Horvátország karantén nélkül oltási igazolvány beutazási korlátozások beoltottak teszt nélkül

Horvátország karantén nélkül fogadja a beoltottakat – ismét árnyékra vetődött a sajtó és az utazási irodák egy része

by Waterfan

Adriai szomszédunk, Horvátország április 1-jétől módosítja a beutazási korlátozások feltételeit és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazoltan voltak már fertőzöttek – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.

A fenti MTI értesülésre hivatkozva a sajtó egyes – jelentős – képviselői úgy tálalták a hírt, mintha a magyarok szempontjából történt volna valami érdemi örömhír, de senki sem nézett utána a Konzuli Szolgálat honlapján, hogy magyarok számára jelenleg sincsen karanténkötelezettség, csupán 1 db, 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatni és már mehetünk is. Akinek nincs tesztje, belépéskor csináltathat a határon és csak addig kell karanténba mennie, ameddig megérkezik az eredmény, ami átlagosan 48 óra alatt van meg. (Aki nem hajlandó tesztet csináltatni, csak annak van 14 nap karantén, de logikusan gondolkodó turista nem fog kibújni a tesztelés alól.)

Ezen felül, ha már tájékoztatás, kimaradt egy elképesztően fontos részlet és senki nem kérdezett rá:

Sajnos az MTI tudósításából, így a továbbközlő oldalak cikkeiből is hiányzik az a nagyon lényeges információ, hogy a beoltott személyek számára a karantén mellett a tesztelési kötelezettséget is megszüntetik-e. Ez sajnos nem magától értetődő, de hiteles forrást ezzel a részlettel kapcsolatban nem találtam. Véleményem szerint ugyanakkor vélhetően sem karantén, sem pedig teszt nem fog kelleni az oltási igazolvány felmutatásával érkező utazók számára ahhoz, hogy beléphessenek Horvátországba április 1, csütörtöktől kezdődően. Legalábbis Görögország így jelentette be a hasonló szabályát néhány nappal ezelőtt. De azért utazás előtt mindenki ellenőrizze majd az addigra kitisztuló részleteket a Konzuli Szolgálat lapján!

A Poslovni.hr szerint április 1. után szabadon beléphet Horvátország területére az, aki rendelkezik oltási igazolvánnyal, vagy orvosi igazolása van róla, hogy átesett a fertőzésen, vagy antigén teszt eredménye negatív. 7 éven aluli gyermek esetében nem kérnek semmit.
Itt érdemes csatlakozni a Turizmus hírek csoporthoz.

Horvátország: ha van oltási igazolvány, nincs karantén április 1-jétől

Íme, pár cím, például: „még több Adria…„, (ez aztán a klikkvadász!) „igazolással mehetünk az Adriára„, „kiváltja a karantént” .. ami ugye magyaroknak nincs! Fentebb kitárgyaltuk: eddig is szabad volt az út karantén nélkül, leszámítva 1 darab negatív tesztet. Őszintén nem értem ezt a jelenséget. Van néhány turizmusra szakosodott oldal, ahol meg lehet találni a hiteles információkat, vagy rákérdezni náluk a publikáció előtt. Spabook is szívesen segít az értelmezésben, csak csörögjenek rám és súgok. Érdemes lenne ezektől az oldalaktól átvenni és meghivatkozni anyagokat, bár számos esetben marad ez el sajnos. Igen, a hivatkozás is elmaradt, gondolom az érintettek magukra ismernek.

A félreértések elkerülése érdekében: Nem állítom, hogy hibás tényt közöltek bizonyos oldalak. Tényszerűen igazat írnak azzal, hogy az oltási igazolvány mentesít a karantén alól. Ez így igaz. Csak éppen magyar olvasóknak írnak és nem indiai, kínai, vagy ausztrál olvasóknak. Magyarok számára eddig sem volt karantén Horvátországba beutazáskor, ezért teljesen más a kontextus. Arról nem beszélve, hogy voltak, akik félreértették és azt gondolták, hogy oltási igazolvánnyal szabadon lehet beutazni, anélkül viszont egyáltalán nem lehet, lásd lentebb hamarosan.

Néhány héttel ezelőtt történt már hasonló eset, akkor egy hibás címadás miatt, vírusként árasztotta el a magyar netet egy országos félretájékoztatás. Ezt látva elindult egy új kezdeményezés, hogy a turizmus témaköréhez kapcsolódó hírekben elkerülhessék az olvasók a fals, vagy félrevezető, hiányos információkat. Elindult egy Facebook csoport és egy hírgyűjtő oldal is, amin kizárólag ellenőrzött forrásból, hozzáértő által ellenőrzött hírek kapnak helyet.

Itt érdemes csatlakozni a Turizmus hírek csoporthoz.

Utazási irodák között is volt, amelyik félretájékoztatta utasait!

Az egyik utazási iroda olyan bejegyzést tett közzé Facebook oldalán, amely úgy szólt: „Április 1-től oltási igazolvánnyal utazhatunk” Horvátországba. Ez nem igaz! Erre rögtön volt kommentelő, aki azt mondta, hogy akkor le is mondja az utazását, mert nem lesz addigra beoltva. Konkrétan kárt okozott a hozzáértés hiányában szenvedő utazásszervező a saját utasának! Számos iroda kezdett el utazás híreket közzé tenni a saját oldalain, de nekik nem ez a szakmájuk, nem feltéltenül van hozzá affinitásuk, és vannak, akik nem tudnak precízen fogalmazni. Figyeljen mindenki oda arra, hogy honnan tájékozódik, aki pedig információkat tesz közzé, legyen felelősségteljesebb!

Regisztráció szükséges Horvátországba belépés esetén

A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről javasolt az adatokat a beutazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon feltölteni. Visszaigazoló e-mailben megkapjuk a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A honlap magyar nyelven is böngészhető. A Horvátországon keresztül tranzitálóknak nem kell kitölteni az adatlapot. Arról még nincsen információ, hogy ez a kötelezettség április 1. után is érvényben marad-e.

Horvátország területi korlátozásai

A tudósítások a fentiek hiánya mellett viszont kitértek arra, hogy a horvát miniszter az esetleges helyi szigorításokkal kapcsolatban megismételte korábbi nyilatkozatát, amely alapján a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat. Ettől függetlenül a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről, amit 4 megye meg is tett, 10 megyében pedig már ettől a héttől online oktatásra álltak át. Ez ugye minket, magyar turistákat vajmi kevéssé érint, de valóban tájékozottá tesz, hogy lássuk, mi van a környező országokban.

Azt még megtudhattuk, hogy Horvátországban több, mint 40 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt héthez képest, és meghatározóvá vált a gyorsabban terjedő brit variáns.

Csatlakozz a Turizmus hírek hitelesen csoporthoz!

Itt nem fogsz félinformációkkal találkozni, és ha kérdésed van, megválaszoljuk.

A szerző Mr Spabook: turisztikai fejlesztési menedzser, vendégélmény tanácsadó. A cikket ide kattintva oszthatod meg.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben