A Booking Holdings menedzsmentje 4,3 millió dollárnyi részvényt adott el

by Kassay Tamás

A Booking Holdings (NASDAQ:BKNG) vezérigazgatója és elnöke, Glenn Fogel szeptember 18-án, hétfőn a napi zárás után SEC-bejelentésben* közzétette, hogy több tranzakcióban, két másik igazgatótársával együtt 4,3 millió dollár összértékben adták el Booking részvényeiket.

Glenn Fogel Booking Holdings vezérigazgató 750 részvényt értékesített a Booking Holdings részvényeiből 3.162,04 és 3.164,08 dollár közötti áron, mintegy 2,4 millió dollár értékben. Fogel ezt megelőzően július 18-án már szintén eladott 402.000 dollárnyi részvényt.

David Goulden pénzügyi igazgató 550 részvényt adott el 3200,75 dollárért részvényenként, mintegy 1,8 millió dollár értékben.

Lynn Vojvodich Radakovich igazgató 29 részvényt adott el részvényenként 3200,75 dollárért, mintegy 92 821,75 dollár értékben. – összesítette a Seekingalpha.

A szeptember 15-én végrehajtott Booking részvény eladásokat a 2023. május 19-én elfogadott 10b5-1(c) értékesítési terv szerint jelentették be. A Booking nyilvános részvényesi értesítője június 6-án jelent meg, ebben részletesen megtalálható a vezetők fizetése, a részvény-javadalmazás részletei is.

A 10b5-1 szabály lehetővé teszi a vállalati bennfentesek számára, hogy a bennfentes kereskedelemre vonatkozó törvényeknek megfelelően előre meghatározott tervet állítsanak össze a vállalati részvények eladására.

Az árat, az összeget és az értékesítés időpontját előre meg kell határozni, és egy képlet vagy mérőszám alapján kell meghatározni.

Közérthetőbben: Jelen esetben ez a részlet azért fontos, mert nem olyan tranzakció történt, amelyben bennfentes kereskedelem valósul meg, hanem egy előzetes terv szerint lefektetett helyzet állt elő, például a vállalat részvényeinek árfolyama elérte és meghaladta a 3000 dollárt, amelyre nyílt egy értékesítési lehetőség a vezetők számára.

Booking Holdings bkng bennfentes kereskedes reszveny eladas
A Booking Holdings részvényárfolyama a szeptember 19-i kereskedésben átlag feletti mértékben, 2%-kal csökkent.

*A SEC-jelentések olyan szabályozási dokumentumok, amelyeket a vállalatoknak és az értékpapír-kibocsátóknak rendszeresen be kell nyújtaniuk az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC). A cél az átláthatóság és az információ biztosítása a befektetők, az elemzők és a szabályozó hatóságok számára.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben