Booking árparitás

A Booking eltörölte a kötelező árparitást, szabadon árazhatnak a szállásadók Európában

by Kassay Tamás

Történelmi lépésről tájékoztatta a Booking.com a szállásadó partnereit szerdán e-mailben. Az online szállásportál 2024. július 1-jétől már nem teszi kötelezővé az árparitás betartását az Európai Gazdasági Térségben (EGT) található szállásadó partnerek számára.

Megszünteti az árparitást a Booking!

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállásadók számára július 1-jétől nem kötelező ugyanazokat, vagy jobb árakat és feltételeket biztosítaniuk a Booking.com számára, mint amilyeneket saját maguk a saját weboldalukon, vagy bármely más online vagy offline csatornán meghirdetnek.

Ez a változás a Genius és a Preferált Partner Programokban való részvétel feltételeire is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az EGT területén található szállások egyéb platformokon meghirdetett, úgynevezett „külső árait” a továbbiakban nem veszik figyelembe a Bookingnál és már nem képezik az e programokban való részvételre való jogosultság feltételeit.

Több EU-s országban már eddig sem volt kötelező paritás a Booking esetében

Nem lesz változás az Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Portugáliában található szállások esetében, ahol már eddig sem volt kötelező az árparitás betartása.

A Booking.com az árparitás eltörlésével elébe ment az elfogadásra váró magyar szabályozásnak, ugyanis a tavalyi kifizetési botrány után a magyar törvényhozáshoz olyan javaslatot nyújtottak be, amely Magyarországon betiltotta volna az árparitás alkalmazását. Ez a törvény még továbbra is fontos lesz, hiszen vannak egyéb online szállásportálok is, rájuk is fontos lesz kiterjeszteni ezt a működési rendet.

Az óriáscég azzal indokolta az árparitás általános, EGT-n belüli eltörlését, hogy a lépés az uniós digitális piaci törvénynek való megfelelés érdekében tett erőfeszítéseik része.

Az EU 2022/720 rendelete az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101. cikke (3) bekezdés vertikális megállapodások és összehangolt magatartások csoportjaira történő alkalmazásáról (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:32022R0720) szóló rendeletének értelmében valójában már 2022. június 1-jétől meg kellett volna szűnnie ennek a gyakorlatnak, de 1 éves átmeneti időszakot hagytak a már hatályban lévő szerződésekre – ez az átmeneti időszak szintén több, mint 1 éve lejárt már.

Valójában a szállásadók eddig is eltérhettek volna a saját szerződésüktől, de a többségük nem tudott erről. A Booking mai levele alapján viszont már minden érintett tisztában lehet ezen jogával.

Az árparitás megszüntetése fontos lépés, amelyet a magánszállásadók mindenképpen üdvözölnek. Mi azt láttuk, hogy a szállásadók szerettek volna versenyképes ajánlatokkal megjelenni és növelni a közvetlen foglalások arányát, hogy a jutalék költségeiket csökkenteni tudják, de eddig csak szerződésszegés mellett tudtak a Booking-nál jobb árakat kínálni.

– mondta el megkeresésünkre Mátyás Krisztián az Appartman.hu magyar fejlesztésű szállásfoglalási rendszer alapítója.
Booking paritás

A paritásról bővebben a Booking.com Általános szállítási feltételek (GDT) 2.2. pontjában tudhatnak meg az érdeklődők. A képen részlet látható a Booking mai leveléből.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben