Március 15-e Budapesten, ahogyan még sosem láttuk – a fővárosi programoknak a Városháza park ad otthont

by Polisor Bettina

Budapest már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt is sokszínű város volt, a harcokban lakói példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, ki-ki a saját lehetőségeihez mérten tett hozzá a forradalom ügyéhez. Emlékezzünk meg hétköznapi hőseinkről, inspiráljuk a 21. századi nyüzsgő főváros társadalmi csoportjait, közösségeit, mutassuk meg, hogy az együttműködés még szélsőséges helyzetekben is lehetséges és előremutató. Budapest 150. évfordulóján az idei márciusi 15-i ünnepre a Budapest Brand nZrt. több szempontból is különleges eseményekkel készül a Városháza parkban.

Tematikus plakátkiállítás

A plakátkiállításon a szabadságharc elfeledett vagy éppen a köztudatban kevésbé élő személyes történetekre kerül a hangsúly: nőkről, akik a férfiakkal harcoltak, irodalmi alakokat inspiráló katonákról és a szabadságharcot megjelenítő alkotókról. Összesen 25 olyan történet kerül bemutatásra, melyek tovább színesítik a forradalom emlékezetét. A kültéri kiállítás kurátora Dr. Fónagy Zoltán, történész, az ELTE oktatója és a történettudomány kandidátusa, a grafikai illusztrációkat Borsi Judit, a Budapest Brand munkatársa készítette.

Mikor és hol? Március 15-24., a Városháza parkban

Utcaművészeti installáció

Az ALL CAPS Collective egy több elemből álló graffiti-falat készít, melyen március 15-e ikonikus eseményeit jelenítik meg képregénystílusban. A helyszínen az érdeklődők ezeket az illusztrációkat fejezhetik be a graffiti eszközeivel, a megvalósításban a kollektíva képviselői segítenek az újdonsült alkotóknak.

Mikor és hol? Március 15., 11:00-15:00 óra között, a Városháza parkban

Közös óriás LEGO-kokárda készítés

A harmadik program megvalósításába a Tekerd-csoport csapata kapcsolódik be, akik egy óriás, LEGO-kockákból készült mozaikot álmodtak meg a nemzeti ünnepre; az elkészült alkotás mintája a jeles esemény egyik fő szimbóluma, a kokárda lesz. A trikolórt színkódok alapján, 1×1-es kockákból lehet majd kirakni, az installáció összesen több, mint 30.000 darab LEGO-kockából fog állni. Az építéshez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat, az installáció különlegessége, hogy a 2D-s mozaik elkészültét követően a térben is kiegészíthetővé válik az alkotás.

Mikor és hol? Március 15., 11:00-15:00 óra között, a Városháza parkban

További részletek és információk a március 15-ei fővárosi programokról: https://fb.me/e/10P75bkkE

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben