beutazási korlátozások külföldi teszt elfogadása karantén

Jelentős hatású változások a beutazási korlátozásokban

by Waterfan

A beutazási korlátozások szeptember 5-től hatályos módosításai nem tűnnek látványosnak, ám annál jelentősebb a hatásuk és nagyon fontosak! Immáron érdemben lehetővé teszik az utazást. Miért és hogyan?

Beutazási korlátozások módosításai szeptember 5-től

Újabb, ezúttal érdemi hatású módosítás történt a beutazási korlátozások szabályozásával kapcsolatban. A szeptember 4-i döntés értelmében mégis elfogadunk 1 darab tesztet, amennyiben az a Schengen zóna, USA, vagy Kanada országaiban készült. Egyéb részletszabályok is kiderültek, a Magyar Közlöny 201. számából, mutatom. Emellett olvassátok el a szeptember 1-es kiinduló szabályokat is, és a kettőt együtt érdemes értelmezni és megemészteni.

Beindulhatnak az utószezoni külföldi nyaralások

Miért írom ezt a hangzatos alcímet? Azért, mert eddig az volt a fő nehézség – saját példámon tudom -, hogy hazatérésünk után legoptimistább esetben is 5 nap kellett ahhoz, hogy meglegyen a 2 negatív teszt és a határozat arról, hogy szabadulhatunk a karanténból. A gyakorlatban ez inkább volt 7-10 nap, helyzettől és szerencsétől függően, ami rengeteg idő, ennyi napot nagyon sokan nem engedhetünk meg magunknak fizetés nélküli szabadságon – aminek szintén speciális feltételei vannak -, vagy éppen home office-ban sem.

Nos, mostantól kezdve elfogadnak 1 olyan tesztet, amelyik a Schengen zóna országaiban, az USA-ban, vagy Kanadában készült, feltéve, hogy magyar, vagy angol nyelvű okirat igazolja a negatív teszteredményt.

Ez fontos változtatás, ugyanis odakint, hazaindulás előtt tudunk csináltatni tesztet, majd hazaérkezéskor akár a reptéren, vagy első nap megejthetjük a mintavételt, aminek másnapra meg is van az eredménye, és lényegében legkésőbb 48 órával a hazatérésünk után már mehetünk is dolgozni. Ennyi tartalék időt már sokan bele tudnak ütemezni a nyaralásukba.

FIGYELEM, FRISSÍTÉS (2020.09.14): Több utazós csoportban is téma lett, hogy a szerződésben vállalt kötelezettség ellenére a tesztelő helyek nem képesek tartani a határidőt, és számos esetben akár 5 nap is eltelik, mire megjön az első eredmény, aztán a második szintén. Ez rengeteg idő, és etikátlannak tartom, hogy bevállalják a mintavételt időre, elteszik a pénzt, de nem szolgáltatnak időben eredményt. Sajnos ez azt jelenti, hogy a cikkben leírtak elméletben működnek, de jelen pillanatban a szolgáltatók nem tudják garantálni, hogy minden lefut úgy, ahogyan kellene.

Nyilvánvalóan ennek megvan a maga költsége, ebbe most ne menjünk bele, viszont a lehetőség végre adott, hogy aki rászánja az extra költségre a pénzt, immáron útnak tud indulni, mert nem lesz +5-10 napig karanténba zárva – feltéve, hogy nem betegen tér haza, de ez megint másik történet már.

Üzleti utazások beutazási korlátozások nélkül engedélyezettek

beutazási korlátozások szeptember 5 módosítás üzleti utazások
forrás: Magyar Közlöny 2020. 201. szám

„Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet” – tehát, az üzleti utazásokat mentesítették a szeptember 1-jén kihirdetett rendelkezések szigorú korlátozásaitól. Bliccelni nem érdemes, mert ha kétség merül fel, akkor simán nem fogadják el a kamu indokot!

Akinek üzleti partnerei vannak, tudjon róla: külföldi állampolgárok is ugyanilyen, korlátozások nélküli feltételekkel léphetnek be Magyarország területére, amennyiben üzleti útra érkeznek. Annak ellenére, hogy egyébként az általános szabály alapján minden ország piros és külföldi állampolgárok csak különösen indokolt esetben léphetnek be. Ezen még lesznek viták a közeljövőben, szerintem.

Mindenesetre a külvilágtól elzárt budapesti turizmus számára ez halvány reménysugár lehet, hiszen az üzletemberek kiléphetnek a virtuális meetingekből és beléphetnek Magyarországra.

Sport és kulturális rendezvények

Fél mondatot szánok rá, mert ez csak a nem magyar állampolgárokra vonatkozik: akinek van jegye, és a megelőző 3 napban készített negatív teszteredménye, az bejöhet.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Itt pedig hozzászólhatsz.

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben