fizetés nélküli szabadság tudnivalók

Tudnivalók a fizetés nélküli szabadságot választó utazóknak

by Waterfan

Mivel szeptembertől kezdődően -egyelőre ismeretlen ideig- a turisztikai célú külföldön tartózkodás után garantáltan senki sem tud munkába állni a hazatérését követő napon, ezért sokan kacérkodnak a fizetés nélküli szabadság gondolatával. Igen ám, de van pár dolog, amivel kevesen vannak tisztában!

A fizetés nélküli szabadság feltételei

Első és legfontosabb, hogy a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, és ha igen, milyen feltételekkel.

Tehát, ne induljon el senki úgy, hogy előtte ezt nem beszélte meg a főnökével, sőt, legyen róla írás is, hogy részéről rendben van. Válságos időket élünk, lebegjen a szemünk előtt, hogy indok nélkül azért viszonylag nehéz elküldeni dolgozót. Na most, egy igazolatlan hiányzás az viszont bőven elegendő indok lesz és megoldja az esetleg kényszerűvé váló leépítés körüli dilemmákat.

Kinek jár alanyi jogon fizetés nélküli szabadság?

  • Gyermek gondozása céljából a gyermek 3. életéve betöltéséig (a gyesjogosultság alatt), továbbá a gyermek 10. életévének betöltéséig, amennyiben ezen időtartamra is fennáll a gyesjogosultság.
  • A munkavállalót hozzátartozója tartós ápolása céljából az ápolás időtartamára, de maximum 2 évre (az ápolás indokoltságáról orvosi igazolás szükséges),
  • Tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Lássuk be, egyik sem az a pálya, ami ráhúzható egy utószezoni sznorkelezésre a tengerparton.

A fizetés nélküli szabadság csökkentheti a fizetett szabadságra járó napjaid számát!

fizetés nélküli szabadság tudni kell

A fizetés nélküli szabadság nem számít nem számít be a munkával töltött időbe, tehát nem kapsz kilépő papírokat, DE a szabadságra és – ha időtartama a 30 napot meghaladja, akkor – a végkielégítésre, felmondási időre jogosító időtartamba nem számít bele! [Mt. 115. § (1) bekezdés, 77. § (2) bekezdés, 69. § (4) bekezdés].

Ha például volt kb. 25 nap fizetett szabadságod, és elmész kb. 14 nap fizetés nélküli szabadságra, akkor kb. 1 nappal 24 napra csökken a rendes szabid napjainak száma! Ezzel is érdemes kalkulálni és pontosan kiszámolni, ez egyénenként ellenőrizendő a munkába állás napjától és életkortól függően.

Egészségbiztosítási ellátásokra nem vagy jogosult

Fizetés nélküli szabadság időtartam alatt a munkavállaló biztosítása szünetel [1997. évi LXXX. törvény 8. § a) pont], tehát egészségbiztosítási ellátásokra nem jogosult és ez az időtartam nem számít be a TB ellátások (GYED, öregségi nyugdíj) megszerzéséhez szükséges időtartamba, ezért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni saját maga után.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

A fizetés nélküli szabadság időtartama alatt, ha a munkavállaló más jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor a fizetés nélküli szabadság megkezdésének első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, havonta 7 710 forintot, naponta 257 forintot.

A NAV-hoz pedig be kell jelentkezni az első nap utáni 15 napon belül, a 20T1011 jelű adat-és változás bejelentő lapon. Ügyfélkapun keresztül, vagy postán is benyújtható. Azok, akik rendelkeznek PIN kóddal a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeréhez (06/80-20-21-22), ők bejelentkezhetnek telefonon is. PIN-kód igényelhető a NAV honlapjáról elérhető ONYA-n keresztül.

Ne felejtsd el megírni, hogy hány nap normál szabadságod van még hátra 2020-ban, köszönöm!

Az összes befizetett összeg visszajár, ha vörös országba nem tudtál elutazni: részletek.
Mi mindent jelent még az, ha utazásra nem ajánlott (vörös) országba utazol? Megírtam itt.
Milyen szabályok vannak most érvényben? Arról pedig emitt tájékozódhatsz teljes körűen.

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
forrás: NEAK

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben