Booking kifizetes kesik nem fizet szállásadóknak

A Booking 1 hónapja nem fizeti ki a szállásadókat, bajban a kisebb szálláshelyek

by Kassay Tamás

Június 24-e óta nemzetközi szinten nem utalja át a szállásadóknak járó összeget a Booking.com online szállásportál, a számlázási rendszerének karbantartására hivatkozva. A cég által saját magának adott, időközben többször módosított határidő is lejárt július 24-én, de a foglalások ellenértékét még mindig nem látták a vendéglátók. Mindeközben a virtuális kártyás fizetési megoldást használó szállodák esetében fennakadás nélkül történik a fizetés. Frissítés: már csak szeptemberre ígéri az elszámolást a Booking rendszere.

A Booking.com késik a kifizetésekkel, a szállásadók várnak a pénzükre

Az online fórumokon, szállásadói csoportokban egyre szaporodnak a kérdések és nem meglepő módon a rémhír gyanús elméletek is, sokan már egyenesen a Booking csődjét vizionálják és attól tartanak, hogy sosem kapják meg a pénzüket. Emlékezetes, hogy annak idején a Bónusz Brigád bedőlése is hasonló tünetekkel kezdődött, de a piaci helyzet most nagyon másképp néz ki, ez a szcenárió nem túl valószínű. Számos szállásadó már olyan hozzászólásokat ír (kollégáit is hasonló lépésre ösztönözve), amelyek szerint a meglévő foglalásokat lemondatják a leendő vendégükkel és arra kérik, hogy foglaljon és fizessen privátban, a befizetett pénzét pedig majd várja ő vissza a Bookingtól. Ez senkinek sem szerencsés, és jelen helyzetben egyelőre nem is javallott lépés.

Mit lehet tudni arról, hogy a Booking nem fizet a szállásadóknak?

Először is fontos tisztázni, hogy többféle fizetési megoldás közül lehet választani a partnerek részéről. Jelenleg azok érintettek a problémában, akik a Booking-ot bízták meg azzal, hogy előre szedje be a pénzt a vendégektől online fizetés útján, tehát a fizetés már nem a szálláshelyen történik meg.

Vannak, akik saját maguk fizettetik a vendéget érkezéskor, és utólag fizetik ki a Booking számára a jutalékot számla ellenében. A szállodák pedig úgynevezett virtuális kártyás fizetési megoldást alkalmaznak. A probléma azokat érinti, akik a teljes fizetést a Bookingon keresztül és átutalással oldják meg.

A június 28. és július 19. között kijelentkezett foglalások kifizetése 2023. július 24-ig fog megtörténni, egy kombinált fizetéssel. A megszokott fizetési ütemezés várhatóan 2023. július 27-ig visszaáll.

– közölte a Booking a saját felületén keresztül az érintett partnereivel.

A Booking.com azt állítja, hogy még június közepén felhívta minden partnerének a figyelmét, hogy a pénzügyi elektronikai rendszerükön frissítéseket és fejlesztéseket végzett július 1. és 11. között. Emiatt, ha a vendégek június 28-a után jelentkeztek ki a szállásról, akkor az ő foglalásuk összegét a Booking.com nem fizette ki a szokásos ütemben, hanem összegyűjtötte ezeket a pénzeket és az ígérete szerint július 24-én egy tételben kellett volna, hogy kifizesse a szálláshelyeknek.

Ezután várhatóan 2023. július 27-től kezdődően áll vissza minden a szokásos menetrendbe. Ez azt jelenti, hogy július 27. után a vendéglátóknak minden egyes kijelentkezés után külön-külön kell megkapniuk a kifizetéseket, ahogyan azt általában szokták, nem pedig egy nagy tételben.

Hol van a pénz?

– kérdezik a szállásadók, ugyanis legtöbbjüknél bármiféle kommunikáció nélkül hosszabbítják meg a 24-i kifizetés dátumát július 27-re,sőt, azóta ez a dátum már sokaknál augusztus 4-re tolódott ki. Olyan is van, akinek július 21-i kifizetést jelez a rendszer, de pénzt ennek ellenére még nem kapott.

Jelenleg egyöntetűen állítják azok, akikkel egyeztettem a témában, hogy június óta egyetlen forintot sem láttak és most már itt lenne az ideje.

Főszezonban nem fizet a Booking.com – mit szólnak ehhez a szállásadó partnerek?

A rendszerkarbantartást „kellemetlenségnek” nevezni elég nagyvonalú dolog, ugyanis, a szállásadó vállalkozóknak és vállalkozásoknak számos kiadása keletkezik menet közben, különösen most, a nyári szabadságolások miatti főszezon kellős közepén.

Nekünk már közel 1 millió forinttal tartozik a Booking. Nyugtalanító a helyzet, mert sajnos nem kommunikálnak, hiába kerestem őket telefonon, semmilyen konkrétumot nem hajlandók mondani. Nem tudom, hogy mire számítsunk, meddig kell előfinanszírozni a működést.

– mondta a hajdúszoboszlói Villa Toscana tulajdonosa.
Booking kifizetes kesik nem fizet szállásadóknak
Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz és iratkozz fel hírlevelünkre!

A Booking.com Partner Hubján található, a világ minden tájáról beküldött vendéglátói panaszok elemzése alapján az elsődleges probléma az, hogy a Booking.com úgy döntött, hogy a fő üzleti időszakban végez karbantartást a pénzügyi rendszerén. Ez a döntés – különösen a kisvállalkozók, illetve a hitelezett, valamint a bérelt ingatlanokkal hazardírozók számára – jelentős pénzügyi nehézségeket okoz, ugyanis még mielőtt egy fillér bevételt látnának, már ki kell csengetniük többek között az alábbi tételeket:

 • áfa
 • turisztikai hozzájárulás
 • Booking részére a jutalékszámla
 • rezsi számla
 • ingatlankezelő díja (akinek van)
 • takarítás, kertész díja
 • mosatás díja
 • fogyóeszközök pótlása
 • bekészítések költsége
 • alkalmazottak bére
 • szálláshelyre ingatlanra felvett hitel
 • bérelt ingatlan esetén bérleti díj

A szállodák részéről nem érkezett semmilyen jelzés fizetési fennakadásról.

Ennek magyarázata az, hogy a nagyobb méretű piaci szereplők úgynevezett virtuális kártyán keresztül vonják le a pénzt a vendég érkeztetésekor. Ezen keresztül továbbra is zökkenőmentes a kifizetés. Ez jó hír a nyugtalankodók számára, mert minden bizonnyal nem pénzügyi, hanem informatikai nehézség áll a csúszás hátterében.

Szállodákkal a foglalás a Bookingon keresztül történik. A vendég megérkezik a szállodába, kifizeti a szállást, és a szálloda utólag fizet jutalékot a Bookingnak. Ebben a konstrukcióban tehát nem tud bennragadni a szálloda pénze a közvetítőnél.

A virtuális kártyán keresztül történő kifizetések működnek. Erről úgy tudják levenni a szállodák a pénzt a vendégek becsekkolásakor, mintha az a vendég privát bankkártyája lenne. A Booking ad egy virtuális hitelkártyaszámot és ezt terhelik meg a szállodák. Ez a rendszer jelenleg is fennakadás nélkül működik.
A Bookinggal a központi Radissonn láncon keresztül van szerződése a hotelnek, eltérő módon működik, mint a magánszálláshelyek. 

A fent említett két fizetési módszer egyikében sem tapasztalt fennakadást a Zalakarosi Park Inn szálloda.

– nyilatkozta Horváth Tibor, a Park Inn Zalakaros szállodaigazgatója

Ugyanígy nyilatkozott Vincze Bence egy budapesti hotel vezetője:

Mi kizárólag virtuális kártyás fizetési megoldást használunk, ebben nem tapasztalunk fennakadást, de magánszálláshelyek esetében látjuk a problémát. A mi esetünkben 70-80% a Booking-os foglalások aránya, ami a szinte teltházas szezonunk esetében érzékenyen érintene, ha kiesne, vagy a fizetés nem történne meg.

A Booking.com nem kommunikál érdemben a szállásadó partnereivel

A feszültséget érthető módon fokozza, hogy a vendéglátók úgy érzik, nem kapnak választ, nincsen érdemi kommunikáció, sem támogatás a Booking ügyfélszolgálata részéről. A kérdéseikkel elárasztották a holland cég ügyfélszolgálatát, de onnan csak sablon válaszok érkeznek, olyanok, mint például az alábbi. Ebben már úgy fogalmaznak, hogy júliusban ÉS augusztusban is csúszások lehetnek a kifizetésekben, majd felhívják a szíves figyelmet arra, hogy a jelzett dátumok csak iránymutatók, de nem garantáltak.

Booking kifizetes kesik nem fizet szállásadóknak
Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz és iratkozz fel hírlevelünkre!

Tovább fokozza a vendéglátók frusztrációját és a bizonytalanságot az, hogy a Booking már a saját maga által meghatározott és meghosszabbított július 27-i dátumot is elkezdte módosítani, rengeteg szállásadó rendszerében jelent meg augusztus 4-i dátum, azzal a kitétellel, hogy onnan számítva még további 10 napot vehet igénybe, ameddig a pénz megérkezik a bankszámlájukra a banki tranzakciók átfutási ideje miatt. Ez a 10 nap még nemzetközi utalások esetén is nagyon meredek hárításnak tűnik a Booking részéről az azonnali utalások korában.

Ha pedig mindez nem lenne elég, az admin felületen az alábbi üzenet jelent meg július 25-én napközben:

Booking kifizetes kesik nem fizet szállásadóknak
Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz és iratkozz fel hírlevelünkre!

Az ügyfélszolgálat érdemi információval továbbra sem szolgál, jobb híján elirányítja a partnereket a panaszfelvételre. Érdemes panaszt tenni, mert egy esetleges jövőbeli magánszerződést érintő jogvita esetén első lépés a panasz megléte, ezután lehet majd békéltetőtestülethez fordulni. Panaszt tenni a vitarendezési platform megnyitása és a személyes adatok megadása után lehet. Ki kell választani a témakört, és leírni a panaszt, lehetőség szerint a legrészletesebben.

Fentiektől függetlenül jogilag a Booking egyelőre rendben működik, baj akkor fog komolyabban körvonalazódni, ha az augusztus 4+10 nap, azaz augusztus 14-ig nem érkezik be a szállásadók számlájára az addig összegyűlt pénzük. Ezen a ponton még felhívnám arra a figyelmet, hogy az első utalásban nagy valószínűséggel nem lesz benne a teljes tartozás, kizárólag azok az összegek, amik június 28. és július 19. között kijelentkezett foglalások után járnak, hiszen ezeket tervezte július 24-én egy kombinált fizetéssel rendezni. Tehát érdemes majd számolgatni és logikázni, amikor beérkezik az első utalás!

Mennyire valószínű a Booking.com csődje? Tényleg ennyire bonyolult az informatika?

Spabook véleménye szerint a Booking csődjének valószínűsége rendkívül alacsony, de ki nem zárható. A várakozást erősíti az, hogy bár a bennfentes kereskedést a világon mindenütt törvény bünteti, de ennek ellenére a nagy horderejű hírek esetén már a hírek megjelenése előtt megfigyelhető, hogy a részvényárfolyam elindul vagy lefelé, vagy felfelé attól függően, hogy negatív, vagy pozitív hírről van szó. A Booking részvényárfolyama az amerikai tőzsdén emelkedő trendben van, július 25-én kifejezetten erősen teljesít, 1,7%-os pluszban tartózkodik a cikk megjelenésének pillanatában, ami semmilyen módon nem utal arra, hogy bajban lenne a cég, sőt, inkább azt mutatja, hogy jó helyzetben van pénzügyi szempontból.

Az ilyen óriási cégek esetében nagyon masszív informatikai rendszerek működnek a háttérben, amelyekben számos olyan rendszerelem lehet, amit akár több mint 10 éve használnak, mert bármilyen változtatás túlzottan nagy kockázattal, leállással, vagy erőforrással járt volna eddig. Mindaddig használják az őskövületeket, ameddig a biztonságos üzletmenetet nem veszélyezteti, amikor viszont eljön egy olyan pont, hogy vagy műszaki, vagy üzletstratégiai okokból meg kell lépni egy-egy komolyabb fejlesztést, vagy akár több rendszer integrációját – mert például új partnerségre lépnek egy másik céggel -, akkor az gyakran óriási munkát követel meg. Ennek lehetünk most tanúi nagy valószínűséggel.

Magyarországon a Takarékbank, amely ma már MBH, több mint 2 évig képtelen volt megoldani, hogy a hitelkártyám egyenlegét és tranzakcióit online le tudjam kérdezni, sőt mi több, még csak a tartozást sem tudták megjeleníteni, inkább elküldték postán egy sárga csekk kíséretében, meg SMS-ben.

A jelenlegi információk alapján tehát valószínűleg az IT-s kollégák izzadnak vért nyári napozás helyett, amely viszont megizzasztja a szállásadókat, különösen azokat, akik alacsony pénzügyi likviditással rendelkeznek és nincsenek tartalékaik.

Zárásul megjegyzem, hogy egy GVH vizsgálatot mindenképpen megérne ez a művelet. Abszolút kijárna érte egy érzékelhető összegű büntetés, hiszen a piac vezető szereplőjeként lényegében cserben hagyni mindenkit, az nagy felelőtlenség.

Frissítés: a GVH lépett az ügyben.

Frissítés: már csak szeptemberre ígéri az elszámolást a Booking rendszere.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben