Booking botrány oka SAP S/4HANA migráció

Kiderült mi okozhatta a Booking botrányt kiváltó informatikai hibát

by Kassay Tamás

Hetek óta zajlik a találgatás, hogy mi okozhatta a Booking.com kifizetések késését a szállásadók felé azután, hogy a szállásportál elvégzett egy úgynevezett rendszerkarbantartást. Állítólag egy SAP migráció okozhatott bonyadalmakat és komoly csúszásokat a kifizetésekben. – írja a PCWorld.

Orosz Gergely IT blogger a Twitterből X-re átvedlett közösségi portálon posztolta, hogy mit tudott meg a Booking.com informatikai rendszerében bekövetkező kiesésével kapcsolatban saját forrásaitól. Orosz Gergely egy SAP-átállásra hivatkozik, sőt, arra utal, hogy a hibát nem a Booking dolgozói követhették el, hanem egy olyan cég informatikusai, avagy tanácsadói, akik sok más nagy cég számára szállítanak komplex informatikai megoldásokat. Amennyiben ez igaz, az azt is jelenti, hogy a Booking informatikusai nem sok mindent tehettek a javítás és a helyreállítás érdekében, rá voltak utalva a vállalatirányítási rendszer beszállítóinak kollégáira.

Orosz utal rá, hogy a Booking.com-nál meglehetősen jó informatikusok dolgoznak, de egy SAP migrációban bekövetkező kiesés esetén nem illetékesek, egész pontosan így szól a tweet-je:

Hallottam egy nagy technológiai cégről, amelynek elég jó szoftvermérnökei vannak… és egy hatalmas kiesés van, amelynek megoldásában egyikük sem tud segíteni.

Mert ez a kiesés egy SAP migrációs kiesés. Nem ezek a mérnökök (akik semmit sem tudnak az SAP-ról) tehetnek róla, hanem tanácsadók, akik igen.

A Spabook véleménye szerint a Booking.com-nál most kerülhetett sor az SAP S/4HANA Finance bevezetésére, ami egyébiránt komoly változásokat jelent egy cég pénzügyi vállalatirányítási rendszerében. Aki szeretne elmélyedni ebben a témában, és hogy mit tud a rendszer, az remek összefoglalót talál a Controllingportal oldalán. Egy átlag, földi halandók számára is érhető részt azért megemlítenék a szakértők írásából:

Miért ritka az SAP S/4HANA optimális bevezetése?

Az S/4HANA optimális bevezetése ritka, mint a fehér holló, mert a szoftvergyártó és a tanácsadó cégek marketing kommunikációja nem a cégcsoport-integrációs és –irányítási koncepcióra helyezi a hangsúlyt, hanem az S/4HANA technológiai jellemzőire, sebességére és egyszerűnek bemutatott migrációs feladatára.

A bevezetésre vállalkozó cégvezetők vagy elodázzák az S/4HANA-ra történő átállást, vagy rövid bevezetési határidővel és szűk költségkerettel versenyeztetik meg a bevezető cégeket, mert szerintük csak egy „migrációról” van szó. Érthető, ha a bevezetést végző tanácsadók elvállalják ugyan a nyomott árakat és a képtelen határidőket, de csak a funkcióazonos bevezetés mellett teszik le a voksot.

Paradox a helyzet, mert az átállás a korábbi R/3-ról az új technológiára tényleg csak migráció kérdése, de a felületes bevezetés a lényegtől, vagyis a projekt valódi értelmétől fosztja meg a vállalatot.

A sors fintora, hogy a 90-es évekhez képest a tét most sokkal nagyobb, mint annak idején volt. A hibás koncepció következménye egy negyedszázaddal ezelőtt csak az volt, hogy az első bevezetés után a logisztikai, a számviteli és a controlling területek között nem valósult meg a folyamatintegráció. Általában senkit nem zavart, ha néhány tucattal magasabb létszámot foglalkoztattak a raktárakban, a könyvelésen, a controllingon és a pénzügyön.

A tét ma viszont sokkal nagyobb. Az S/4HANA a vállalatcsoport és a teljes ellátási lánc DNA-ja, az üzleti szempontból kritikus, stratégiailag életfontosságú folyamatok digitális konfigurációja. Második és harmadik újrabevezetésre a felgyorsult világgazdaság kegyetlen versenye keveseknek hagy lehetőséget.

– írja a Controllingportal.

Mi az az SAP?

Az SAP különböző ERP-rendszereket szállít, az SAP R/3, az SAP ERP, az SAP S/4HANA és az SAP Business One rendszerek formájában, így az SAP SE a világ vezető ERP-szoftvergyártója.

Az ERP-rendszer egy vállalat összes üzleti folyamatát lefedő szoftver. Az SAP iparágspecifikus megoldásait több mint 120 országban több mint 32000 vállalat használja, kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok egyaránt.

Az SAP SE a világ legnagyobb vállalati alkalmazásszoftver-szolgáltatója.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben