Sokba kerül, ha így parkolsz Bécsben

by Kassay Tamás

Szeptember közepétől egy éves bérlet árát fizetheti ki az, aki parkoláskor akadályozza a busz, vagy a villamos haladását. Az osztrák főváros az új szabállyal a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok szabad útját szeretné garantálni.

Szigorít Bécs a szabálytalanul parkoló autósokkal szemben

Egy figyelmetlen autós akár kétszáz utast is feltarthat. Az osztrák fővárosban 2022-ben 1.535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók.

Bécs vezetése már hosszabb ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni a parkoló autósokat, ezen kívül pedig az érintett megállók, szakaszok környezetének átépítésével folyamatosan csökkenti a neuralgikus pontok számát.

Bécsben 2023. szeptember 15-től – a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik a szabálytalanul parkoló autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést.

Bécs szabálytalan parkolás bírság
fotó: PID / Christian Fürthner

Ráadásul emellé jön még az elvontatás, illetve a tűzoltóság költsége is. A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem az, hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét.

Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben