horesta dán szállodaszövetség per booking

A dán szállodaszövetség pert helyezett kilátásba a Booking ellen a tartozások miatt

by Kassay Tamás

A dán szállodák és éttermek szövetsége, a HORESTA, amely a Magyar Szállodaszövetség helyi megfelelője, ultimátumot adott a Bookingnak, közölve, hogy a helyzet elfogadhatatlan. A dán szállodaszövetség nyilatkozatát változtatás nélkül közlöm:

HORESTA: A BOOKING.COM-NAK ITT ÉS MOST KI KELL FIZETNIE A PÉNZT

A techóriás többször is késleltette a kifizetéseket a szállodaipar felé, pénzügyi rendszerük technikai problémáira hivatkozva.

Számos szálloda, fogadó és Bed & Breakfast vállalkozás több hónapja vár arra, hogy több millió koronát kapjon a Booking.com-tól. Ezzel a pénzzel tartozik nekik a tech-csoport, amely a cégek vendégeitől megkapta a pénzt a foglalások után, de a Booking.com nem számol el a szállásadókkal.

A Booking.com az elszámolások elmaradását a pénzügyi rendszerük „technikai kihívásaival” indokolta.

A HORESTA levelet írt a dán vezetőségnek és a Booking.com hollandiai központjának, és hivatkozott a szállásadókkal szembeni elszámolási kötelezettségre.

„Teljesen igazságtalan helyzetbe kerültek tagjaink. Vannak tagjaink, akiknek akár 4 millió DKK összegű lejárt követelésük is van, de a kisvállalkozások számára akár 100.000 DKK is elég lehet ahhoz, hogy likviditási gondokba kerüljenek. A Booking.com megszegi a szerződéseket, és arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy egy globális és piacvezető szervezet bankjaként működjenek. Ebben az összefüggésben meg kell jegyezni, hogy 2022-ben a Booking.com forgalma több mint 17 milliárd USD volt – és több mint 3 milliárd USD nettó nyereség!”

– mondta a HORESTA vezérigazgatója, Pia E. Voss.

A Booking.commal való kapcsolatfelvétel mellett a HORESTA párbeszédet folytat az európai szállodaszervezettel, a HOTREC-kel, hogy nyomást gyakoroljon a Booking.com-ra. Végül a HORESTA több dán médiumban is felvetette az ügyet, legutóbb ma reggel a DR P4 és a TV-Avisen műsorában.

A dán szállodák és éttermek szövetsége, a HORESTA szeptember 25-én, hétfőn ultimátumot adott a Bookingnak, közölve, hogy a helyzet elfogadhatatlan:

Két napot adtunk nekik, hogy orvosolják a helyzetet. Néhány szállodából milliók hiányoznak, és ez elfogadhatatlan. Ha nem tartják be a határidőt, lehet, hogy büntetőeljárást kell indítanunk ellenük.

– mondta Pia Voss vezérigazgató.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben