Új Booking törvényjavaslat: kemény lett, fontos részletszabályok derültek ki

by Kassay Tamás

Világszenzáció is szerepel a Fidesz által az Országgyűlésnek benyújtott, online szállásközvetítőkre vonatkozó törvényjavaslatban, amely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) észrevételein, valamint a hatóságok megállapításain alapul. A Booking törvény egyrészt betiltja az árparitás intézményét, másrészt felelőssé teszi az online platformokat a rajtuk megjelenő online értékelésekért.

Mielőtt alább bemutatnám az új Booking törvényjavaslat részleteit, néhány személyes gondolatot engedjen meg a kedves Olvasó!

Elképesztő siker, hogy a Spabook kitartó munkája, hangjának ereje és az újságíró Kollégákkal közös médianyomás elvezetett addig, hogy a magyar Parlament elé kerülhetett az online szállásközvetítőkre vonatkozó új, a korábbinál szigorúbb „Booking törvényjavaslat”.

Büszke vagyok rá, hogy a Spabook alapító-szerzőjeként hónapokon át követtem és kutattam a Booking botrány hátterét, részleteit, információval láttam el a magyar sajtót és velük együtt címlapokon tartottuk az ügyet egészen addig, hogy a törvényhozói szint ingerküszöbét is elérje.

Köszönettel tartozom a média minden képviselőjének, akik korrektül átvették a Spabook-tól az anyagokat, foglalkoztak a témával, a maguk részéről alaposan dolgoztak és precízen meghivatkozták lapunkat mint forrást.

Egyúttal elismerésemet fejezem ki a szakpolitika képviselői felé, akik az ügyet felkarolták és a beszámolók alapján megtették azokat a lépéseket, amelyeket megtehettek.

Gratulálok nekik, hogy a törvényjavaslat megszületett, és már ott várakozik az asztalon, szavazásra készen.

Bízom abban, hogy az Országgyűlés elfogadja a javaslatot – erre minden valószínűség szerint sor fog kerülni.

Mint tudjuk, 2023 nyarán a piacvezető online szálláshely-közvetítő multicég, a Booking erőfölényével visszaélve hónapokig nem utalta tovább a szállásadóknak az általa beszedett pénzeket – világszerte.

„A célunk az, hogy egyetlen multicég se hozhassa többé kiszolgáltatott helyzetbe se a pihenni vágyókat, se a nekik szállást kínáló magyar vállalkozókat”

– mondta a Fidesz-frakció vállalkozásfejlesztési kabinetjének vezetője, Szatmáry Kristóf szerdán az MTI-nek.

Az új Booking törvényjavaslat pontjai

Booking törvényjavaslat
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A Booking törvényjavaslat értelmében a szállásközvetítő platformoknak

 • 45 napon belül teljesíteniük kell a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket.
 • A jövőben az árfolyamkockázatot a szállásportálok nem terhelhetik kizárólag a szállásadóra, azt egyenlő mértékben kell viselniük.
 • Azok a szállásközvetítő cégek, amelyek tevékenysége legalább 3 vármegyére kiterjed, és a legnagyobb digitális nagyvállalatok, amelyek Magyarország területére szolgáltatnak, kötelesek lesznek magyar nyelvű személyes(!) ügyfélszolgálatot fenntartani,
 • a beérkezett panaszt pedig 30 napon belül érdemben meg kell válaszolniuk.
 • A törvényjavaslat továbbá megtiltja a tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazását a szállásadókkal szemben. Így például a jövőben a szállásadónak joga lesz:
  • vita esetén magyarországi közigazgatási hatósághoz fordulni,
  • tetszőleges árakon értékesíteni a szobáit, eltörlik a kötelező árparitást
  • a közvetítő cég nem írhat elő egyoldalú fizetési kötelezettséget elszámolási vita esetén, és
  • a jövőben a közvetítő cég is felelősséggel tartozik az általa közzétett, a vendég által írt vélemény, értékelés tartalmáért.
  • Az általános szerződési feltételként (ászf) a szerződés részévé vált tisztességtelen szerződési feltétel semmis.

A jövőben is elvárjuk, hogy egyetlen multicég se éljen vissza a méretével és az erőfölényével a magyar emberekkel és a magyar vállalkozásokkal szemben”

– olvasható a közleményben.

Régi, súlyos problémát kezel az új Booking törvényjavaslat: vége a kamu, rosszindulatú értékeléseknek és a hitelrontásnak!

A törvény, amennyiben megszavazzák, kimondja, hogy a szállásportál is felelősséggel tartozik az általa közzétett, a vendég által írt vélemény, értékelés tartalmáért. A szállásadók számára régóta problémát jelent, hogy bizonyos vitás esetekben úgynevezett bosszú kommentek, bosszú értékelések születnek, amelyek kirívóan negatívak, nem fedik a valóságot, illetve bizonyíthatóan hamis és rosszhiszemű tartalommal bírnak.

Rengeteg panasz született azért, mert a szállásportálok annak ellenére sem távolítottak el egy-egy vendégértékelést, hogy az érintett szálláshely bizonyította az értékelés valótlanságát.

Spabook vélemény: Ez az újítás világszenzáció, amely újabb vitás esetekre nyit így teret, ugyanakkor egy létező, valós problémát igyekszik kezelni.

Szintén kiemelendő az árparitás eltörlése, a törvény kimondja, hogy a szállásadó tetszőleges áron értékesítheti a szobáit, függetlenül attól, hogy az adott szállásportálon mennyiért van meghirdetve, lehet annál akár olcsóbb is a közvetlenül foglalók számára.

Emellett pedig rendkívül fontosságú az pont, amely kimondja, hogy az általános szerződési feltételként (ászf) a szerződés részévé vált tisztességtelen szerződési feltétel semmis. Tehát, többé nem fordulhat elő az, ami idén nyáron történt, hogy a Booking aláíratott minden partnerével egy olyan ászf-et, amely szerint a fizetést lényegében meghatározatlan ideig, a jövőben bármikor teljesítheti és ez szerintük jogszerű. Külföldön ez lehet jogszerű, bár nem etikus, viszont a törvény elfogadásától és hatályba lépésétől kezdődően Magyarországon ez a gyakorlat törvénytelenné válik. Helyes. Az ászf nem mindenható, ahogy azt korábban már írtam.

A Booking botrány oka, következményezi, előzményei időrendben visszafelé:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben