Dánia ellen vizsgálat indult a határellenőrzések 2016 óta tartó szisztematikus meghosszabbítása miatt

by Kassay Tamás

Az Európai Unió Bizottsága úgy döntött, hogy hivatalos vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy jogszerűtlenek-e a határellenőrzések, amelyeket Dánia a 2016-os újbóli bevezetés óta szisztematikusan meghosszabbított.

A Bizottság szerint a belső határellenőrzések újbóli bevezetése a legvégső megoldás, és időben szigorúan korlátozott. Ezért most azt vizsgálják, hogy Dánia megsértette-e a jogszabályokat – írja a SchengenVisaInfo.

Az Információnak nyilatkozva az EU Bizottság szóvivője elmondta, hogy már megkezdték a konzultációs folyamatot, és vizsgálják, hogy a határellenőrzések szisztematikus meghosszabbítása összhangban van-e az uniós joggal.

A Schengen zónán belül csak kivételes esetekben lehet bevezetni ideiglenes határellenőrzést

A Bizottság álláspontja egyértelmű. A határellenőrzések újbóli bevezetésének kivételesnek, időben szigorúan korlátozottnak és végső megoldásnak kell lennie. Annak felmérése érdekében, hogy a belső határellenőrzések szükségesek-e, arányosak-e, és a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető új, súlyos fenyegetésen alapulnak-e, a Bizottság megkezdte a hivatalos konzultációs folyamatot, amely jelenleg is folyamatban van – jelentette be a szóvivő, aki elmondta azt is, hogy a Bizottság és Dánia közötti találkozók már vezető tisztségviselői szinten zajlanak.

Jens Vedsted-Hansen, az Aarhusi Egyetem migrációs és uniós joggal foglalkozó professzora a közelmúltbeli fejleményeket kommentálva elmondta, hogy a Bizottság kezdi elveszíteni a türelmét a határellenőrzések Dánia általi szisztematikus kiterjesztésével kapcsolatban.

Ugyanők hangsúlyozták, hogy a lehető leghamarabb véget akarnak vetni a határellenőrzések meghosszabbításának.

Dánia 2016 óta folyamatosan fenntartja a határellenőrzést Németországgal szemben, idén májusban pedig Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter további 6 hónappal meghosszabbította az ellenőrzést.

Dánia határellenőrzés Schengen zóna vizsgálat
Arne List uploaded by OpihuckCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons; A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Dánia nemrég a Korán-égetések után döntött a határellenőrzés további szigorításáról.

A határellenőrzések szisztematikus meghosszabbításával kapcsolatos aggályok már korábban is felmerültek. Hummelgaard miniszter azonban még februárban azt mondta, hogy semmi nem utal arra, hogy a Dániában jelenleg alkalmazott ideiglenes határellenőrzések ellentétesek az uniós joggal.

A miniszter kijelentette, hogy a Bizottságot minden alkalommal értesítették a határellenőrzések meghosszabbításáról szóló dán döntésekről.

„Senki sem találta ezt jogellenesnek. A Bizottságot teljesen nyíltan tájékoztatták és értesítették. Ha a Bizottság úgy vélte volna, hogy ez törvénytelen, akkor a Bizottság a szabályoknak megfelelően lépéseket tett volna annak érdekében, hogy ezt leállítsák”

– mondta Hummelgaard miniszter.

Dánia nem az egyetlen ország, amely jelenleg is fenntart ideiglenes határellenőrzést. Több más ország is így tesz, és a Bizottság már más vizsgálatokat is indított.

Ausztria kifejezetten problémásnak tűnik ebben a tekintetben, ugyanis Dániához hasonlóan folyamatosan újra és újra meghosszabbítják a 6 hónapra bevezethető ideiglenes határellenőrzést Magyarországgal, valamint Szlovéniával szemben is, amelyet az erős migrációs nyomással indokolnak. Teljesen értelmetlennek tűnik az osztrák intézkedés tekintettel arra, hogy Olaszország és Szlovénia között teljesen szabad az átjárás, így kis kerülővel olasz irányból akadálytalanul léphet be Ausztriába bárki, aki szeretne. Magyarország és Szlovénia között szintén nincsen semmiféle határellenőrzés.

Szintén problémás az, hogy az osztrák-magyar határ egyik átkelőjén már pénzt kérnek azért, hogy gépkocsival hajthasson át valaki az osztrák oldalra.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben