Booking botrány nemzetközi sajtóban

A BBC is beszámolt a Booking botrányról némi fáziskéséssel

by Kassay Tamás

Magyarországon a média július 26-a óta folyamatosan címlapon tartotta a Booking késedelmes kifizetésének ügyét, érdemi nyomást helyezve ezzel a vállalatra. Sajnálatos módon az olvasók, sőt még a szakma egy része is megkérdőjelezte a probléma valóságtartalmát és az MTÜ, valamint a GVH vizsgálata után már egyenesen politikai játszmáról kezdtek pletykálni, mondván, ha valóban lenne Booking botrány, akkor a nemzetközi sajtó is írt volna róla. Jelentős fáziskéséssel, de megtették.

A BBC-vel az élen a nemzetközi sajtó is elkezdett foglalkozni a Booking botrány részleteivel

Nagyon ideje volt már, és értetlenül álltunk azelőtt, hogy miért nem cikkeznek a témáról. A magyar, szkeptikusságra hajlamos olvasók, illetve a kormánnyal nem szimpatizálók már egyenesen olyan véleményeket kezdtek megfogalmazni, hogy csupán kormányzati lejáratásról van szó, és megint kreáltak maguknak egy ellenséget, ezúttal éppen a Booking személyében.

Kategorikusan cáfolni tudom ezt, tekintettel arra, hogy személyesen én írtam erről az ügyről először. Én nem politizálok, hanem turizmussal foglalkozó szakemberként egy turisztikai témájú szakportált vezetek. Teljesen normális dolog, hogy vannak témák, amelyek adott esetben a Spabook-ról indulnak világhódító útjukra.

Kormányzati támadásról már csak azért sem lehet beszélni, mert lássuk be, sem a BBC, sem pedig az EU hivatalos turisztikai oldala, a Schengenvisainfo nem tekinthető a magyar kormány ezeréves jóbarátjátnak, márpedig az ügyről ők is beszámoltak.

Ezek az újságok írtak a Booking botrányról eddig

Bár az ügy nem került címlapokra, összességében bejárta a világot, mutatom:

Dicséret illeti a magyar sajtót a Booking botrány kezelésével kapcsolatban

Tiszteletteljes dicséret és köszönet mindazon magyar sajtótermékek számára, akik a Spabook-ot hiteles oldalnak tekintik és a Booking anyagot átvették, leközölték, nélkülük az történt volna, hogy Magyarországon sem robban ki a téma, és ha itt nem történik meg, akkor külföldön sem történt volna meg, mert egyszerűen egy BBC például nem fog kommentek alapján megkeresni szállástulajdonosokat, hogy ugyan, meséljenek már pár szót az esetről. Soha nem derült volna ki, hogy mennyire komoly IT hiba történt a világ vezető online szállásportáljánál és hogy világszerte sok országban szálláshelyek sokasága több, mint 1 hónapig nem jut a pénzéhez.

Az a helyzet, hogy a gigantikus hírgyárak mellett az emberekhez közvetlen kapcsolattal rendelkező oldalak bizonyos esetekben tudnak előnyre szert tenni, így tett a Spabook lapja is, amely először írta meg a Booking kifizetésének jelentős csúszásának ügyét.

Ijesztő azt látni, hogy a magyar olvasók egy jelentős része képtelen megkülönböztetni a hiteles forrásokat a klikkvadász lapoktól

Még ijesztőbb az, hogy sokan a klikkvadász kamuhíreket közlő, legtöbbször szerkesztő és tulajdonos megnevezése nélkül működő, villogó reklámokkal teli oldalakat tartják hitelesnek, és nem mondjuk a Spabook szakportálját, amelyet névvel és arccal vezetek, nyilvános impresszummal, lekereshető történelemmel és referenciákkal.

Ijesztő az, hogy az emberek nem tartanak hitelesnek egy lapot, csak azért, mert esetleg ők még nem ismerik. Ahelyett, hogy szétnéznének rajta. Ahelyett, hogy kinyitnák az impresszumot, vagy a bemutatkozót, és hogy megismernék azt a lapot, amire rákattintottak, inkább maradnak a jól megszokott nihilben, hogy a „mindencsoda3napponthu” szintű oldalakra esküsznek. Ijesztő és félelmetes.

Ezzel párhuzamosan köszönettel tartozom és hálával gondolok a Spabook törzsolvasóira, akik online jelenlétükkel, közösségi médiás kommentjeikkel segítettek abban, hogy a cikk több emberhez eljusson.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben