belföldi turizmus 2020 rekord Balaton vendégforgalom statisztikai adatok

Magyar turizmus: rekord növekedés és 32% visszaesés egyszerre – egyik szemünk sír, a másik nevet

by admin

Csúcsot döntött a belföldi idegenforgalom augusztusban – születnek majd meg sorozatban a cikkek, de a Spabook olvasói ennél tájékozottabbak, mert itt azt is elolvassák, amit máshol nem tudnak. Lássuk a tényszámokat!

Turizmus statisztika 2020 augusztus

Rekord eredmény a belföldi turizmusban:

A belföldi szálláshelyek egy hónap alatt, augusztusban 1,8 millió vendéget fogadtak, és közülük 1,5 millió belföldi volt, ami tavalyhoz képest 300 ezres (+20%) emelkedés, derül ki az MTÜ közleményéből.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 millió éjszakát belföldi vendégek töltöttek el. A belföldi vendégek száma augusztusban a tavalyi év augusztusához viszonyítva növekedett (+28%), a 3 hónapos nyári szezonban azonban ez az emelkedés jóval szerényebb (+4%) volt.

A rekordokat döntő belföldi turizmus tehát a teljes nyári szezont tekintve 4% növekedést produkált, ami 2 dolgot jelenthet:
1) a júniusban elhalasztott utakat pótoltuk 2 hónap alatt
2) a magyarok által külföldön töltött utazási mennyiség egyáltalán nem csapódott le a belföldi turizmusban.

magyar turizmus 2020 nyár vendégszám statisztika
Spabook grafika az MTÜ adatai alapján

Komoly visszaesés összességében a magyar turizmusban:

A legtöbb másik portálon sajnos nem olvasható az érem másik oldala: 657 ezres (-68,5%) csökkenés volt a külföldiek számában, tehát az egyenlegünk végeredményben mínuszos augusztusban (-14,9%) is és a teljes nyári szezonban (-32%) is, ahogy a grafikonokon látható!

Vendégszámok alakulása a nyári szezonban

belföldi vendégszám alakulása 2019 2020
Spabook grafika az MTÜ adatai alapján

A legtöbb külföldi a közeli országokból, Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából érkezett.  

2019-ben 2,6 millió külföldi látogatónk volt a nyári hónapokban, ezzel szemben idén csupán 610 ezer, tehát veszítettünk közel 2 millió külföldi turistát, ezáltal pedig az összes vendégszám 32%-kal csökkent, magyarul durván bezuhant, lásd az ábrán!

vendégszám statisztika 2019 2020 nyár
Spabook grafika az MTÜ adatai alapján

Nagyszerű eredménynek tartom, hogy a félelmek ellenére is sikerült aktivizálni a magyarokat és nagyon sokan utaztunk el belföldön pihenni. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a Spabook is folyamatosan hozzájárult különböző hazai helyek, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye promótálásával.

Ugyanakkor, ahogyan már áprilisban is beszéltem róla, nagyon fontos lett volna a külföldi piacok felé is aktívan kommunikálni, ugyanis:
1 belföldi turista költési hajlandósága és képessége nem egyenlő 1 nyugati turista költési hajlandóságával. Elmarad attól.

A turizmus alakulása a 2020-as nyári szezonban

Az anyag alapján azt láthatjuk még, hogy az utazók 93%-a vidékre utazott, amiből egyenesen következik, hogy Budapest megsínylette a szezont, és a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton volt. Nem meglepő, hiszen a fentebbi ábrán bemutatott külföldi vendégszámból elvesztett majd’ 2 millió fő rengeteg és a külföldiek 60%-a tavaly a fővárosba utazott. Na ők most nem jöttek. Azon kevesek körében, akik mégis elmerészkedtek Magyarországra, Budapest volt a 2. legnépszerűbb úti cél a Balaton után.

Ezzel szemben a magyar utazók a Balaton után leginkább a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe, és a Tisza-tóhoz utaztak.

A balatoni turizmus alakulása 2020-ban

A Balaton környékén augusztusban 645 ezer vendég, összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el, átlagosan 3,4 éjszakát aludtak a vendégek a tónál. Nyilván nem aludt senki fél éjszakát a bulizókon kívül, de matematikai értelemben arról van szó, hogy minden vendég alapján összesen 3-4 éjszaka adódik, mint átlagos üdülési hossz. A turisták 82%-a volt belföldi vendég. A legnépszerűbb úti célok:

  1. Siófok
  2. Balatonfüred
  3. Hévíz
  4. Balatonlelle
  5. Zalakaros

A Balaton környékén az árak annak ellenére emelkedtek, hogy a szálláshelyek kihasználtsága a belföldi vendégek számának növekedése ellenére, a külföldiek hiánya miatt összességében jelentősen csökkent. Erről ebben a cikkben írtam részletesen:

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Mi a véleményed? Írd meg itt!

Ha értékesnek és precíznek találod a cikket, oszd meg a kis „f” jelre kattintva lentebb, hogy sokakhoz eljusson! A Spabook számára a minőség az első.

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben