Karanténmentes desztinációk az ünnepi időszakra

by Waterfan

Egész sok országba is elutazhat karanténmentes módon, aki nem szeretne este 8-ra hazaérni szilveszter éjjel. Kiválogattam ezek közül az ésszerűen elérhető és téli nyaralás szempontjából érdemi úti célokat.

Nem vettem fel a listára Albániát és Szerbiát, mert hiába lehetne oda negatív teszttel karantén nélkül beutazni, nem valószínű, hogy bármelyik a telelés netovábbja lenne, ellenben Dubaj, Egyiptom, a Maldív-szigetek, a Dominikai köztársaság, vagy akár Mexikó sokak számára izgalmas lehet, ahol kötelező karantén nélkül kipihenhetjük ezt az őrült évet.

Kötelező karantén nélkül látogatható országok listája

Fontos: a lista december 23-i állapotot tükröz, ezért, ha valaki kedvet kapott egy last minute utazáshoz (szállodák olcsók lesznek, a repjegyek meg most alapból nem azok) akkor legyen kedves foglalás előtt megtekinteni a konzuli szolgálat honlapján a konkrét ország aznap érvényes beutazási információit!

Közvetlen járattal elérhető karanténmentes desztinációk teleléshez

Egyiptom

Akik idehaza tudnak készíttetni negatív tesztet az utazást megelőző 72 órában, azok szabadon nyaralhatnak a napfényes, meleg tengervizéről híres búvárparadicsomban. Nemrégiben indult ez az új útvonal Budapest és Hughada között. Hetente van közvetlen járat a tengerparti városba, a részleteket másik cikkben gyűjtöttem össze, érdemes elolvasni.

Dubaj

Ha Egyiptom vagy Dubaj között kell választani, tutira Egyiptomba mennék. Jobban el lehet tölteni ott az időt a csodaszép Vörös-tenger partján, mint a korábbiakhoz képest kiürült luxus városban, ami most leginkább egy brutalista színházi díszletre hajaz és némileg lelketlen.

A másik, hogy a Konzuli Szolgálat december 23-án felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Arab Emírségeket – a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mérték alapján – a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országnak minősítette (I. biztonsági besorolási kategória).

Ettől függetlenül a Dubai kormányzat bejelentése alapján 2020. július 7-től lehetséges Dubai emírségbe a turista célú beutazás, de az Egyesült Arab Emírségek többi részére nem! A beutazási feltételek egyébként könnyedén teljesíthetők és nincsen karantén:

  • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.
  • Covid-19 DXB App letöltése
  • Nemzetközi utas és balesetbiztosítás
  • 4 napon belüli elvégzett negatív PCR teszt felmutatása. Mintavétel céljából felkereshető magyarországi intézmények. 
  • Magyarországról érkező személyeket érkezéskor egy újabb PCR teszt elvégzésére kötelezik (a teszt költsége az utazót terheli), teszteredmény megérkezéséig kötelező az izoláció.

A luxus városa bővelkedik a csillogóbbnál villogóbb, látványos és kényelmes szálláshelyekben, ez itt például az a Four Seasons, ahol Andrea Bocelli járt december 9-én a koncertje napján.

hotel ajánló Four Seasons Dubai

Átszállással elérhető karanténmentes desztinációk

Budapestről a Qatar Airways heti 3 járatot is üzemeltet, a dohai átszállással pedig már elég jól kinyílik a világ, de másfelé is lehet menni, például Gran Canaria, Madeira, vagy az Azori-szigetek is megoldható, bár macerásabban, mint békeidőben.

Gran Canaria

Ki kell emelnem, hogy perpillanat Tenerife nem látogatható, csak azok számára, akiknek van szállásfoglalása még a lezárás kihirdetése előttről, ellenben a Kanári-szigetek másik büszke tagja, Gran Canaria fogadja a látogatókat. Bár karanténkötelezettség csak pozitív teszt esetén van, ettől függetlenül érvényben vannak különböző korlátozások, ami a helyiekkel együtt mindenkire érvényes, például hajnal 1 és reggel 6 között kijárási tilalom, közterületen maszkviselési kötelezettség, egyéb apróságok, amikről utazás előtt a tiszteletbeli konzul FB oldalán érdemes utánanézni és érdeklődni.

Hogyan lehet eljutni? Repülővel Németországon keresztül, az éppen aktuális járatokat mindenki a saját dátumaira vonatkozóan keresse le, ezzel már eleget súgtam.

Azori-szigetek, Madeira

Portugália távoli szigeteiről van szó, ezért eltérő szabályok vonatkoznak rá, mint az anyaország területére, az alábbiak szerint:

Az Azori-szigetekre 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni. Bár errefelé ilyenkor nincsen valami meleg, ellenben a szigetek tele vannak hőforrásokkal, amikben lehet fürdeni. Igazi spa helyszín.

A Madeirai Autonóm Tartomány területére:  72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek, de az ezzel nem rendelkező látogatók érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést. Utóbbi esetben otthonukat, vagy a szállásukat nem hagyhatják el a teszteredmény megérkezéséig. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező!

További részletes információ: 

Dominikai köztársaság

A JetBlue és a United továbbra is üzemeltet járatokat az Egyesült Államokba. A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. (A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük.)  Hiába lehet itt akár Exatlon show-műsort is forgatni, a szilveszter éjjel rövidebb lesz, mert a helyi kormány 20:00 és reggel 5:00 óra között betiltott mindennemű gazdasági, társadalmi és rekreációs célú tevékenységet. (Konzuli Szolgálat oldala)

Maldív-szigetek

Szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó köteles érkezésekor egy angol nyelven kiállított hatósági igazolást bemutatni a negatív Covid-19 PCR tesztről, amelyet az érkezés előtt 72 órával állítottak ki. Azért foglalás előtt itt az épp aktuális részleteknek nézz utána, hogy az egyes szigetekre konkrétan mi vonatkozik, lehetnek eltérő rendelkezések!

A vízumszolgáltatások július 15-vel újra elindultak, de a turisták beutazása kizárólag csak előzetes, visszaigazolt szállásfoglalással lehetséges. (Konzuli Szolgálat oldala)

Mexikó

Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, külföldiek állampolgárságuktól és kiinduló állomásuktól függetlenül beléphetnek az országba, de a járattörlések előfordulhatnak.

Omán

2020. december 9-től Magyarország állampolgárai oda-visszaútra szóló repülőjegy, szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 10 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak Ománba. A vízummentesség keretében érkező turisták mentesülnek a 7 napos karanténkötelezettség alól. Az országba légi úton történő belépéskor az utasnak PCR-tesztnek kell alávetnie magát és a szállodában megvárnia a teszt eredményét.

Egyéb karanténmentesen látogatható országok

Ezeket alapvetően nem ajánlom, mert vagy nagyon bonyolult és nehézkes most oda eljutni, vagy annyira gyászosak a járvány mutatói:

Egyéb tudnivalók a karanténmentes utazáshoz

A karanténmentes jelző a kiutazásra vonatkozik, hazatérés után természetesen 10 nap hatósági házi karantén várja a szerencsés utazókat. Ha elutazol, akkor tartsd be hazatérésed után és ne sodorj veszélybe másokat! Úgyszintén, bárhová is vezessen az utad, ott tartsd be a helyi korlátozásokat, és ne kerülj több hónapra börtönbe, mint ez az amerikai 18 éves lány, aki 2 negatív teszt után úgy gondolta, már nem szeretne karanténban maradni annak ellenére, hogy kötelező. Na most így egy kicsivel hosszabb ideig nem megy majd sehová.

Melyik országba utaznál legszívesebben? Írd meg kommentben!

Csoportunkban értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós hírről is. Oszd meg másokkal is az infót, hadd legyenek képben!

Jó utat, sok élményt, jó egészséget!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

címlap: Kalea Morgan

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben