15 százalék levonás szép kártya juttatás új kormányrendelet 2022 október 15

15% levonás a SZÉP kártyádon lévő pénzből – értelmezzük az új kormányrendeletet

by Kassay Tamás

A kormány új rendeletet alkotott a SZÉP kártyák felhasználhatóságával kapcsolatban, amelynek néhány pontja komoly változásokat jelent a kártyabirtokosok számára. 15% „büntetőadó” és 1 év után lejáró feltöltések, lássuk mit mond pontosan a rendelet!

Október 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelynek értelmében 2023. május 31-ig érdemes elkölteni a SZÉP kártyákra utalt minden pénzünket, amely 2022. október 15-ig beérkezett rá, különben a fel nem használt összegből 15% külön díjat fognak levonni.

A Spabook-on is megírtuk, hogy augusztusban már csökkent a belföldi turizmus, így érthető, hogy megpróbálják azt felpörgetni.

A kormány azzal indokolja az intézkedést, hogy támogatni kívánja a turizmus- és vendéglátási szektort azzal, hogy az eddigi szabályok szerint 2 évig (külön díjaktól, levonásoktól mentesen) felhasználható pénzösszegek elköltését így időben előbbre hozza. Erősen megmotiválnak mindenkit, hogy az összes, a jelenleg kártyán lévő pénzt, nagyjából 100 milliárd forintot elköltse a következő téli-tavaszi időszakban.

Aki tehát a következő nyaralására szánta ezt a pénzt, az bebukta, hacsak nem foglal és fizet előre.

Mit mond a SZÉP kártya 15%-os „büntetőadójáról” szóló kormányrendelet pontosan?

A fent leírtakon túl vannak még fejlemények, amik kevesebb nyilvánosságot kapnak, de ugyanannyira zsebbe vágók!

A veszélyhelyzet végéig érvényben lévő új rendelet szerint 2022. október 15-e után beérkező juttatások mostantól kezdve 365 napig költhetők el díjmentesen,

korábban ez 2 év plusz a folyó év május 31-ig tartó időszak volt. Eddig az így lejáró összegekre a számlavezető bankok havonta 3% díjat számíthattak fel. Mostantól évente 2 alkalommal vizsgálják, hogy van-e fel nem használt egyenleg március 20-án és szeptember 20-án, ezekből pedig 15%-ot vonnak majd le. Fontos: amiből egyszer már levontak, abból később már nem vonnak le többször! (Volt olyan hírportál, ahol az jelent meg, hogy egész addig vonogathatnak, ameddig el nem fogy, de ez nem igaz!)

Kihez kerül a SZÉP kártyákról levont 15%-os díj?

15%-os felszámított díj:

  • a) 50%-ának megfelelő összeget a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire fordítja;
  • b) 50%-ának megfelelő összeget a pénzforgalmi szolgáltató a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel, és fizeti meg a díj felszámítását követő 10 napon belül.

A bankok az összegek lejárata előtt 90 nappal tájékoztatják a kártyabirtokosokat a pontos lejáró pénzmennyiségről.

Május 31 helyett március 20 és szeptember 20 az új SZÉP kártya levonási dátumok!

A bankok (alias pénzforgalmi szolgáltatók) a Széchenyi Pihenő Kártya bármely zsebében lévő, legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénz után egyszeri díjat számít fel március 20. és szeptember 20. napján. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel.

Pédául, 2022. október 16-i feltöltés után a 365 napot követően legközelebb 2024. március 20-án érvényesítené a 15 százalékos díjlevonást a szolgáltató az addig el nem költött összegre.

A rendelet hatálya viszont „csak” a veszélyhelyet ideje alatt áll fenn, tehát, ha addigra esetleg (remélhetőleg) a veszélyhelyzet megszűnik, akkor a régi szabályok fognak majd visszaállni. Feltéve, hogy időközben azokat nem írják majd át véglegesen, de egyelőre ilyen nem történt.

Hasznos volt? Lépj be ingyenes csoportunkba és értesülj megbízható forrásból utazós hírekről, blogomat itt olvashatod.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben