energiatamogatasi palyazat rezsitámogatás turizmus vendéglátás szálláshely étterem

Ne maradj le, 200 szállás- és vendéglátóhely már pályázott energetikai támogatásra

by Kassay Tamás

Az MTÜ arról tájékoztatott, hogy már közel 200 regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely üzemeltetőktől a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programban igényelhető vissza nem térítendő támogatásra. Hogyan igényelheted? Mutatjuk.

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából mintegy 21 ezer turisztikai vállalkozás kaphat komoly segítséget a megnövekedett költségei mérsékléséhez, működése stabilizálásához.

Már kétszáz szállás- és vendéglátóhely regisztrált a kkv-k energetikai támogatási programjára

Érdemes minél hamarabb megtenni az Ügyfélkapun keresztül indítható regisztrációt, hogy mielőbb hozzájussanak a vissza nem térítendő rezsitámogatáshoz a turisztikai szolgáltatók.

A program keretében országszerte közel 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023. első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamosenergia, távhő) növekményére 50%-os közvetlen támogatást kapjon. Közülük eddig már közel kétszázan regisztráltak.

Az MTÜ most minden érintett turisztikai kkv-t arra biztat, hogy éljen a regisztrációs lehetőséggel. Fontos tudni ugyanis, hogy a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program további lábaként igénybe vehető, energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióra csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak.

Nem érdemes kivárni, a mielőbbi regisztráció azért is fontos, hogy a vállalkozások a program minden elemét kihasználhassák a rendelkezésre álló határidőkön belül” 

– hangsúlyozta Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a regisztráció elindulása kapcsán.

A rezsitámogatásra történő regisztráció ügyfélkapus azonosítással kezdődik. Ezt követően a cégadatok, a munkavállalókra vonatkozó adatok, valamint az energiaszámlákon megtalálható információk birtokában egyszerűen befejezhető.

Mára a gazdaság számos területén − így a turizmusban is – alapvetően határozza meg a vállalkozások fenntartható és stabil működését, hogy képesek-e költséghatékonyan felhasználni az energiát. A program ebben jelenthet hatalmas segítséget az ágazati szereplők számára, hiszen rezsi-, valamint az önerő-kiegészítő támogatás és a kedvező beruházási hitel együttes felhasználása olyan energetikai korszerűsítést tesz lehetővé, amely jelentős mértékben járulhat hozzá vállalkozásuk, és ezen keresztül az egész ágazat stabilizálásához, versenyképességének növeléséhez

– emelte ki Bődi Ivett a regisztráció elindulása kapcsán.

A regisztráció határideje 2023. április 30., 19:00 óra, a rezsitámogatási igényeket benyújtani pedig 2023. január 30-ától lehet. Minden további információ elérhető a www.energiatamogatas2022.hu oldalról.

KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program a szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely üzemeltetőknek

Azok a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátóhely üzemeltetéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik, amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.

A támogatás igénybevételéhez mindössze néhány feltételnek kell megfelelni. Elsősorban a foglalkoztatott létszáma 250 főnél nem lehet több, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, avagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet. Fontos továbbá az is, hogy a 2021-es energiaköltség elérje az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 %-át. Emellett egyszerűen kivitelezhető előírás, hogy a jelentkezők 2024. végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező fejlesztést valósítanak meg, melyre vonatkozóan nincs meghatározott minimális kritérium. A program egyben növelni szeretné a turisztikai vállalkozások munkaerőmegtartó-képességét is, így a támogatások elnyeréséhez a pályázóknak vállalniuk kell, hogy foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10%-nál nagyobb mértékben.

A program „A” és „B” komponensből áll.

A rezsitámogatásra vonatkozó, „A” komponens esetében támogatási kérelem benyújtására január 30-tól nyílik lehetőség június 30-i határidővel.  A turisztikai kkv-k ennek segítségével a 2023. január-márciusi, számlával igazolt földgáz-, villamosenergia-, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének legfeljebb 50%-át elérő, vissza nem térítendő közvetlen támogatáshoz juthatnak.

A „B” komponens keretében energiahatékonysági beruházások támogatására nyílik lehetőség, rezsitámogatást már elnyert kkv-k számára. Olyan energiahatékonysági beruházás megvalósításához kaphatnak 15%-os önerő-kiegészítő, vissza nem térítendő támogatást, amelyhez a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt használják fel.

Támogatások benyújtására a „B” komponens esetében 2023. december 15-ig van lehetőség.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben