ungvári skanzen Kárpátalja

Turizmus napot szerveztek Kárpátalján az ungvári skanzenben (videó)

by Kassay Tamás

Annak ellenére, hogy Ukrajnában háború dúl, az élet nem áll meg teljesen. Szívmelengető látni azt, hogy a sok magyar számára is otthont adó kárpátaljai Ungváron a turizmus kapott főszerepet egy rövid időre.

Tíz egyedi régiséget mutattak be a vendégeknek Ungvár egyik turisztikailag fontos intézményében, a Kárpátaljai Megyei Népi Építészeti és Néprajzi Múzeumban a Turizmus Napján. Viktória Szimkovics, a múzeum kiállítás- és tudományos-kutatási osztályának vezetője összeállította a számára legérdekesebb ott őrzött tárgyak listáját. Ezek a háztartási kellékek a skanzen területén vannak elhelyezve. A látogatók figyelmébe ajánlotta a múzeum alap gyűjteményéből való  hímzett ingek kiállítását is.

Az Ungvári Skanzen mint látnivaló

Az ungvári skanzen, avagy szabadtéri néprajzi múzeum létesítéséhez a 50-es évek végén kezdtek hozzá. Szakértők járták be Kárpátalja falvait, ahol felmérték, melyik épületeket érdemes lebontani és Ungvárra szállítani, hogy ott eredeti formájukban újra felépítsék azokat.

Bő egy évtizednyi előkészítő munka után az ungvári skanzen végül 1970-ben nyitotta meg kapuit és házait.
A szabadtéri néprajzi múzeum nemcsak a népi építészet remekeit mutatja be, összegyűjtötték és kiállították az adott tájegységre jellemző gazdasági és háztartási berendezéseket, tárgyakat is.

A skanzen utcáit, portáit járva, úgy érezhetjük, mintha kirándulást tennénk Kárpátalja legszebb, legjellegzetesebb falvaiba, és módunk van megismerkedni azzal, milyen körülmények között éltek az előző generációk ezen a lenyűgöző területen.

Ungvár 115 ezer fős, közepes méretű város, amelynek egyik kiemelt látványossága a magyar gyökerű ungvári vár.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben