Booking-botrány Dánia közszolgálati televízió híradó

Robbant a Booking-botrány a dán közszolgálati televízió híradójában is

by Kassay Tamás

Ma a dán DR közszolgálati televízió híradójában foglalkoznak a Booking késedelmes fizetésével, a szállásadóknak járó pénz visszatartásával. Élesen bírálta a szállásportált a dán gazdasági miniszter, a dán szállodaszövegség pedig pert helyezett kilátásba és ultimátumot adott az óriáscégnek.

A Dán Kereskedelmi Kamarával (Dansk Erhverv) több mint 200 dán vendéglátó vette fel a kapcsolatot, ők azok, akik egy Facebook csoportban egymásra találtak és egyeztettek arról, milyen lépéseket tegyenek. Ez azt jelenti, hogy az érintett dán vendéglátók száma ennél jóval nagyobb, hiszen tipikusan nem a közösségi médián csüng minden vállalkozó és nem is ez a hivatalos módja a panaszkezelésnek – mégis, úgy tűnik, az összefogásban ez jelentei a legnagyobb segítséget.

A dán televízió riportja ide kattintva tekinthető meg.

A riport a 11. másodpercben kezdődik

A történet Dániában szeptember 25-én ütötte át az ingerküszöböt, aznap a dán gazdasági miniszter és a dán kereskedelmi kamara igazgatója is éles hangú nyilatkozatot tett az esettel kapcsolatban.

A dán DR TV írásos riportot is közölt az esetről a hírportálján, amelyben arról számolnak be, hogy a Booking.com milliókkal tartozik (dán koronában) a dán szálláshelyeknek, számos szálláshely több hónapja nem kapott kifizetést a szállásportáltól.

A dán szállodaszövetség pert helyezett kilátásba a Booking ellen

Morten Bødskov gazdasági miniszter a fentebb beágyazott cikkben olvasható éles hangú nyilatkozatán kívül nem kíván többet tenni az ügyben, de arra biztatja a szállodatulajdonosokat, hogy jogi úton maguk vegyék fel a harcot a Booking-gal szemben.

A dán szállodák és éttermek szövetsége, a HORESTA, amely a Magyar Szállodaszövetség helyi megfelelője, szeptember 25-én, hétfőn ultimátumot adott a Bookingnak, közölve, hogy a helyzet elfogadhatatlan:

Két napot adtunk nekik, hogy orvosolják a helyzetet. Néhány szállodából milliók hiányoznak, és ez elfogadhatatlan. Ha nem tartják be a határidőt, lehet, hogy büntetőeljárást kell indítanunk ellenük.

– mondta Pia Voss vezérigazgató.

A Booking.com nem kívánt nyilatkozni a DR televíziónak sem, mára már szokásossá vált írásos sablonválaszukban annyit közöltek, hogy az elmaradt kifizetések váratlan technikai problémák miatt maradtak el.

A hír azért hír, mert Magyarországon sajnos már az igazságot is bizonyítani kell és rengetegen mindenféle összeesküvés elméleteket kezdtek gyártani, mondván nincs is probléma és csak bizonyos üzleti körök szeretnék megszerezni a Booking piacát – ami egyébként teljességgel irreális és az Airbnb-nek több mint egy évtized alatt sem sikerült. Talán a dán hivatalos kormányzati nyilatkozatok és a dán kereskedelmi kamara és a dán szállodaszövetség már elég hiteles mindenki számára.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben