Horvátország Schengen csatlakozás kizárás Human Rights Watch

Horvátországot ki akarja zárni a Schengeni csatlakozásból a Human Rights Watch

by Kassay Tamás

A Human Rights Watch (HRW) szerint Horvátország schengeni csatlakozását le kellene állítani, annak ellenére, hogy a balkáni ország teljesítette a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás minden feltételét.

A szervezet felszólította az EU-t, hogy ne engedje be Horvátországot a schengeni övezetbe – írja a SchengenVisaInfo.

A hivatalos kérés a migránsokkal való horvát bánásmód miatt hangzott el. Emellett a civil szervezet egy november 8-án közzétett jelentésében vádakat fogalmazott meg az Európai Bizottsággal szemben, amiért az azt állította, hogy a balkáni ország készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra.

„Horvátországnak a menedékkérők és migránsok törvénytelen és erőszakos, gyorsított visszatoloncolása miatt ki kellene zárnia a schengeni övezethez való csatlakozásból” – mutatott rá ezzel kapcsolatban Lydia Gall, a HRW vezető kelet-európai és balkáni kutatója, hozzátéve, hogy a Bizottság lépései „azt az üzenetet közvetítik, hogy a súlyos emberi jogi visszaélések nem jelentenek akadályt a schengeni csatlakozásnak” – jelentette a Szabad Európa Rádió.

A horvát hatóságok azonban gyakran tagadták a migránsok és az emberi jogi csoportok által megfogalmazott, visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

Az Európai Unió Bizottsága korábban felszólította az Európai Tanácsot, hogy fogadja el a határozatot annak érdekében, hogy Horvátország, valamint Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni útlevélmentes övezethez.

A Bizottság észrevételei a Schengeni helyzetről szóló idei jelentésben jelentek meg. Emellett a nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a 3 említett ország minden követelményt teljesített ahhoz, hogy a schengeni övezet országai közé kerülhessen.

Ezzel kapcsolatban Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa hangsúlyozta, hogy a schengeni övezetet ki kell egészíteni azzal, hogy Bulgária, Horvátország és Románia is csatlakozhat az övezethez.

Johansson hangsúlyozta, hogy „ez a nyár arra ösztönöz bennünket, hogy teljesen visszaállítsuk a szabad mozgást, és felkészítsük Schengent a jövőre, hogy gyermekeink egész Európában dolgozhassanak, tanulhassanak és utazhassanak, bármikor és bárhová, ahová csak akarnak”, azonban a folyamat még mindig nem zárult le.

Horvátország már több éve a schengeni értékelési eljárás tárgyát képezi, 2019 utolsó negyedévében pedig a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a horvát hatóságok megtették az összes szükséges intézkedést a schengeni vívmányok valamennyi részének alkalmazásához.

A közelmúltban jelentették, hogy Horvátország jövő év január 1-jétől nem csupán a schengeni övezet, de az euróövezet tagja is lesz, és ezzel szinte hipertérugrást hajt végre a történelmében..

Spabook vélemény: Polgárpukkasztó dolgot fogok írni, de álljunk már meg egy szóra! Első és legfontosabb dolog, hogy minden ember alapvető emberi jogait biztosítani kell. Pont. De az állításuk szerint éppen ilyen jogokért küzdő HRW, igazán tudhatná, hogy diszkriminatív lenne, ha a minden feltételt teljesítő horvátokat nem illetnék meg azonos jogok, mint a többi Schengen zóna tagország állampolgárait.

Még ha fel is merül, hogy állításuk szerint az ország hivatalos szervei egyesek jogait megsértik, ez nem sújtható a kollektív felelősség tiltott intézményét használó módon, minden horvát állampolgár büntetésével. A jogsértőt kell szankcionálni és megvizsgálni, hogyan működhet jobban.

Akár saját magamat, vagy a HRW bármely munkatársát megnézném, hogy milyen eljárással szembesülnénk, ha papírok nélkül próbálnánk meg beutazni az Egyesült Államokba, csak hogy egy példát mondjak. A menekültválságot kezelni kell, de ennek zászlaja alatt visszaélni az országok fogadókészségével pusztán egy jobb élet reményében, nem elfogadható, még akkor sem, ha egyénenként a szívünk szakad meg adott esetben sokakért. Ismétlem: sem én, sem e sorok Olvasója, sem a HRW kollégái nem mozoghatnak a világban kényük kedvük szerint, pedig én is tudnék olyan országot, ahol jobbak lennének az életkörülményeim. Megvannak a jelenlegi jogi lehetőségek az ilyen lakóhelyváltoztatáshoz. Egyes országok állampolgárainek egész könnyen teljesíthetők a feltételek, másoknak szinte lehetetlenség. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor a jogszabályokon és az intézményrendszeresen kell elkezdeni változtatni, nem pedig kizárni egy országot az őt megillető rendszerből.

Már a gondolat felvetését is felháborítónak tartom és a Human Rights Watch reputációja jelentősen csökkent a szememben.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben