Airbnb ügyvezető megváltozó utazási szokások

Hazabeszél az Airbnb ügyvezetője a megváltozó utazási szokások kapcsán

by Kassay Tamás

Az Airbnb ügyvezetője olyan jövőbelátó nyilatkozatot tett, amivel segítheti az Airbnb saját piacának újraindulását. Brian Chesky szerint örökre megváltoznak az utazási szokások a járvány után. Spabook szerint viszont csak akkor, ha hagyjuk magunkat befolyásolni.

Az Airbnb vezetője úgy nyilatkozott, és ezzel annak az igénynek ültette el a magját, hogy a pandémiát követően az emberek a csendesebb kisvárosokat részesítik majd előnyben utazásaik során, különösen azért, mert elsősorban a családjukkal és barátaikkal töltenének majd időt.

Miért gyanús, hogy az Airbnb szempontjait szem előtt tartó, tudatos nyilatkozatról van szó?

Az Airbnb honnan szerzi a bevételeit?
Elsősorban privát lakások kiadásából, amikből az évek alatt egész lakáshotelek nőttek ki a nagyvárosokban.

Az Airbnb mikor kezdhet el újra komolyabb bevételekhez jutni?
Ha újraindul a turizmus.

Várható, hogy a tömegturizmus és a zsúfolt nagyvárosi jelenetek megismétlődnek?
Nem, mert az emberek egyelőre félnek az ilyen helyszínektől és a szabályozások sem fogják még engedni a nemzetközi tömegturizmust egy ideig. A belföldi üdüléseket viszont igen.
De, ez nem fog így maradni örökre!

Mik történnek a nagyvárosokban?
A pandémiával együtt előtérbe került a fenntartható turizmus kérdésköre, Budapesten is komoly lehetőséget kapott egy, a piacot és az Airbnb sorsát alapvetően meghatározó szabályozás (a cikk lentebb folytatódik):

Ha a világ nagyvárosai, különösen a tömegturizmus helyszínei úgy döntenek, hogy a turizmus újraindulásával már nem kívánják vissza a régi, sok helyi problémát generáló utazási formákat, akkor az történik, hogy az Airbnb komoly bevételektől fog elesni, hiszen a legtöbb kiadó egysége ezekben a városokban van, mint például ez itt.

A megváltozó utazási szokások kapóra jönnének az Airbnb-nek

Hogyan előzheti meg az Airbnb, hogy a korlátozott piac esete problémákat okozzon számára?
Úgy, hogy ha az utazók jelenlegi, koronavírus fertőzéstől való félelmét egyrészt meglovagolja, másrészt rímel a legtöbb országban érvényes szabályokra. Először ugyanis mindenhol a belföldi utazás lesz engedélyezve és támogatva. Jellemzően mondjuk a francia turisták sem Párizsba mennek Eiffel tornyot nézni, hanem felfedezik a vidéket. Akik eddig ettől eltérően viselkedtek, azok a külföldi turisták, hiszen mindaddig, amíg a heti 5 napos, 8 órás munka világa meg nem változik, számukra rettentő rövid idő áll rendelkezésre, és a „kötelező” látnivalókat nyilván mindenki látni szeretné. Éppen ezért nem várható, hogy a jövőben ne akarnának tömegek elutazni ikonikus helyekre.

Vannak helyek, amiket egyszer az életben látni kell.

Viszont, nem ez lesz az új-turizmus első hulláma, mert túl kockázatos, meg a szabályok is nagyjából ellehetetlenítik. Addig pedig van lehetőség az utazási szokások alakulását befolyásolni.

Az Airbnb vezetője bedobta a köztudatba, hogy kisebb helyeken is lehet ám nyaralni, pihenni.
Igen ám, de ezeken a helyeken jellemzően nincsenek jelen a nagy szállodaláncok, alapból kevesebb a szálláshely, és sokkal nagyobb a hajlandóság arra, hogy ha megjelenik az igény, akkor az ott élő emberek kinyissák a lakásaikat az „ingyen pénzért”.

Zseniális húzás lenne, ha a média multiplikátor hatását meglovagolva a szavai sokakat befolyásolnának egy olyan irányba, hogy kisebb helyeken kezdjen el járni az agyuk és az utazási szokások valóban megváltoznának – meglátásom szerint kizárólag ideiglenesen.

Kitérő a multiplikátor hatás és a média napirend-alakító („agenda-setting”) funkciójának megértéséhez: Arról van szó, hogy a tömegkommunikáció – épp azért, mert annyira áthatja életünket – képes arra, hogy bizonyos társadalmi kérdéseket aktualizáljon, a nyilvánosság fókuszába állítson, s ezzel szinte „megvitatásra ajánlja” őket. (Az már más kérdés, hogy ennek következtében néha a mindennapok jelentéktelen apróságai is „eseménnyé” válnak, szürke személyekből pedig közéleti sztár lesz.) Valószínűleg azoknak van igazuk, akik egy közgazdasági analógiával rámutatnak: ez a napirend-alakítás azért érvényesülhet, mert a keynesi gazdaságelméletből ismert „accelerátor” és „multiplikátor” hatások a tömegkommunikációra is jellemzőek: képes arra, hogy felgyorsítson folyamatokat és megsokszorozzon hatásokat – és máris napirendre került egy kérdés.Kozma Tamás Bevezetés a nevelésszociológiába

Valójában tényleg egész jól is hangzik, hogy milyen kellemes is egy eldugott kis hely, családias, pihentető, a szeretteinkkel lehetünk, és sokkal kisebb eséllyel keveredünk tömegbe, így pedig a fertőzést sem valószínű, hogy elkapjuk. Újszerű élmények, nagyobb biztonság.

Mr Spabook véleménye az, hogy Brian Chesky valószínűleg tudatos kommunikációval élt, hogy a saját piacát előnybe tudja hozni. Ha valóban igaza lenne, akkor a nagy hotelláncok sorra jelentenék be, hogy átstrukturálják működésüket, mert máshol számítanak a vendégek megjelenésére, mint korábban.

A Marriott egyébként valóban elmozdult egy ilyen irányba, van nekik kiváló luxus villa kínálatuk a saját márkájuk zászlaja alatt. De azért ezek nem az átlag turisták házai, az elég hamar világos lesz mindenkinek, aki lekérdezi az árakat.

Valóban, rövid távon meg fognak változni az utazási szokások és felerősödik az a hatás, hogy keresni fogjuk a kisebb, eldugott helyeket, de amíg a világon vannak és lesznek jelképek, amikért lehet rajongani, addig azokat mindenképpen szeretnénk majd látni, ki-ki a saját rajongásának tárgyát, szívszerelmét.

Nincsen az az alpesi lila-tehén csoki, amelyik ki tudná váltani a prágai sörözés élményét, nincsen az a panorámás erdei út, ami helyettesítené a London Eye-ban megtett kört, nincsen az a falunapok idehaza sem, amit megélve az ember ne vágyna arra, hogy felmenjen a Budai várba, és a Velencei tavon tett vízibiciklizés sem fogja helyettesíteni a szerelmes velencei gondolázást. Még a SUP sem.

Ezek az élmények nem helyettesítő termékek, ahogyan azt az üzletemberek látni, láttatni és sugallni szeretnék. Ezeknek az élményeknek csupán egyénenként változó prioritása van.

Érdekelnek az utazós&wellness témák? Zárt csoportunkban olvashatsz szállás véleményeket, értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Biztonságos utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.
Címlap: Stephen Wheeler

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben