DAS téli sportok biztosítás

Utazóknak tartott webinárt a DAS Jogvédelmi Biztosító – tudnivalók az utazás veszélyeiről

by Kassay Tamás

A síelést, illetve téli nyaralást tervezők voltak az elsődleges célcsoportja annak az online webinárnak, amelyet a D.A.S Jogvédelmi Biztosító tartott azzal a céllal, hogy felhívja az utazók, turisták figyelmét az útközben rájuk leselkedő veszélyekre, illetve ártatlannak tűnő helyzetekre, amelyek végül nagy anyagi kiadásokhoz vezethetnek megfelelő biztosítás, illetve jogi segítségnyújtás nélkül.

A webináron dr. Schiffer Zsolt, a D.A.S jogtanácsosa és Kassay Tamás turisztikai szakértő, e sorok írója feszegették az alábbi témákat:

 • Mit fedez az utasbiztosításunk?
  • Az utasbiztosítási szerződések mindig kizárólagosak, tehát csak arra fizet a biztosító, amire kockázatot vállalt. Ami nem szerepel a szerződésben, arra téríteni sem fog a biztosító.
 • Mire figyeljünk, ha sportolni megyünk külföldre?
  • Ha sportolni megyünk külföldre, olyan biztosítást kössünk, amely kifejezetten vonatkozik a sportolás közben elszenvedett sérülésekre, és a sportfelszerelésben bekövetkezett károkra. Van, amelyik térít sérülés esetén, de a felszerelésért már nem vállal térítési kötelezettséget.
 • Amennyiben repülővel megyünk, mire figyeljünk, hogyan tudjuk elvinni a sífelszerelésünket?
  • Érdemes fejben kiszámolni, hogy a helyszíni bérlés, illetve a saját felszerelésünk szállításának költsége hogyan viszonyul egymáshoz. Ha mindenképpen saját felszerelésünket visszük, akkor kössünk rá biztosítást, illetve számítsunk arra, hogy a repülőgépen felárat kell fizetnünk sportfelszerelés címszó alatt.
 • Gépjárművel utazás esetén mire ügyeljünk és milyen biztosítás lehet hasznos segítség, ha bajba kerülünk?
  • Nagyon gyakori eset, hogy kisebb, anyagi káros balesetet szenved valaki külföldön. Önmagában ez még nem extra kockázat, itthon is megtörténhet, ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor a vétlen autós is egy külföldi bíróságon találja magát. Ilyen esetben a jogi képviselet rendkívül fontos, amellett, hogy megnyugtató is. Példa esetünk Olaszországban történt, ahol a jogi képviselet alapjaiban fordította meg az ügy menetét, és a vétlen autós bizonyítani tudta saját igazát.

A beszélgetés során mindezeken felül szóba kerültek olyan fontos kérdések, amelyek bárkit érinthetnek, majd a webinár utolsó részében a D.A.S. Jogszerviz jogásza válaszolt a nézői kérdésekre.

Különösen érdekes kérdés volt az, amelyben a kérdező arról érdeklődött, hogy más jogi elbírálás alá esik-e, amennyiben alkoholos befolyásoltággal okoz valaki balesetet a sípályán vagy a korcsolyapályán.

A kérdés elsőre meglepőnek tűnhet, de valójában igen logikus, hiszen a hütték illatát alapvetően határozza meg a forralt bor – például. A válaszból megtudtuk, hogy igen, amennyiben jelentős alkoholos befolyásoltág állapítható meg, úgy más – súlyosabb – elbírálás alá fog esni az adott baleset okozójának a cselekménye.

A webinár után a résztvevők egy átfogó Kisokos kézikönyvet kaptak pdf formátumban.

A DAS Kisokos utólag is igényelhető, e-mailen regisztrálva.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben