csökkent belföldi vendégéjszakák száma 2023 március

17%-kal csökkent a belföldi vendégéjszakák száma tavalyhoz képest

by Kassay Tamás

2023 márciusában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9,0%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal visszaesett, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2%-kal emelkedett. 2023. január–márciusban a belföldi vendégek 9,6%-kal kevesebb, a külföldiek 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában. – derült ki a KSH legfrissebb gyorsjelentéséből.

A vendégéjszakák száma összességében 9,0%-kal csökkent 2022 márciusához képest, a belföldi turisták száma jelentősen megcsappant, a külföldi vendégek száma szerencsére enyhe növekedést mutat

A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt. Utóbbiak 78%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 27%-kal, a közösségi szálláshelyeken 29%-kal csökkent a 2022. márciusához képest.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18%-át regisztrálták.

A belföldi vendégek száma 11%-kal, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent 2022 márciusához képest, míg a külföldi vendégek száma 1,4%-kal, a vendégéjszakáké 1,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 0,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 68%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel közel 36 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 26%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6%-kal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2018 kereskedelmi szálláshely, köztük 845 szálloda és 900 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50%-ban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

2023. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyeken 1,3%-kal több, összesen 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 9,6%-kal kevesebb, a külföldiek 15%-kal több (2,3, illetve 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 41%-kal nőtt, és 97 milliárd forintot tett ki.

Spabook vélemény: Ahogyan azt több elemző, köztük a Spabook is valószínűsítette még 2022 júliusában, amikor a rezsiárak az égbe szöktek, bekövetkezett a belföldi fogyasztás visszaesése, ami durván megmutatkozik a turizmus egyes szektoraiban és a kiskereskedelmi egységekben is. Néhány hónappal ugyan később következett be, de ez nem meglepetés, ugyanis a karácsony és a benzinár sapka még kitartott 2022 végéig, illetve 2022-ben a dolgozók többsége még érzékelhető mértékű béremelésben részesült.

2023-ban azonban durva reálbércsökkentést szenvedett el a magyar társadalom nagy része, aminek az első jelei kezdenek megmutatkozni. A fogyasztás visszaeséséhez hozzájárul az idei további áremelés és inflációkövetés a szolgáltatók részéről, miközben a jövedelmek ezzel már nem tartják a lépést. Különösen 22-es csapdája ez a turizmusban, ugyanis a munkaerő nemzetközi piacon mobilis, a rezsiárak továbbra is magasak, ezt kétségtelenül ki kell termelni, amihez további áremeléseket hajtanak végre a szolgáltatók. A vendégek ugyanakkor már nem tudják megfizetni ezt az árszintet.

Jelenleg izgalmas helyzet látszik a piacon, a magas minőséget kínáló helyek, akik a középosztály, felsőközéposztály igényeit elégítik ki, többé kevésbé megtalálják a piacukat és bizonyos egységek akár rekord évet is tervezhetnek jelenleg is.
Azok a helyek viszont, amelyek a legnagyobb létszámú alsóközéposztály számára szolgáltatnak, jelentős vendégforgalom csökkenéssel szembesülnek ezekben a hónapokban.

Ne felejtsük el, hogy a január – márciusi időszakban volt egy extra hatás is, ugyanis az állam igyekezett kisöpörni a SZÉP kártyákon felhalmozódott összegeket, hogy egy 15%-os büntetőadóval is költésre ösztönözze a kártyabirtokosokat. Ez a hatás a következő negyedévben már nem fog jelentkezni.

Plusz adalék, hogy 2023-ban a dollár érzékelhetően gyengült, tehát a repjegyek (nem fapadossal és nem a nyári főszezonban) épp most kezdenek el olcsóbbá válni. Aki kivár és előre tervez, egy magyar üdülés árából akár egzotikus úti célokra is eljuthat. Aki mindenképp nyaralna, nos, nagyon sokuk fog körülnézni a környező országokban, ahol – természetesen nem mindenütt – de kellő kereséssel lehet találni jó áron jó minőséget és eltérő légkört, ahol igazán ki lehet szakadni az egész éves munkából.
A belföldi turizmus elveszítette a határok lezárásával megnyert ideiglenes támaszát, és a fizetőképes, de nem vastagon eleresztett emberek megindulnak külföldre. Ez egyébként természetes és nincs vele baj, ha cserében hozzánk is jönnek külföldiek, akik pótolják őket. Egyelőre ez még most nem látszik, csak Budapesten.

A pápalátogatás kicsit besegített a május 1-jei hétvégén, ez örömteli hír

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben