poligamia himba törzs namíbia feleség megosztás turista

Megosztják a feleségüket a turistákkal a helyi szokás szerint

by Kassay Tamás

A Himba-falvak egész évben látogathatók, de a látogatás a falvak pontos elhelyezkedésétől függ. A himba törzs tagjai nomád életmódot folytatnak, és nem biztos, hogy minden pillanatban könnyen elérhető helyen tartózkoznak.

A namíbiai törzs asszonyai a Himba életmód szimbólumai. A nők vörös púderrel fedik be a testüket, ettől mindig jó illatúak annak ellenére, hogy nem fürdenek vízzel. Kézzel készített ékszerekkel díszítik magukat, és sárral formázzák a hajukat.

Bőrük vörös árnyalatát az otzije, egy okkersárga pigment adja, amelyet a bőr tisztítására és a zord éghajlati viszonyok elleni védelemre használnak.

A Himba törzs poligám – vendéglátásban is

A Himba törzs férfi tagjainak több női párjuk is van- Udvariasságból néha egy-egy feleséget a látogató vendégek rendelkezésére bocsátanak, így mondhatjuk, hogy az élmény teljes körű.

A vendég a feleséggel alszik, a férj kint marad.

A himba törzs poligám, átlagosan két feleség jut egy férfira, és a fiatal nőket általában a szülők megegyezése alapján hozzák össze egy megfelelő családdal. A fiúk és a lányok is részt vesznek egy rítuson, mielőtt megházasodhatnak, és mindkettőjüket körülmetélik a serdülőkor előtt.

A fiatal lányok előrenyújtott hajjal jelzik, hogy még nem érte el a nővé válást.

A Himba törzs modernkori élete

A Himba túlélte a járványokat. Túlélték a népirtásokat. Ők az OvaHimba, egy félig nomád, pásztorkodó törzs Namíbia északi részén. Ellenálló képességük ellenére úgy tűnik, a „Himba” nem tudja lassítani az ország modernizációjának való behódolást. És most jönnek az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó új kihívások.

Amikor egy Himba család elköltözik, a kunyhójuk üresen marad. A hagyományos himba kunyhó elsőre nagyon egyszerűnek tűnik. A kunyhók építéséhez használt fa, fű és sár keveréke azonban évezredek óta védelmet nyújt a zord éghajlat ellen.

A jobb oktatás érdekében e nomád törzs néhány tagja mostanában Namíbia falvaiba települ át. Gyakran szembesülnek diszkriminációval.

Így tegyél látogatást a Himba falvakban

A Jenman African Safaris ad néhány tippet a Himba törzsnél tett látogatás megtervezéséhez.

„Otjikandero Himba falu meglátogatása abszolút kötelező program mindenkinek, aki érdeklődik a különböző kultúrák és egy korábbi korszakból származó életmódok iránt. Csodálatos lehetőség egy másik kultúrával való interakcióra, és megtanulni, hogy bár sok egzotikus különbség lehet, vannak olyan hasonlóságok is, amelyekben mindannyian osztozunk. A falu azért létezik, hogy otthont adjon a hagyományos OvaHimba népnek, ugyanakkor oktatási központként is szolgál a világ minden tájáról érkező látogatók számára. Ez egy igazán szemet gyönyörködtető élmény, és minden Namíbia északi régiójába tett utazás egyik fénypontja.”

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben