Eladásra javasolja a Booking részvényeit egy svájci elemző

by Kassay Tamás

A Booking.com botrányától heteken át volt hangos a magyar sajtó a Spabook háttérinformációi alapján. A hatalmas médiafigyelem nyomán belépő szakpolitikai nyomásgyakorlás miatt a magyar szállásadók többsége megkapta a tartozását, viszont a világ többi országában még csak most kezd elfogyni a türelem. Ralf Schulz svájci befektetési tanácsadó a Booking Holdingsra vonatkozó eddigi vételi ajánlását egyenesen eladási ajánlásra módosította (itt és itt), miután szembesült a helyzettel. Vajon követik-e példáját mások is?

A Booking felsővezetői már meg is előzték, ugyanis 4,3 millió dollár összértékben adták el részvényeiket szeptember 18-án, az utolsó negyedévben pedig összesen mintegy 13,5 millió dollár értékben szabadultak meg részvényeiktől a vezető beosztású kollégáival.

A Booking.com szállásportál hónapok óta nem fizeti ki a szállásfoglalások díját szálláshelyek ezreinek, a hír pedig kezd eljutni magasabb szintekre is – köszönhetően az alulról szerveződő, kitartó együttműködésnek több ország szállásadói között. Ezek a hírek már szakmai körökben is kezdik felkelteni a figyelmet, annak ellenére, hogy a nemzetközi, angol nyelvű sajtó továbbra sem töri magát azon, hogy foglalkozzon a témával. Helyi sajtóorgánumok ugyanakkor már megírták a helyzetet Horvátországban, Dániában, Svédországban, Új-Zélandon, Thaiföldön is.

Ralf Schulz tőzsdei elemző, befektetési tanácsadó, szeptember 19-én eladásra módosította a Booking Holdings részvényeire vonatkozó ajánlását.

Booking Holdings bkng bennfentes kereskedes reszveny eladas
A Booking Holdings részvényárfolyama a szeptember 19-i kereskedésben átlag feletti mértékben, 2%-kal csökkent.

A tőzsdén kevésbé járatosak számára írom, hogy három féle ajánlás létezik: vételi, tartás/felhalmozási és eladási.

Vételi ajánlás esetén a befektetők számára azt javasolják, hogy súlyozzák felül a portfoliójukban az adott részvényt, vásároljanak belőle minél többet, mert a jövőben emelkedni fog a részvény ára a várakozások szerint.

A tartás, felhalmozás azt jelenti, hogy ami már megvan, azt érdemes tartani a soron következő osztalék miatt, de nem érdemes azon az árszinten új befektetőként beszállni.

Az eladási ajánlás pedig azt jelenti, hogy az addig megszerzett profitot érdemes realizálni, a részvényeket eladni és más befektetést keresni.

Schulz most eladási javaslatot fogalmazott meg, amelyet az alábbiakkal indokolt, szó szerint idézem:

Soha senki nem halt még meg a profitszerzés miatt!

Bennfentes körökből hallottam, hogy tény, hogy több millió szállásadó hónapok óta nem kapott pénzt. Néhányan már csődbe mentek, másokat pedig az ingatlanjuk elvesztése fenyeget. Mert ez a cég egyszerűen visszatartja a pénzt.

Bár tudom, hogy a legtöbb pénzt mindig is mások nyomorúságából lehetett keresni, ez a stratégia nem illik a jellememhez. Többek között ezért sem ajánlanék például soha olyan céget, amely haditechnikai eszközöket gyárt, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt lehet vele keresni vagy nem lehet vele keresni.

Egy ponton a könyvelési út tükröződni fog a részvényen, és ami most fejőstehénnek tűnik, az a végén kínos és költséges lehet egyesek számára.

Akárhogy is. Én kiszálltam.

Schulz egy LinkedIn kommentjében az alábbiakat fűzte hozzá a kommentárjához:

Nos, a felszínen a „hírek” jónak mondhatók. De mint itt kiderült, a föld alatt is nagy a pezsgés. Nagy profitot termelnek, többek között a részvényárfolyamon is, és hagyják a partnereiket éhen halni!? Ez egyáltalán nem működik!

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben