Ausztralia megnyitja határait nyitás határok oltottság 80 százalék

Ausztrália újranyitotta határait a nemzetközi turisták előtt, oltatlanok is mehetnek

by Kassay Tamás

Ausztrália újra fogad turistákat 2 év után! A február 21-től érvényes új beutazási szabályaik meglepően enyhék, ahhoz képest, hogy eddig a világ egyik legszigorúbb országa volt, gondoljunk csak a Novak Djokovic féle botrányra. Jelen állás szerint Djokovic könnyedén elindulhatna a bajnokságon, ha most rendeznék meg.

Ausztrália enyhített, megnyitotta határait és az oltatlanokat is beengedi a határon

Talán a tenisz sztár botránya vezetett ahhoz, hogy néhány dolgot átgondoltak és ésszerű szabályokat vezettek be. Sokan tették fel a kérdést, hogy ha valaki kitölti az előírt karantén idejét, és bebizonyosodik, hogy nem fertőzött, tehát nem hurcolja be a vírust, akkor miért is ne léphetne be az országba. Mostantól ez lehetségessé vált, ami azt jelenti, hogy Djokovic is pályára léphetne. Pár héttel ezelőtt éppen ellentétesen látták ezt odalent a déli féltekén.

Szintén mai hír, hogy Izrael is hasonló jellegű, enyhébb beutazási szabályt hozott.

Ausztrália beutazási szabályok 2022 február 21-től

2022. február 21-től az érvényes vízummal és teljes COVID-19 oltással (1 vagy 2 dózis) rendelkező külföldi állampolgárságú utasok karantén és beutazási engedély nélkül utazhatnak Ausztrália tagállamaiba Western Australia kivételével.

Az oltatlan, vagy nem megfelelő számú vagy típusú oltással rendelkezőknek továbbra is beutazási engedély előzetes igénylése szükséges és az érkezési tagállam szabályai szerint 7-14 napra karanténba kell vonulniuk. Beutazási engedély igénylése itt: https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions

Figyelem! A beutazási engedély nélkül utazók részére is kötelező az egyéb beutazási feltételek teljesítése, pl. vízum, védőoltás, PCR teszt, karantén, stb! Ezekről a következő pontok szólnak. Harmadik oltás szükségességéről nincs tájékoztatás.

Elfogadott oltás típusok és dózisók: https://www.passports.gov.au/guidance-foreign-vaccination-certificates

Ellenőrzési lista a beutazási feltételeknek való megfelelésről: https://covid19.homeaffairs.gov.au/preparing-to-travel-to-australia-from-overseas

Minden 5 év feletti utas számára 24 órán belüli negatív rapid antigén tesztről szóló orvosi igazolás vagy 72 órán belüli negatív PCR teszt eredmény bemutatása kötelező angol nyelven. Maszkok viselése kötelező Ausztráliában a nemzetközi és belföldi légijáratokon, valamint minden repülőtéren. További információ a teszt és maszkhasználat kapcsán itt érhető el.

Előzetes beutazási engedély (travel exemption) szükséges azoknak a beutazóknak, akik külföldi állampolgárok és egyáltalán nem, vagy nem megfelelő számú vagy típusú oltással rendelkeznek. Emellett minden beutazónak szükséges online kitöltenie a Digital Passenger Declaration nyilatkozatot maximum 7 nappal, minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt. (https://covid19.homeaffairs.gov.au/digital-passenger-declaration)

2022. február 21-től az érvényes vízummal és teljes COVID-19 oltással (1 vagy 2 dózis) rendelkező külföldi állampolgárságú utasok karantén és beutazási engedély nélkül utazhatnak Ausztrália tagállamaiba Western Australia kivételével.Az elfogadott védőoltásokról, a külföldi oltási igazolványokról és a kiskorúak oltottságáról további részletek elérhetők itt.  (https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-vaccinated-australians-and-permanent-residents és https://www.passports.gov.au/guidance-foreign-vaccination-certificates) Harmadik oltás szükségességéről nincs tájékoztatás. A karanténmentes beutazáshoz tagállamonként különböző érkezés utáni tesztelési kötelezettségek vannak érvényben, ezekről tájékoztatás elérhető itt: https://www.australia.gov.au/states  

Akik nem rendelkeznek COVID-19 elleni védőoltással, vagy nem az elfogadott típusú/dóziszsámú oltással rendelkeznek 7-14 nap saját költségű hotelkarantént kötelesek tölteni az érkezési városban, illetve előzetes beutazási engedéllyel kell rendelkezniük. (lásd 1.a. pont)

Az oltással nem rendelkező, karanténra kötelezett turisták abban a városban kerülnek elhelyezésre, amelynek nemzetközi repülőterén belépnek Ausztrália területére.  Tagállamonkénti karanténkövetelmények itt: https://www.australia.gov.au/states

Üzleti célú utazásra is az általános beutazási feltételek érvényesek, lásd 1.a. pont..   

Tranzitálási szabályok:

A tranzitáló utasokra is érvényes, hogy minden 5 év feletti utas számára 24 órán belüli negatív rapid antigén tesztről szóló orvosi igazolásvagy 72 órán belüli negatív PCR teszt eredmény bemutatása kötelező angol nyelven. Maszkok viselése kötelező a nemzetközi és belföldi légijáratokon, valamint minden repülőtéren.

Külföldi állampolgárok Ausztrálián keresztüli tranzitálása lehetséges és nem szükséges külön engedély kérése, amennyiben az utas a repülőtéri tranzit várót nem hagyja el és a tranzit ideje kevesebb, mint 72 óra. A tranzitálás kapcsán bővebb információ ide kattintva érhető el. A 72 órán belüli átszállásokra az alábbi részletszabályok vonatkoznak. Forrás: Konzuli Szolgálat.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben