Maradnak a kijárási korlátozások március 1-ig – részletek a vendéglátóhelyek helyzetéről

by Waterfan

Teljes konszenzus volt a szakértők között, így a kormány tegnapi ülésén a korlátozások fenntartásáról döntött: a jelenlegi intézkedések március 1-ig maradnak érvényben. 2 esetben lehet esély enyhítésre: ha a járvány terjedése enyhül, mert még mindig magas az aktív fertőzöttek száma. Ha ez a szám csökken, lehet enyhítés, valamint, ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

A vendéglátóhelyek és vendéglátásban, fitness és művészeti iparágakban dolgozók egyre nagyobb bajban

kijárási korlátozások március 1 vendéglátóhelyek zárva

Egyre több helyen jelennek meg hírek és felhívások, amik egyfajta polgári engedetlenségként arról szólnak, hogy vendéglátóhelyek a tiltás ellenére is kinyitnak, mert minden pénzük elfogyott és szükségük van valamilyen bevételre. Ezzel kapcsolatban a kormányinfón elhangzott a kérdés, hogy:

mit fog tenni a kormány a vendéglátóhelyek, egyéb bezárásra kárhoztatott üzletek jogszabálysértő kinyitása esetén?

Gulyás Gergely miniszter elmondása szerint a kormány fel fog lépni, és

6 HÓNAPRA BEZÁRJA EZEKET A VENDÉGLÁTÓHELYEKET.

Állítása szerint a szakértők között teljes a konszenzus a jelenlegi intézkedésekről, így türelmet kér. Elfogadja arra vonatkozóan a kritikát, hogy az ágazati bértámogatások kifizetését fel kell gyorsítani.

Spabook vélemény:

Mindenekelőtt: nem tartom jó iránynak, ha az intézkedésekkel bárki szembemegy. Az a szabály, hogy nem lehetünk nyitva. Ez van, máshol is ez van, sok helyen még sokkal szigorúbb szabályozások is vannak, örülhetünk, hogy este 8 előtt ennyire szabadon megússzuk a balhét. Viszont! Azon érdemes gondolkodni és dolgozni, hogy a kiesett bevételek kompenzációjának igazságos mértékét hogyan lehet akár az iparág szereplőinek közös fellépésével hatékonyabban elérni. Érdemes lehet közösen bevonni jogászokat, és olyan lobbistákat, akik képesek közvetíteni a nehézségeket a megfelelő szintekre. A probléma valójában itt lakozik.

Valami nagyon el van csúszva az információáramlásban, mert a döntéshozók úgy tűnik, nem feltétlenül vannak tudatában annak, hogy a tényszerűen kiosztott és elköltött támogatási pénzek nem jutnak el azokhoz a szereplőkhöz, akiknek igazán nagy szüksége lenne rá. Valószínűleg nem megfelelő információkat kapnak. Érdemes elolvasni Gerendai Károly meglátásait, igen tanulságos. Mindannyiunk, az egész ország jól felfogott érdeke, hogy az időszűkében egyébként legtöbbször dicséretesen gyorsan meghozott intézkedéseket olyan módon korrigálják, amivel valóban értelmes módon tudják támogatni a bajba jutottakat. Teljesen nyilvánvaló, hogy ennek halogatása és elmulasztása valójában beláthatatlan következményeket és egyébként népszerűségvesztést is hozhat, ami nem lenne éppen logikus vágyakozás egyik döntéshozó részéről sem.

Rendben van, ha a lakosság védelme érdekében betiltunk bizonyos tevékenységeket, korlátozunk üzletviteleket. De, ha ez közös érdek, akkor úgy korrekt, ha a közösség az ő érdekükben önmagukat megszorító szereplőket megtámogatja, azaz kifizeti azoknak a veszteségeit, akik a közösség, azaz a mi érdekünkben lemondanak a saját munkájukról. Az egyszerűen nem lehet igazságos, hogy korlátozunk tevékenységeket, anélkül, hogy azt kompenzálnánk. Mondjuk, hogy például nem lehet nyitva egy üzlet. OK. De akkor méltányos szinten juttassuk bevételhez a közösből! Azért van ugyanis „a közös”, hogy ilyen esetekben helytálljunk egymásért.

Nem azért lettek ők bezárva, mert adót csaltak és a NAV lepecsételte a helyet, hanem azért lettek bezárva, hogy vigyázzanak az egészségünkre. Ennek pedig ÁRA kell, hogy legyen. Logikus, érthető, elfogadható, igazságos. Ez egy speciális (és jó drága) egészségbiztosítás, ha úgy tetszik.

Az az alapvető probléma, hogy nem látják azt, hogy hiába adnak részleges bértámogatást, ha a fennmaradó részt önerőből kellene kifizetnie a tulajdonosnak, csak éppen neki már elfogyott a pénze. Bevétel nélkül nem tud kifizetni 20% bért sem, mert ami nincs, az nincs. Ugyanígy nem képesek már a legtöbben fizetni a rezsi költséget, vagy éppen a helyiségek bérleti díjait sem. Ezekre konkrétan nulla támogatás van.

A tánciskolák, jóga stúdiók, művészeti stúdiók nem tudják fizetni a terembérleteiket, amikre adott esetben kötelezettséget vállaltak. Vannak, akik tudnak online is órát tartani, de azért mindenki érzi, hogy úgy nem igazán pálya mondjuk egy esküvős párnak betanulni az esküvői nyitótánc lépéseit, vagy hobbi versenyzők sem tudnak a nappaliban törés-zúzás nélkül sport szintű tevékenységet végezni. Ez az egyik oldalnak csupán kényelmetlen, de a másiknak konkrétan megszüntette a bevételeit.

Magam is abban hiszek, hogy a leállás alatt nem spórolni kell, hanem a gázra lépni és fejleszteni. Bőséget generálni a piacokon megszorítások helyett! Ugyanakkor, a fejlesztési támogatás a különféle felújításokhoz, építkezésekhez (Spabook is rendszeresen beszámol róluk!), nem finanszírozzáka dolgozók megtartását. Ez az, amit érdemes átértékelni és ennek alapján SOS korrigálni. A kiesett bevételeket valamilyen igazságos módon kompenzálni szükséges. És nem úgy, ahogy azt november-decemberben tettük az előzetes NTAK foglalások alapján (amiket egyébként nem kötelező előzetesen berögzíteni), HISZEN, már jóval kevesebb foglalás volt, mert az emberek alapból nem nagyon mentek sehová. Matematikus szemmel nézve egy példát: a szinte 0 foglalás 80%-át hiába fizetik ki, az akkor is 0 forint lesz. Jó reggelt kívánok!

Miről beszélsz Spabook? Azt látni a tv-ben, hogy több milliárdot kifizettek.

Igen. Így van. Csak az a több milliárd jóval kevesebb, mint a kiesett több tízmilliárd. Nem azért, mert ne lenne erre fedezet, vagy szándék, hanem azért, mert az elosztási alap nem optimális. Ennek nyomán töredék összegről beszélünk, olyan, mintha a fizetésednek mondjuk csak a 10-20%-át kapnád meg. Az hány forint? Étel-ital, rezsi kijönne belőle? Ugye, hogy nem. És ezt a pénzt nem a dolgozók kapták, hanem a vendéglátóhelyek tulajdonosai, akiknek a fix költségei ezt kapásból elviszik és nincsen tovább. Na ez a probléma, amit kevesen látnak át, számomra is érthetetlen okból kifolyólag.

Tessék már kérem egyenesen beszélni végre egymással! Tök mindegy, mit adnak le a tv reklámban, rendben van, a világ így működik, az azoknak szól, akik egyébként közvetlenül nem érintettek. De legalább egymás között a megbeszéléseken őszintének kellene lenni saját magukkal! Kifejezetten probléma az, hogy nyáron is a rekordokat döntő belföldi turizmus folyt a csapból, elfeledkezve arról a tényről, hogy a külföldiek hiánya miatt alig 50%-os szintre zuhant az átlagos szobafoglaltsági szint. Ez egyáltalán nem segíti a közös sikerünket, mert nem megfelelő megoldásokhoz vezet, hiszen „hibás az input” a döntéshozás előtt.

Az én lelkiismeretem tiszta, felhívtam a figyelmet a problémára és tettem már javaslatokat a megoldásra, Magyarország, a magyarok érdekében. Nincs számomra fontosabb, mint hogy mi idehaza együtt sikeresek legyünk. Történelmi pillanat a kanyarban előzéshez a bénázó nyugattal szemben! Csináljuk már meg!

Mit lehet tenni a lezárás alatt?

Sok mindent nagyon nem, de amit javasolni tudok: kommunikálni, kommunikálni, kommunikálni. Ehhez kapcsolódóan némi gondolatébresztő segítség ebben a cikkben olvasható:

Mikor tervezhetünk külföldi utazásokat?

Gulyás csak reménykedik külföldi nyaralásban, de nem tervez vele, mert 2-3 hónapnál előbbre nem lehet tervezni.

„Reméljük, hogy nyáron már lehet külföldre utazni”

– mondta Gulyás Gergely

Pontosítsuk a dolgot: utazni most is lehet, nincsen határzár. Több országba is be lehet utazni korlátozások nélkül, elegendő negatív tesztet felmutatni. A nehézség hazatéréskor következik, mert 10 nap karantén vár alapesetben, de aki a repülőtéren készíttet tesztet, az jelentősen tudja csökkenteni a karantén napok számát! Ötletek itt találhatók, nem csak az ünnepek között érvényes a lista:

Csoportunkban értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós hírről is. Oszd meg másokkal is ezt az írást, hadd legyenek képben!

Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben