Az MTÜ újabb kérdőívet küldött a Booking botrány miatt a szállásadóknak

by Kassay Tamás

A Booking késve fizetési botrányával kapcsolatban újabb hírt kaptunk azután, hogy kedden az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával vitatta meg a helyzetet és a lehetséges intézkedéseket. Pénteken délután a Magyar Turisztikai Ügynökség újabb kérdőívet küldött a szállásadóknak e-mailben.

Az MTÜ újabb kérdőíve a Booking.com kifizetési késedelmének aktuális helyzetét méri fel, egyfajta utánkövetésként vizsgálja azt, hogy mennyi szálláshely vár még továbbra is a pénzére az online szállásportáltól.

Tisztelt Szállásadó!

A booking.com hivatalosan arról tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), hogy augusztus 15-e után valamennyi érintett szolgáltatónak kifizeti a fennálló tartozását.

Az ügy jelenlegi helyzetének feltérképezése érdekében az MTÜ folytatja az augusztus elején elindított adatgyűjtést, annak érdekében, hogy kiderüljön nagyságrendileg hány szolgáltatót érint továbbra is a késedelmes kifizetés. Kérjük, az alábbi linken található kérdőív kitöltésével segítse munkánkat. […]

– áll az MTÜ második körös levelében.

Spabook vélemény: Nagyon fontos, hogy minden szállásadó kitöltse és visszajelezzen, ez alapján lehet majd adott esetben megfelelő intézkedéseket hozni, hogy a jövőben a hasonló esetek elkerülhetők legyenek, vagy járjanak valamilyen konkrét következménnyel, például kamatfizetéssel.

Az MTÜ második körös kérdőíve a Booking.com késedelmes fizetése kapcsán az alábbi kérdéseket tartalmazza.

  1. Kérjük, adja meg a szálláshely NTAK regisztrációs számát! (opcionális, de segíteni csak így fognak tudni)
  2. Kérjük, adja meg a szolgáltató adószámát! (opcionális)
  3. A Booking.com mostanra kifizette a tartozását?
    • Igen
    • Nem
    • Nem voltam érintett

Sajnos a hétvégi ígérettel ellentétben nem utalták el minden érintettnek a fennálló tartozás összegét és még a mai napon is vannak szállásadók, akik várnak a kifizetésre. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a többség a múlt hét végével bezárólag megkapta a pénzét, de a tény az, hogy a Booking a saját ígéretét ezúttal sem tudta tartani.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Érdekes új hír továbbá, hogy a Booking szénája külföldön sem mindenütt áll jól, úgy is mondhatjuk, nem túl rózsás, bár rózsás szénát még nem láttunk. Olyant viszont már láttunk, hogy különféle megtévesztő adatok, üzenetek, esetleg költségek jelennek meg az online foglalási oldalakon, a Bookingon is. Ezúttal Texas állam indított pert a holland vállalattal szemben augusztus közepén, kifogásolva azt, hogy a költségeket szerintük nem megfelelően és nem kellően transzparensen tüntetik fel, amivel megnehezítik a foglalni szándékozó vendégek dolgát.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben