Itt az Air Schengen, könnyebben utazhatunk két ország tengerpartjára is 2024-től

by Kassay Tamás

2024. márciusában Románia és Bulgária csatlakozik az európai schengeni határmentes övezethez légi és tengeri határátkelői pontokon – írta meg a BBC. Az Air Schengen azt jelenti, hogy a Romániából és Bulgáriából érkező utasok útlevelét csak a beszállókapuknál ellenőrzik.

A Schengen zónának jelenleg 27 ország a tagja, amely 400 millió ember szabad mozgását teszi lehetővé, Románia és Bulgária nagyon szeretne csatlakozni.

Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az EU-hoz, és már több mint 10 éve próbálkozik a schengeni övezethez való csatlakozással.

Ausztria korábban megszavazta a két ország csatlakozását a Schengen zónához, de 2022-ben végül vétót emelt a hatályba lépés ellen, ezzel megfosztva Romániát és Bulgáriát a turisták szabadabb mozgásától. Ausztria az illegális bevándorlás fokozódásának veszélyével indokolta döntését, ugyanakkor később megállapodott abban, hogy a két EU-tagállam fokozatosan, első lépcsőben Air Schengen fantázianevű megoldással csatlakozhat az övezethez. A szárazföldi határok megnyitásáról jövőre folytatódnak a tárgyalások.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával Írország és Ciprus maradnának azok az EU-s országok, amelyek nem tartoznak a Schengeni övezethez.

A román belügyminisztérium december 27-én, szerdán késő este kiadott közleményében jelentette be, hogy megállapodás született Ausztriával:

„13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!” 

– posztolta Marcel Ciolacu román miniszterelnök Facebook-on.

Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök is megerősítette a megállapodást az év végi kormányülésen. Osztrák tisztviselők eközben kevésbé ünnepélyesen hűtötték a kedélyeket és csak annyit közöltek, hogy a tárgyalások folytatódnak a teljes körű tagsággal kapcsolatban és a szárazföldi határokon egyelőre nem lesz változás, azok nem válnak schengeni határátkelővé.

Air Schengen: Románia és Bulgária csatlakozott a schengeni övezethez, de csak részben

Air Schengen Románia Bulgária
Kényelmesebben utazhatunk két tengerpartra is 2024-től! Lépj be az Utazás Hírek csoportba, sasolj meg Instán és TikTok-on!

Ausztria illetékeseit sikerült meggyőzni arról, hogy az alapból is szigorúan ellenőrzött repülőtéri és tengeri határok esetében érvényesüljenek a Schengen-zóna által biztosított könnyítések. Ausztria végül most engedélyezte a két ország légi közlekedésére vonatkozó szabályok enyhítését, azzal a feltétellel, hogy elvárják, hogy Brüsszel tegyen lépéseket az EU külső határainak megerősítésére.

A háromoldalú megállapodás értelmében 2024 márciusától megszűnik a határ- és vámellenőrzés a repülőtereken és a tengeri kikötőknél, 2024-ben pedig a közúti és vasúti határ- és vámellenőrzés megszüntetéséről is folytatják a tárgyalásokat.

„Az Air Schengen azt jelenti, hogy a Romániából és Bulgáriából érkező utasok útlevelét csak a beszállókapuknál ellenőrzik”

– magyarázta az AFP hírügynökségnek Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Spabook vélemény: Magyar szempontból tehát a helyzet az, hogy a korábbiakhoz képest egyszerűbben utazhatunk be mindkét országba és onnan haza – repülővel.

Magyarok számára elegendő a személyi igazolványt felmutatni (ez szárazföldi határokon is érvényes mintkét ország esetén!) a repülőtéri beszállás alkalmával, viszont az érkezési oldalon már nem kell újabb ellenőrzéssel bajlódnunk, szabadon beléphetünk bármelyik országba, vagy szabadon kisétálhatunk Budapesten, nem kell újra sorbaállni Ferihegyen.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben