Közvetlen nagysebességű vonat köt össze hamarosan két európai fővárost

by Polisor Bettina

Új, közvetlen vasúti összeköttetés létesítésével – a 2023 decemberében induló éjszakai vonat és a 2024-ben induló nagysebességű TGV-járat – fűzi még szorosabbra a kapcsolatot a francia és a német főváros. Jelenleg nincs közvetlen vasúti összeköttetés Párizs és Berlin között, de a francia és a német vasúttársaságok megállapodtak a körülbelül hét órás menetidejű vonal megnyitásáról.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A német Deutsche Bahn a francia SNCF vasúttársasággal való megállapodásra hivatkozva jelentette be júniusban, hogy az útvonal a határhoz közeli, németországi Saarbrücken városán keresztül vezetne, nem pedig Strasbourgon és Karlsruhén keresztül, ami meglehetősen nagy felháborodást váltott ki, és Strasbourg valamint Karlsruhe vezetése közös nyílt levélben kérte az útvonal megváltoztatását. Az ötletet több európai parlamenti képviselő és uniós tisztviselő is támogatta, hivatkozva főként arra, hogy Strasbourg az Európai Parlament hivatalos székhelye.

Az éjszakai járat és a TGV indításának pontos időpontját még nem erősítették meg

Most úgy tűnik, hogy kompromisszum született: az éjszakai vonat Saarbrückenen keresztül, a TGV pedig Strasbourgon és Karlsruhén keresztül közlekedik majd.

Clément Beaune francia közlekedési miniszter pénteken jelentette be a megállapodást, mint mondta:

„Még ha egy kicsit tovább is tart a megvalósítás, mint szerettem volna, ez a vonal Strasbourgon keresztül fog menni”.

„Az éghajlatváltozás jelentette nagy kihívásokra tekintettel a vasútnak nagyobb szerepet kell játszania az Európán belüli közlekedésben. Az új nagysebességű Berlin-Párizs összeköttetéssel a repülés egy újabb vonzó alternatívája nyílik meg.”

– fejtette ki 2022-ben a vasúti összeköttetés bejelentésekor Volker Wissing német közlekedési miniszter

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben