Irán dróntámadás Izrael légtérzár

Izraeli légtérzár az iráni dróntámadás miatt

by Kassay Tamás

Irán több mint száz drónt indított el Izrael felé szombat éjszaka – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. A gyilkos fegyverek magyar idő szerint vasárnap hajnali 2 óra körül érik el Izraelt. Az ország teljes készültségben áll, egyúttal Izrael légtérzárat léptetett érvénybe, így az utasszállító repülők sem le-, sem felszállni nem tudnak.

A magyar Külügyminisztérium a közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt arra kéri az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek:

  • Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg
  • Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni.

Az izraeli légierő követi az iráni drónokat

A szóvivő elmondta, hogy problémák lehetnek a GPS-alapú szolgáltatásokkal, miközben dolgoznak a csapások elhárításán. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Vaskupolát is magába foglaló légvédelmi rendszer, valamint az éppen aktív vadászgépek és hadihajók is riadókészültségben vannak.

Az izraeli légierő már több mint száz olyan drónt azonosított, amelyet Iránból indítottak el Izrael felé, írta a Times of Israel.

A ballisztikus rakéták vagy cirkálórakéták sokkal gyorsabban elérhetik Izraelt, mint a drónok, utóbbiak magyar idő szerint vasárnap hajnali 2 óra körül várhatók.

Irak is lezárta légterét a rajta áthaladó drónok miatt

A Reuters azt jelentette, hogy mivel a több tucat Iránból indított drón az iraki légtéren át repül Izrael felé, ezért Irak lezárta légterét, leállította a légiforgalmat.

Jordánia lelövi az iráni drónokat, ha azok behatolnak a légterébe

Izrael szomszédjában fekvő Jordánia azt közölte, hogy a légvédelme készültségben van, magas fokozatú riasztást rendeltek el, és a radarok a drónaktivitást figyelik. Tájékoztatásuk szerint, ha bármilyen iráni drón belép Jordánia légterébe, akkor azt lelövik.

A Wizz Air weboldalán jelenleg (a cikk írásának pillanatában 04.15-én 00:07-kor nem szerepel figyelmeztetés, egyelőre azt írják, hogy a Budapestről hajnali 05:40-kor induló, Tel-Avivba tartó járat pontosan fog közlekedni. Az utasoknak érdemes tájékozódniuk, de nagyon fontos, hogy ha a légitársaságtól nem kapnak egyéb instrukciót, akkor mindenképpen menjenek ki a repülőtérre, különben egy esetleges járattörlés esetén is elbukják a pénzvisszatérítési lehetőségüket no show-val.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben