Elkészült a világ legvékonyabb felhőkarcolója

by Kassay Tamás

Néhány hete készült el a SHoP Architects által tervezett 111 West 57th Street nevű szupermagas felhőkarcoló New Yorkban, amely egyszerre a világ legvékonyabb és a nyugati félteke második legmagasabb épülete. A lakók már elkezdtek beköltözni.

A világ legkarcsúbb, legkeskenyebb, avagy legvékonyabb felhőkarcolójának építését 2013-ban jelentették be, 2014-ben már megtörtént az alapkőletétel, de az építkezés 2017-ben pénzügyi okokból elakadt. Végül folytatódott a kivitelezés és a Manhattan belvárosában, a Billionaires’ Row-nak nevezett területen található épület 2018-ban elérte a szupermagasságot,

24:1 magasság-szélesség arányával a világ legvékonyabb felhőkarcolója.

világ legvékonyabb felhőkarcolója 111 West 57th Street New York Manhattan
Kidfly182CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A 111 West 57th Street toronyban emeletenként egy lakás, valamint a szomszédos, műemlék jellegű Steinway-épületben 14, így összesen 60 lakás épült. Sajtóhírek alapján az egyik lakás több, mint 50 millió dollárért talált gazdára.

„New York-iként hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy egy új ikonnal gazdagíthatjuk a város látképét.”

mondta Gregg Pasquarelli, a SHoP Architects igazgatója a Dezeen-nek.

Az épület a csúcsán laposra szűkül. Keleti és nyugati homlokzatát terrakotta csempékkel burkolják, bronzszínű hangsúlyokkal, míg az üvegfüggönyfalak északon a Central Parkra, délen pedig Lower Manhattanre néznek. A belső tereket a Studio Sofield kivitelezte.

világ legvékonyabb felhőkarcolója 111 West 57th Street New York Manhattan
fotó: 111 West 57th | SHoP (shoparc.com)

Az épületben egy 25 méteres úszómedence is található, valamint egyéb luxus szolgáltatások, többek között egy dupla belmagasságú, teraszos fitneszközpont.

A szupermagas felhőkarcolók 300 és 600 méter közötti magasságúak. Az SHoP másik New York-i tornya, a Brooklyn Tower az idei év elején érte el legnagyobb magasságát.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben