Magyar adomány iskola Madagaszkáron Tsara Project

Magyarok építenek iskolát Madagaszkáron

by Kassay Tamás

A turistáknak egzotikus paradicsom, a helyieknek rögvalóság. Elkalauzollak benneteket Madagaszkárra, ahol egy elhivatott, lelkes magyar csapat elhatározta, hogy iskolát épít a mélyszegénységben élő gyermekek számára.

Bemutatom a Tsara Project jótékonysági kezdeményezését. Aki válaszol: Széll Stella és Spaits Péter, a Tsara Project vezetői és megálmodói. Péter a turisztikai vállalkozásának profitjából is az iskolaépítésbe forgat bele. Mondanom sem kell, a válság őt is erősen érinti.

Miért pont Madagaszkár? Máshol is elkél a segítség. Mi az a plusz, ami miatt mellette döntöttetek?

2018 októberében egy két hetes programon vettünk részt Madagaszkáron. Diego Suarez városában töltöttünk néhány napot, ahol Raissa – aki jelenleg a helyi ügyekért felel – volt az idegenvezetőnk. A néhány nap alatt nagyon jó barátságba kerültünk, gyorsan több lett ez, mint egyszerű csoport-idegenvezető viszony. Egyre jobban kinyíltunk egymás felé, kezdtük közelebbről is megismerni Madagaszkárt, s leginkább azt, hogy hogyan is élik az emberek a mindennapjaikat. Útközben néhány faluban is megálltunk, ahol találkoztunk sok-sok gyerekkel. Amikor átadtuk nekik a ceruzákat, amiket azért vittünk ajándékba, hogy felkeltsük velük az érdeklődésüket a tanulás iránt, akkor elmondhatatlan pillanatokban volt részünk.

iskolaépítés Madagaszkáron Tsara Project vezetésében

Ki gondolta, hogy pár ceruza ilyen folyamatokat indít el. Azt a mérhetetlen örömet, amit ott és akkor éreztünk, látva, hogy a gyerekeknek micsoda boldogságot okoztunk már csak a puszta jelenlétünkkel is, leírhatatlan. Az a nyitottság és tisztaság, amivel irányunkba fordultak, nagyon megható volt számunkra és sehol nem tapasztaltunk még ilyet. Maga az ország is elvarázsolt bennünket a sok természeti csodájával, pláne ezek a csillogó kis tekintetetek. A hatása alá kerültünk.

A világ számos pontján elkél a segítség, de nekünk ott és akkor jött AZ a pillanat, amikor elhatároztuk: szeretnénk segíteni.
Mások állatokon, vagy betegeknek, esetleg időseknek segítenek, mi pedig afrikai gyerekeknek. Madagaszkáron az átlagkereset kevesebb, mint 10 ezer forint havonta. Áramhoz csak a lakosság 15 (!) százaléka jut és az emberek 35 százaléka analfabéta. Voltunk korábban Borsodban is segíteni, de ilyen állapotokat ott sem tapasztaltunk.

Madagaszkár lakossága közel 26 millió fő, területe 587 041 km², ezzel a világ 4. legnagyobb szigete.
Magyarország több, 6-szor elfér rajta + áfa. (Mr Spabook)

Mit jelent az, hogy tsara? Emlékszem még az Oroszlánkirályból a Hakuna matata varázslatos kifejezésére, ez is valami hasonlóan szép jelentést hordoz?

A tsara egész egyszerűen ennyit jelent, hogy „”.

Gyakran használják az emberek kint ezt a kifejezést különböző összefüggésekben, s nekünk nagyon megtetszett. 2018 decemberében, mikor kint töltöttük a szilvesztert, és elhatároztuk az alapítvány létrehozását, a szilveszteri buli közben született meg az ötlet, hogy legyen Tsara Project az alapítványunk neve. 

Milyen költségei vannak egy-egy jótékonysági projektnek, amit vezettek?

Gyakorlatilag minimálisak a költségeink. Hárman vagyunk az alapítványban, s mindegyikünknek van főállása. Így mi juttatást az alapítványtól nem veszünk fel.

Azért csináljuk, mert egy picit szeretnénk mi is visszaadni abból, amit kaptunk. A kiutazásainkat is saját forrásból álljuk, de tény, hogy ez számunkra nem munka, hanem minden alkalommal öröm, ha Madagaszkáron vagyunk.

Minimális költségeink csupán a könyvelésből és weboldal fenntartásából fakadnak. Így gyakorlatilag minden támogatás, amit megkapunk, vagy megkaptunk eddig, az a projektjeink megvalósítására fordítódik. Ezen nem is tervezünk is változtatni.

Hogyan lehet a szükséges pénzt előteremteni?

Nem könnyű. Jelenleg nincs még meg az ismertségünk sem itthon, sem külföldön. Barátoktól, rokonoktól kaptuk az első támogatásokat, amelyből közel egymillió forintot sikerült összegyűjtenünk. A többi forrást, amelyből az első kettő projektünk megvalósult (egy óvoda, és az általános iskola felújítása és bővítése), azt részben abból a pénzből álltuk, amelyből megalapítottuk az alapítványt, másrészt a cégem támogatta a projektek megvalósulását: minden bérbe adott készülék után 10 Ft-ot az alapítványnak ajánlunk fel. A következő programjainkat szeretnénk már közösségi adománygyűjtésekből összehozni.

Van önkéntes programotok, hogy aki esetleg tevőlegesen is részt venne, kiutazhasson veletek?

Jelenleg nincs. Mi is tanuljuk az alapítványok működését, szeretnénk elméletben és gyakorlatban is először nagyobb tapasztalatra szert tenni, mielőtt bővülésre szánnánk el magunkat. A kinti helyi közösségek egyébként elég zártak, és annak ellenére, hogy a városi lakosság beszéli a francia nyelvet, a falvakban csak malagasziul beszélnek. Így a jelenlegi projektjeinkhez nem is nagyon tudnánk önkéntes programot hozzácsatolni.

Mi a következő cél, amit szeretnétek elérni? 

Idén az elsődleges célunk, hogy az iskolánk területén fel tudjunk építeni egy mellékhelyiséget. Tudni kell, hogy

élet Madagaszkáron

ezekben a falvakban nincs se áram, se szennyvízellátás. Víz sincs a házakhoz bevezetve, a falvakban van egy kút, ahova az emberek kijárnak vízért. Fürdést pedig vagy otthon lavórban, vagy a patakban oldják meg az emberek. Így mellékhelyiségek sincsenek. A gyermekek és a tanárok is mind a mai napig az iskola mögött elterülő mezőt használják WC-ként. Ezen nagyon szeretnénk változtatni.

Eltökélt szándékunk, hogy idén sikerül annyi támogatást összehozni, hogy ez a projektünk megvalósuljon. Jelen állapotban 3 pottyantós WC-t, 1 piszoár csíkot és 2 kézmosót tervezünk megvalósítani. A terveket most kaptuk meg. A beruházás összege 18.000.000 Ariary, ez körülbelül 1.500.000 forint.

Mi hogyan tudunk segíteni Nektek?   

Adakozni a weboldalunkon található Paypal linken, valamint utalással lehet:
Tsara Project Alapítvány:
11707000-22225775

Sajnos, mivel tavaly született meg az alapítványunk, idén még az adó 1%-át nem tudjuk fogadni, de jövőre, ha minden igaz már igen.

Stella, Péter, köszönöm szépen az interjút és mindazt, amit egy jobb világért tesztek. Nagyon bízom abban, hogy egyre több emberhez eljut a híretek és az olvasóimon keresztül is sikerül valamennyi támogatást gyűjtenünk az ottani gyerekek számára.

Üzentek nekik valamit? Mit szóltok hozzá? Itt elmondhatjátok.

Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben