Máltai templomok útjai zarándokút

Különleges mediterrán spirituális élmény vár a Máltai Templomok Útjain

by Kassay Tamás

A zarándokturizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte és a magyar turisták körében is. A Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban indította útjára a „Church Trails Initiative”, azaz a Máltai Templomok Útjai kezdeményezést, amely a híres látványosságok, történelmi emlékű templomok mellett kevésbé ismert helyszínek bemutatásával is népszerűsíti Málta spirituális értékeit a zarándokok és turisták körében.

Egyesek szerint Málta maga is egy nagy templom. Ebben sok igazság van, bár kétségtelen, hogy ez a templom meglepően sokszínű. Ha úgy tetszik, ez egy figyelemreméltó mozaik, amely több mint 2000 éves múltra tekint vissza. A mozaik minden kis eleme történetesen egyformán fontos, érdekes, magával ragadó. A máltai és gozói utakat bejáró zarándokok hol egy kora középkori templom, egy csodálatos barokk katedrális, hol egy paleo-keresztény katakomba vagy épp Szent Pál máltai hajótöréséhez kapcsolódó helyek előtt találják magukat.

A szigetek tele vannak látszólag megszámlálhatatlan ősi kápolnával, szentéllyel és mindegyiknek megvan a maga történelme, építészeti és művészeti kincsei, és ami talán még fontosabb, aktív közössége. Valójában nincs még egy olyan keresztény ország Nyugat-Európában, amely négyzetkilométerenként ekkora számú kápolnával dicsekedhetne. Néhányan meg is próbálták összeszámolni, és ez meghaladja a 365 templomot, beleértve a nagyobb szentélyeket is. A máltaiak gyakran viccelődnek is azzal, hogy ha akarnák, az év minden napján más templomba mehetnek misére.

Mindezek a máltai templomok barokk pompájukban és a kápolnák rusztikus egyszerűségükben különböző történeteket mesélnek el.

Itt van például Szent Pál máltai esete. Maga Szent Pál Málta északnyugati partjainál szenvedett hajótörést útban Róma fele, és ott töltötte a hajózhatatlan téli hónapokat. Ottléte alatt megalapozta a máltai kereszténység gyökereit. Tevékenységéhez Máltán is számlatan helyszín kötődik.

Most már léteznek olyan útvonalak, amelyek összekötik ezeket a helyeket, hogy a szigetországban tartózkodó zarándokok és turisták felfedezhessék a kincset Málta egyházi, kulturális és szellemi örökségében. Jelenleg összesen hat zarándokút található – ezek egyike a legendás Szent Jakab-útnak is része.

A már meglévő „caminok” mellett a Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban elindította a „Church Trails Initiative”, az az Templomok Útjai elnevezésű kezdeményezést.

Különböző templomokat, azok kincseit és műalkotásait restaurálták és konzerválták, valamint ezeket összekötő útvonalakat alakítottak ki. A kezdeményezésbe ismertebb és kevésbé ismert templomokat, kápolnákat is bevontak. Az útvonalak lehetőséget biztosítanak a látogatóknak saját túrák megszervezésére, de alternatív Mária és Szt Pál útvonalakat és helyszíneket is felfedezhetnek.

A Máltai Templomok Útjai 3 egységre bontható, egy északi, egy központi és egy déli ösvényre.

Az északi ösvény Mdinaból a csendes városából indul. Ott az impozáns Szent Pál-székesegyház várja a zarándokokat. Míg a tulajdonképpeni katedrálist Lorenzo Gafà máltai építész tervezte a 17. században, a hagyomány szerint, egy nagyon korai keresztény templom már állt a mostani katedrális helyén – egyesek szerint ez az a hely, ahol Publiusnak, Málta római helytartójának a háza állt, aki – Szent Pál hittérítésének köszönhetően – Málta első püspöke volt.

A központi útvonal is különleges kincsekkel büszkélkedhet, köztük a sliemai Nagy Szent Gergely plébániatemplommal – egy román stílusú templom, amely valójában a 20. században épült Mauro Caruana érsek kezdeményezésének és erőfeszítéseinek köszönhetően. Az első világháború alatt Caruana meglátta, hogy a sebesült brit katonák miként lábadoznak Sliemában, és megígérte, hogy templomot építenek a kórház közelében, hogy lelkileg is felépüljenek. Ő maga fizetett a telekért és az építkezést is ő finanszírozta. A kupola alatt van eltemetve.

A déli ösvény a vallettai érseki palota mellett halad el, amely a szigetcsoport számos figyelemre méltó barokk épülete közül az egyik. 1622 és 1632 között épült, Tommaso Dingli máltai építésznek és szobrásznak tulajdonított tervek alapján. A máltai püspök, később érsek rezidenciájaként, valamint a Máltai Egyházmegye közigazgatási központjaként épült. A XX. század végéig mindkét célt szolgálta.

További információk: Máltai Templomok Útjai hivatalos honlapján.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben