AirBnb GVH bírság 40 millió forint ellenőrzés nem teljesítette vállalásait szállás portál

Újabb GVH büntetés az AirBnb-nek

by Waterfan

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint bírságot szabott ki az Airbnb-re, amiért nem tartotta be maradéktalanul a versenyhatóság felé tett vállalásait a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásainak módosításaival kapcsolatban.

A GVH korábbi eljárása nyomán, még 2018-ban fogadta el a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland private unlimited company (Airbnb) kötelezettségvállalását, ami alapján az AirBnb online szállás portál köteles volt módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait annak érdekében, hogy a szálláshelyet keresők több és pontosabb információt kapjanak az árakról. Magyarán átláthatóbb módon kellett volna feltüntetniük az árakat.

Akkoriban az AirBnb azt vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain a felhasználók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (takarítási díj és egyéb fizetendő díjak) tartalmazó árat meg fogja jeleníteni minden felületen (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon). Továbbá, a felhasználók az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet kapnak arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek -, majd csak a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg.

A GVH utóvizsgálatot tartott, hogy ellenőrizze az eredményeket. Az ellenőrzés feltárta, hogy az AirBnb jobbára végrehajtotta a határozatban foglalt vállalásokat, így tehát a GVH korábbi eljárása elérte a fogyasztói tájékoztatás javításának célját. Ellenben a kötelezettségvállalások nem maradéktalanul teljesültek, mert a cég nem igazolta a teljesítésre előírt határidő betartását, így azokat késve teljesítette. A GVH eljárása emellett további hiányosságot is feltárt, szintén a vállaltak végrehajtásának igazolásával kapcsolatban.

A mulasztások miatt a GVH 40 millió forintos bírsággal sújtotta az AirBnb-t. A közlemény megjegyzi, hogy a kiszabott bírság nem terheli a magyar szállásadókat, a feltárt hiányosságok felelőse és a mostani döntés kötelezettje a foglalási portál. A döntést és a részletes indoklást itt lehet elolvasni.

A GVH nem mindig bírságol

A GVH bírság kiszabása helyett bizonyos esetekben elfogadhatja a vállalkozások olyan kötelezettségvállalásait, amelyek kompenzálni tudják a fogyasztóknak okozott hátrányt, vagy más módon közvetlenül szolgálják a közérdeket. A cégeket azonban ilyen esetekben hatósági előírás kötelezi a vállaltak végrehajtására, annak valamennyi elemével – így az igazolásra vonatkozó intézkedésekkel – együtt. Utóbbiak ugyanis fontos funkciót töltenek be a teljesülés ellenőrizhetőségében, így kihatnak a vállalások társadalmi hasznára is: az Airbnb esetében például a kötelezettségvállalás pontos végrehajtása mind a szállásadók, mind a fogyasztók széles körét érintette. A GVH ezért az előírt intézkedések teljesítését minden esetben a vállaltak egészére kiterjedően, szigorúan ellenőrzi. Ezen az ellenőrzésen nem tudott maradéktalanul megfelelni az AirBnb.

A GVH tud ám nagy bírságokat is kiszabni

A mostani 40 milliós összeg és persze a szabálytalanság mértéke is eltörpül amellett, amiről még 2020-ban számoltam be. Ekkor ugyanis rekord bírságot kapott a versenytárs Booking, ami erős figyelmeztetés volt:

A Booking 2,5 milliárdos rekordbírságot kapott!

Csatlakozz csoportunkhoz, ahol utazós témák mellett szállás véleményekről és fürdős eseményekről is értesülhetsz. Van véleményed? Itt elmondhatod.

Mr Spabook
forrás: GVH

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben