motor járatás büntetés klíma használat

Komoly árat fizethet ezekben az országokban az, aki nem megfelelően hűti le az autóját

by Polisor Bettina

Európa-szerte számos országban tiltják az autók motorjának járatását – olvasható a vezess.hu oldalán – ami különösen nagy bosszúságot okozhat azoknak, akik indulás előtt szeretnék a nyári hőségben lehűteni, vagy éppen a téli hidegben felfűteni az autójukat. Mutatjuk, hogy néhány országban mire érdemes odafigyelni, ha saját autóval utazunk, vagy ha ugyan nem autóval utazunk, de helyben bérelt autóval tervezzük felfedezni a környéket.

Számos országban tilos járatni az autó motorját álló helyzetben

Nagyon gyakori, hogy az autósok indulás előtt beindítják a kocsit és a klímát, hogy a napon akár 55 fokra is felhevülő belteret lehűtsék, miközben még nem szállnak be, és nem indulnak útnak.

Ez az ártatlan tett számos országban von drága büntetést maga után. Miért? Ki nem találja a kedves olvas: környezetvédelmi okokból. Ez ugyanúgy vonatkozik a téli időszakban történő hosszabb melegítésre is.

Az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort. Az ÖAMTC szerint a sofőr szerencsés volt, mert általában 75-150 eurós büntetést szórnak ki a hatóságok emiatt.

Németországban 10 eurós “csekket” osztanak az álló helyzetben való motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (durván 16 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani.

Franciaországban 135 euró a büntetési tétel, amelynek érdekessége, hogy már 1963-tól él a szabály.

Belgiumban 130 euró a büntetés.

Magyarországon egyelőre nincs ilyen büntetési tétel.

Spabook vélemény: reméljük, hogy nem is lesz, ugyanis a környezetvédelmet nem itt, nem így és nem kontraproduktív szabályok bevezetésével kell kezdeni. Az autózás veszélyes üzem, amibe naponta emberek halnak bele. Helytelennek találjuk azt, ha adott esetben a büntetéstől tartó sofőrök olyan körülmények között indulnak útnak, ami nem ideális, zavarja őket a koncentrációban és balesetveszélyes helyzetekhez vezethet. Ezeket pedig utólag semmilyen módon nem lehet kimutatni, így tehát nem lehet szembeállítani a negatív hatást a megtakarított üzemanyag millilitereivel. Ugyanez igaz a hideg motorral való közlekedésre, ami gyorsabb kopáshoz, többlet szervizeléshez, pótalkatrészek energiaigényes legyártásához vezet. Összességében bizonyosan nem éri meg.

Javasoljuk viszont, hogy az autó utasterét úgy hűtsük le, hogy minden ablakot leengedve kiszellőztetjük az utasteret. Ezzel azonnal 10-15 fokot tud hűlni, ezután pedig már érdemes bekapcsolni a légkondicionálót. Ha már környezettudatosságra törekszünk, akkor inkább arra ügyeljünk, hogy a klímát ne állítsuk 10 foknál hűvösebbre a kinti levegőhöz képest, illetve érkezése előtt 1-2 perccel érdemes már kikapcsolni, mert ezzel a klímaberendezés élettartamát lehet jelentősen meghosszabbítani.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben