Párizs új látványossága miatt betiltják a magasházakat a francia fővárosban

by Polisor Bettina

2026-ban adják át Párizs legújabb grandiózus látványosságát, a francia főváros 3. legmagasabb épületét, amely Tour Triangle névre hallgat és alaposan felkavarta a kedélyeket a helyiek és a különböző helyi hivatal(nok)ok körében – számolt be róla a helyi 20minutes.fr.

A Tour Triangle lesz az utolsó magasház Párizsban

A svájci Herzog & de Meuron építészek, a rangos Pritzker-díj nyertesei által tervezett Tour Triangle toronyház megépítése miatt Párizs ismét bevezette a magassági korlátot az új épületekre vonatkozóan. A bejelentett magassági korlátozás 37 méteres vagy 12 emeletes magasságban szab határt az új épületeknek a francia fővárosban – írja a dezeen.

Párizs felhőkarcoló magassági korlát

Párizs visszaállítja ugyanazt az építkezésekre vonatkozó szabályozást, amelyet 1977-ben vezettek be, miután Eugène Beaudouin, Urbain Cassan és Louis Hoym de Marien építészek felépítették a szintén erősen vitatott magasságú, 210 méteres Tour Montparnasse nevű irodaházat, amely a fenti képen látható, ahogyan kimagaslik a város horizontjából.

A Párizsban 1977-ben bevezetett korlátozás 2010-ig volt érvényben

Bertrand Delanoë volt polgármester törölte el az irodaházak 180 méteres, és a lakótömbök 50 méteres magassági korlátját, majd a tilalmat Anne Hidalgo polgármester helyi bioklimatikus városi tervének részeként újra bevezették – a terv célja Párizs szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

Az újbóli korlátozást a Herzog & de Meuron által tervezett piramis alakú Tour Triangle torony építése ösztönözte. Az építkezés (amelynek megkezdése különböző jogi és tervezési viták miatt 12 évet csúszott) 2021-ben kezdődött, és a tervek szerint 2026-ban fejeződik be. Egyelőre az sem kizárt, hogy a magassági korlátozás miatt a már megkezdett építkezést is le kell majd állítani, de erre vonatkozó megbízható információ egyelőre nem látott napvilágot.

Ha elkészül, a Tour Triangle Párizs harmadik legmagasabb épülete lesz

Trapéz alakú formájából adódóan a 180 méter magas Tour Triangle Párizs központjából vékony toronyra fog hasonlítani, de keletről és nyugatról nézve a teljes szélessége és formája látható lesz. Az épületen belül a tervek szerint szálloda, irodák, valamint konferenciaközpont, üzletek és éttermek üzemelnek majd.

A The Times című újság szerint a korlátozás a városra vonatkozó szélesebb bioklimatikus terv része, amelynek célja, hogy Párizs vonzó és kellemes maradjon az elkövetkező években a hőmérséklet emelkedése ellenére.

„Azt mondták, Párizs unalmas, és magas tornyokra van szüksége, hogy versenyezhessen London városával. De most Párizsban vége a tornyoknak.”

– ecsetelte Émile Meunier tanácsos, aki az újbóli szabályozásért folytatott küzdelmet vezette

A Twitteren Meunier történelminek minősítette a lépést, „Párizs új helyi városterve a tornyok végét jelzi, és visszatér egy ésszerű magasságba” – írta. Párizs mellett Kínában is korlátozták nemrégiben az épületek magasságát az. A szupermagas felhőkarcolók építését 500 méterben maximalizálták, a 250 méter feletti épületekre pedig részleges korlátozás vonatkozik.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben