcsóbb jegyeink, drágább jegyeink, ez attól függ, hogy mikor vásároljuk meg őket, kicsit úgy, mint a buszoknál”

– mondta Carlos Fernandes, az IP alelnöke ma Portóban újságíróknak.

A Campanhã városfejlesztési terv (PUC) bemutatójának alkalmával, amelyre január 19-én került sor a portói városházán, az alelnök kiemelte, hogy az utazási idő a jelenlegi 3 óráról 1 óra 15 percre csökken.

Az új portugál nagysebességú vonat a 75 perces út során meg fog állni Gaiában, Aveiróban, Coimbrában és Leiriában, a két végállomás Porto és Lisszabon lesz.

Az első szakasz (Porto – Soure) 2030-ra készül majd el, az északi vonalhoz való csatlakozás lehetőségével és az utazási idő azonnali lerövidülésével, a második szakasz (Soure – Carregado) pedig várhatóan 2032-re készül el, Lisszabonnal való csatlakozással később, de az északi vonal megnégyszerezésével biztosítva.

A tervek szerint naponta és irányonként 60 járat közlekedik majd, ebből 17 közvetlen járat lesz, 9 pedig megáll a köztes városokban (Leiria, Coimbra, Aveiro és Gaia), valamint lesz 34 vegyes járat is (a hagyományos hálózathoz csatlakozva).

A projekt az új vonalon és az északi vonalon évente 16 millió utast tervez szállítani, akik közül jelenleg körülbelül egymillióan repülővel teszik meg ezt az utat.

Ezzel egyidejűleg tervezik a Portóból a galíciai (Spanyolország) Vigóba vezető összeköttetést is, amelynek állomásai a Francisco Sá Carneiro repülőtéren, Bragában és Valençában (Viana do Castelo kerület) lesznek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben