Dán ipari miniszter a Booking.com botrányról: brutális

by Kassay Tamás

Mint arról a világon elsők között és kitartóan beszámoltunk, a Booking.com-nak már régóta gondjai vannak a kifizetésekkel. A panaszok eljutottak a dán gazdasági és ipari miniszterhez is, Morten Bødskov határozott nyilatkozatot tett az ügyben és durván kiakadt a Booking.com vezetésére.

Morten Bødskov dán gazdasági miniszter a Politiken című lapnak szeptember 25-én adott interjúban fejtette ki véleményét, amelyben azt ajánlja az ágazati szervezeteknek, hogy vegyék át az irányítást, és lépjenek fel jogi úton a kifizetetlen kisvállalkozások érdekében.

Brutális a Booking.com tartozási ügye

„Véleményem szerint brutális dolog, hogy egyszerűen leállítják a megállapodott kifizetéseket, amelyekre a dán szállodáknak és szálláshelyeknek szükségük van ahhoz, hogy folytathassák üzleti tevékenységüket”

– mondta Morten Bødskov a Politiken című lapnak.

Nem oké 👎. A BIG TECH vállalkozásoknak különlegesen nagy felelősségük van. A vállalkozásoknak meg kell kapniuk a pénzüket a foglalási oldalaktól. Rendkívül rossz szolgáltatás, ha az ügyfeleket Heródestől Pilátusig küldik válaszokat keresni. A törvény egyértelmű. Használja – ha szükséges.

– bátorította Twitter üzenetben a szállásadókat egyéni polgárjogi lépések megtételére a dán miniszter.

A Booking augusztus óta, többszöri megkeresés ellenére sem akart interjút adni az Ekstra Bladet dán lapnak, ahogyan Spabook-nak és egyetlen más újságnak sem. A cikk a beágyazás alatt folytatódik.

Ehelyett újra és újra elnézést kérnek, és azt állítják, hogy az érintettek kis hányadáról van szó. (Egy nem hivatalos forrásban 2%-os értéket láttam, ha figyelembe vesszük azt, hogy 28 millió szálláshely van a rendszerben, akkor adódik a kérdés, hogy akár 560.000 szálláshely is érintett lehetett? – a szerk.)

A foglalási portál továbbá arról tájékoztatta az Ekstra Bladet lapját, hogy „proaktívan” felveszi a kapcsolatot partnereivel, hogy biztosítsa a probléma megoldását és támogatást nyújtson az ügyben.

Hallgatásba burkolózik a Booking.com és a menedzsment

Az Ekstra Bladet által megszólaltatott érintett szállásadók egyöntetűen cáfolják a proaktív kapcsolatfelvételről szóló állítást, pontosan úgy, ahogyan az érintett magyar szállásadók is tették. Álláspontjuk szerint pokoli nehéz felvenni a kapcsolatot a foglalási óriással, nem véletlenül kezdték el a LinkedIn-en bombázni a vezérigazgatót az üzenetekkel és kérdésekkel az elkeseredett szállásadók. A cikk folytatódik a beágyazás alatt…

Jens Wendell, a BB Hotels szállodalánc tulajdonosa, azt mondta az Ekstra Bladet-nek, hogy már több mint 2 hónapja, több mint 1,4 millió dán koronával tartozik neki a foglalási óriás, míg Helle Kramernek 170 ezer dán koronát nem utalt el a cég. Wendell állítása szerint minden nap próbál kapcsolatba lépni a Booking-gal, de hiába.

„Semmit sem tudok a proaktív kommunikációról. Nem tapasztalok segítséget és kapcsolatfelvételt. Minden alkalommal, amikor elérek valakit, azt mondják, hogy nem tudnak semmit mondani. Mindig egy felsőbb szintről van szó”

Wendell és hasonló cipőben járó szállásadó társai Dániában ezért arra kéri a vendégeket, hogy egyáltalán ne használják tovább a foglalási weboldalt.

„Olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb közvetlenül nálunk foglalni. De sok esetben a vendégek észre sem veszik, hogy a Booking.com-on keresztül foglalnak szállást, mert a keresési találatok között mindig az első helyen szerepelnek.

Hogy közérthető legyen, mutatom példán: Tegyük fel, hogy adott egy hotel, mondjuk Spabook hotel Miskolcon, ha erre rákeresnek az emberek, akkor egy megfelelően menedzselt weboldallal az első találat kellene, hogy legyen. Igen ám, de a Booking pénzért ráhirdet a Google-ben a szálláshelyek nevére, így a felhasználók az első találat esetén akaratukon kívül a Booking oldalára kerülnek, joggal hiszik azt, hogy a szálláshely ezen keresztül intézi az online foglalásait, pedig ez nem így van. Ezt a név-kannibalizációt egyébként már vizsgálják a hatóságok. – a szerk.

Azonnali kifizetést ígért a Booking.com ügyfélszolgálata

Lars Ramme Nielsen a Dán Kereskedelmi Kamara turizmusért, élményért és kultúráért felelős ágazati igazgatója az egész helyzetet rendkívül problémásnak tartja. Tudomása szerint Dániában immáron szeptember végén is, 3 hónappal az utolsó utalást követően, még mindig van 150-180 olyan szállásadó, aki még nem kapta meg a kifizetést a foglalási óriáscégtől.

Ez nagyon, nagyon elítélendő. Már régen megmondtam a Booking.com-nak, hogy minél hamarabb magyarázatot kellett volna adnia. Egy olyan technológiai óriásról beszélünk, amely piacvezető pozícióban van, és ezért azt csinálhat, amit akar.

– mondta Lars Ramme Nielsen az Ekstra Bladetnek.

Lars Ramme Nielsen felvette a kapcsolatot a Booking.com dániai vezetőségével, hogy megpróbáljon tájékoztatást kapni a helyzetről.

A Booking.com megígérte, hogy azonnal kifizetik az általam továbbított partnereknek. De csak egy nagyon kis százalékuk kapott valamit az ígéretük óta – mondja a Dán Kereskedelmi Kamara turizmus igazgatója.

Valami hasonlót mi is láttunk már itthon, megígértek a magyar szakpolitikának is mindent, aztán valahogy csak nem akart összejönni a kifizetés, de mára szerencsére Magyarországon, hála a rendkívül erős médianyomásnak, amit a Spabook tényfeltáró cikkei mellett a magyar portálok végtelenül korrekt és proaktív tudósításai jelentettek, a hazai helyzet gyorsabban megoldódott.

Tehát, nyugodtan kijelenthetjük, hogy csupán attól, mert más országokban eddig – ismeretlen okból – a média nem adott teret a Booking.com botránynak a késedelmes kifizetések és tartozások terén, nos, attól még a probléma létezik, a hiba globális és ha mára már nagyon sok esetben sikerült is megoldani, okkal feltételezhetjük, hogy augusztus végén még rengeteg érintettje és kárvallotja volt az ügynek, amelyről további részletekkel hamarosan újra jelentkezem saját forrásból.

Mindazok, akik szerint nincs és nem is volt semmiféle botrány, csak a magyar kormány fújja fel a helyzetet a klikkvadász médiával karöltve, most láthatják, hogy a helyzet valós és a Booking.com botrányban érintettek száma több ezerre volt tehető itthon.

Spabook részről maradok továbbra is a hitelesség képviselője, megbízható információk közlője, mert abban hiszek, hogy leírni azt kell, ami van és nem azt, amit mások látni szeretnének, vagy amit mások elhisznek. Ami Spabook-on megjelenik, azt minden esetben el lehet hinni. Szerintem érdemes is.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben